©AFP
©AFP

Najbolji tim na Evropskom prvenstvu

Vreme čitanja: 4min | pet. 21.06.24. | 09:35

U eri tiki-take bilo je onih koji su to nazivali preteranim "davljenjem lopte", ali ovome danas se nema šta zameriti. Ofanzivan, direktan i brz fudbal svi vole, zato je Španija omiljeni tim u Nemačkoj

Prošla je prva nedelja Evropskog prvenstva, sedmog dana turnira je odigran i prvi klasik evropskog fudbala na turniru između Španije i Italije, a nakon prvog preseka stanja kod mnogih se izdvaja utisak da je Crvena furija najbolji tim ovog turnira. Da se oni koji podržavaju Nemce ne bi osetili pogođenim, Panceri su uz Špance jedini u dosadašnjem toku evropskog šampionata igrali fudbal na visokom nivou. Sve to im se vratilo kroz lagan prolaz u nokaut fazu takmičenja.

Razliku u savremenom fudbalu prave intenzitet igre i osvajanje takozvane druge lopte, a Španci i Nemci to rade najbolje. Doduše, Crvena furija je napravila iskorak, potpuno onesposobivši Azure da ugroze gol Unaja Simona. Luisa de la Fuente nije trener koji umire u posedu, kako mnogi njegovi prethodnici iz zlatne ere španskog fudbala. On insistira na konstatnom pritisku na loptu, presingu koji onemogućava protivniku da okrene glavu ni na svojoj polovini. Ako u toj aktivnoj agresiji dođe do oduzimanja lopte ulazi se u konkretnu završicu, bez obzira da li se radi o ubitačnim krilima Niku Vilijamsu i Laminu Jamalu, najisturenijem Alvaru Morati, ili Pedriju i Ruizu, koji atakuju iz drugog plana. Da biste u takvim okolnostima izbegli rezultatski debakl potrebno je da imate golmana klase Đanluiđija Donarume, koji je sinoć spasio Italiju ozbiljnog potopa. Naravno, ne sme se zaboraviti ni doprinos odbrane, koja je izuzetno sinhronizovani, uz veliki doprinos bekova. Sinoć se posebno istakao Mark Kukurelja, koji ne samo da je konstatno probijao po levom boku, već je 10 od ukupno 13 duela sa protivničkim igračima rešio na uspešan način.

Izabrane vesti

Da filozofija trenera koji je napravio ime u radu sa mlađim selekcijama Španije daje konkretne rezultate pokazuje i činjenica da je Španija tim koji je ukrao najviše lopti (82) i napravio najviše faulova na Evropskom prvenstvu (32). Ključno kod tih brojki je to što je najveći deo oduzimanja i faulova napravljen na protivničkoj polovini terena. Radi se o takozvanim "pametnim faulovima", koji su plod visokog intenziteta ekipe koja rivalima ne dozvoljava da razvije svoju igru. Linije su na idealnoj udaljenosti jedne od drugih, što značajno olakšava pritisak na loptu i osvajanje poseda na protivničkoj polovini. Kada se uspe u tome do izražaja dolazi individualni kvalitet ofanzivnih igrača, a protivnička odbrana se nalazi pred kapitulacijom.

Razlika u intenzitetu igre i Španije u odnosu na selekcije iz naše grupe može da se ogleda se upravo kroz faulove. Srbija je napravila osam prekršaja za 90 minuta igre protiv Slovenije, od čega samo dva u razočaravajućem prvom poluvremenu, a Engleska protiv Danske ukupno pet na čitavoj utakmici. To dovoljno govori koliko su prvi favoriti pred početak turnira u ovom trenutku daleko od najvažnijeg trofeja u evropskom fudbalu. Englezi trenutno imaju samo individualan kvalitet. Intezitet i protok lopte su na razočaravajuće niskom nivou, a linije tima vrlo često prilično raštrkane na terenu. Sve to je omogućavalo i Srbiji, a posebno Danskoj, da vodi glavnu reč na terenu u značajnom delu međusobnih mečeva.

Oko Furije je sad napravljena euforija. Evropa se divi najboljem timu na turniru, a tamošnja javnost veliča De la Fuentea i njegovu ekipu skoro kao da je već postala šampion Starog kontintenta. Neki će reći sve ovo i jeste za takvu vrstu raspoloženja, s obzirom na to da je Španija pred početak turnira stavljena u drugi red potencijalnih favorita za osvajanje turnira. De la Fuenteu je poveren nezahvalan zadatak smene generacija, njegova Španija dosad nije oduševljavala, pa su i očekivanja nacije bila u skladu sa tim. U Nemačkoj je gurnuo je u vatru igrače koji nemaju iskustvo na velikim takmičenjima, moglo je da se dogodi da sagore pod pritiskom, ali su procvetali. Ključna je bila utakmica sa Hrvatskom, u kojoj su probili psihološku barijeru, a onda odigrali savršenu utakmicu protiv Italijana.

"Nijedan tim nije bolji od nas, ali moramo da nastavimo naporno da radimo, da se poboljšamo, da ostanemo nogama na zemlji i da ne spustimo gard. Nije samo do svežine i kondicije, fudbal je i taktika i tehnika – mislim da smo bili superiorni u svemu. Mnogo poštujem Italiju, ali smo ih naterali da se ozbiljno namuče, jer smo igrali izuzetno dobro", poručio je De la Fuente nakon utakmice sa Italijom.

Iskusni strateg je napravio ključni korak sa svojom selekcijom i odveo je u nokaut fazu, ali tek sada mora da pokaže svoje terenersko umeće, odnosno sposobnost da održi koncentraju čitavog tima i ne dozvoli mu da odstupi od svojih principa i pomisli da je bolji nego što jeste. Zasad je sve pogodio, deluje kao da je svakog igrača postavio na ono mesto koje mu najviše odgovara, a to je za trenere možda i najteži zadatak. Ostaje da se vidi kakav će biti naredni korak ovog tima, koji će čitava fudbalska javnost sada pratiti sa posebnom pažnjom. U eri tiki-take bilo je onih koji su to nazivali prteranim "davljenjem lopte", ali ovome danas se nema šta zameriti. Ofanzivan, direktan i brz fudbal svi vole, zato je Španija postala omiljeni tim Evropskog prvenstva u Nemačkoj.


tagovi

Luis de la FuenteEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara