©Reuters
©Reuters

Ne potcenjujte ličnost deteta, ovo je naučilo da poznaje svoj glas u najtoplijim jaslama

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.07.24. | 08:51

Lamina Jamala protivnici nisu shvatili dovoljno ozbiljno i zato su svi do jednog na groblju šampiona

Roditelji često zapostave ličnost deteta vodeći se mišlju "šta ono zna, nećemo ga pitati ništa" i tako ga u emocionalnom aspektu osakate za čitav život. S druge strane, kada umeju s njim i od najranijeg doba razgovaraju kao s odraslim čovekom, utiču na stvaranje osećaja samopoštovanja, a paraleno suzbijaju mogućnost da se usled nedovoljne zrelosti pojave arogancija i višak gordosti. A od sinoć ceo svet zna da je dobio razborito, vispreno, bravurozno, jednom rečju genijalno dete. Ne, to definitivno nije još samo jedno u nizu naderene dece prefinjenih pokreta i istančanog osećaja za prostor.

Svi rivali znali su da je jedan od najtalentovanijih na svetu i uprkos tome ničim nisu ubedili da su potpuno svesni o čemu je zapravo reč. Ne radi se o potencijalu kakav se viđa jednom u pet ili deset godina, Lamin Jamal se sreće jednom u četvrt veka. Nikada do polufinala ovogodišnjeg Evropskog prvenstva dečak od 16 godina nije dao gol u tako kasnoj fazi velikog takmičenja, a vunderkind Barselone pretekao je nikog drugog do Pelea. Reprezentativac Španije je defakto i dejure igrač najbogatije biografije jednog maloletnika još od legendarnog Brazilca. Nisu ni Maradona, ni Mesi, ni Kristijano Ronaldo u Jamalovim godinama imali tako blistave momente na ovakvom nivou fudbala.

Izabrane vesti

Ni Julijan Nagelsman, ni Didije Dešan nisu shvatili šta je Lamin Jamal u biti i zato su između ostalog taktički nadmudreni od Luisa de la Fuentea. Tata trenerskog posla dočekao je da u 63. godini dobije šansu na velikoj sceni i nastavio da radi ono što je Ćavi pokušavao tokom sezone i donekle (u skladu sa svojim znanjem) uspeo - da oblikuje Jamala u igrača koji je sa 16 godina kompletan paket, kako u pogledu veština s loptom, tako i po pitanju psihološkog profila.

A to posebno dete već sada zna da "poznaje svoj glas" i da svima jasno stavi do znanja da se ne stidi porekla zbog kojeg mu se određena grupacija španske populacije podsmevala po političkoj liniji. Nazivaju Jamalov kvart Rokafonda multikulturalnom deponijom, a on proslavlja golove pokazivanjem poštanskog broja rodnog mesta 304 i ponosno ističe činjenicu da je dete Marokanca i Ekvatorijalne Gvinejke. A logika nalaže da je momka iz EKV. Gvineje najprigodnije uporediti stihovima grupe iste skraćenice.

Jamalove "tople jasle" jesu u najzabačenijem delu Katalonije i veliko je pitanje da li bi u nekom drugom delu bile tako dobro ušuškane i takav potencijal koji će razgoreti urođeni talenat. I ta Laminova ulica koja podseća na brazilske favele, tipično siromašno naselje puno imigranata iz Afrike, Južne Amerike i Istočne Evrope. Tamo gde se uče driblizni, gde igra mašta.

Sve to Jamal ponosno nosi, slava mu nije pomutila razum, potiče iz porodice gde čast i poštenje vrede mnogo i zbog svega toga je na putu da postane veliki čovek. Ponavljamo, još uvek na putu, jer su slava i moć podmukli saborci onog mračnog dela koji postoji u svakom čoveku, ali sve što je Lamin zasad pokazao ponašanjem ukazuje da sa te strane nema brige.

Fudbalsko umeće nije upitno, glava je zasad na mestu, a ako još zablista i u nedelju, ona prava poređenja sa počecima najboljih u istoriji biće neminovna. A dobra je stvar što će i tu udariti na Gereta Sautgejta ili Ronalda Kumana kao trenere koji bi trebalo da osmisle taktiku kako da ga zaustave. Na prvi pogled nešto što ne uliva poverenje navijačima Engleske ili Holandije da će proći bolje od prethodnih rivala.

Biće to poslednja šansa da se još neko iznenadi Laminom Jamalom. Posle nedelje veče, biće to jedan drugi život za 16-godišnjaka, život sa bremenom najtalentovanijeg igrača sveta rođenog u aktuelnom milenijumu.


tagovi

Lamin JamalFudbalska reprezentacija ŠpanijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara