undefined
undefined

Nemačka deset godina nije izgledala ovako dobro (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.06.24. | 22:55

Pet komada u mreži Angusa Gana, Škoti doživeli debakl kakav nisu 70 godina na velikim takmičenjima

Nemci nisu podlegli pritisku; Nemci noćas slave uspešnu premijeru na Evropskom šampionatu. Potisnuli su sa strane sve probleme što su ih mučili poslednjih nedelja - ne samo neefikasnost i bezidejnost u poslednjoj trećini terena u prethodne dve provere, već i one izazvane rasističkim ispadima na državoj televiziji - zbili redove, pokazali nesporni talenat (posebno u navali), te lako i ubedljivo tukli Škotsku sa 5:1.

Mnogi će reći kako limitirani sastav sa Ostrva ne može da bude pravi reper za ocenu realne snage domaćeg sastava, pogotovo što su Nemci čitavo drugo poluvreme imali igrača više, međutim uzimajući u obzir utisak - a on će kod većine biti nepodeljen: Manšaft je malo puta od odlaska Jogija Leva odigrao bolje nego noćas; možda čak i nije - ozbiljno nabubrelo samopouzdanje nakon uvodnih 90 minuta i ovih pet komada, pa i partije nekih uspavanih zvezda, poput Jozue Kimiha ili Kaija Haverca, onda će biti da su kladionice u pravu kad četu Julijana Nagelsmana svrstavaju u sam vrh liste favorita za evropsku krunu. Odmah iza Francuske i Engleske.

Izabrane vesti

Na kraju krajeva, Nemačka se poslednja tri puta saplela u prvim utakmicama velikih takmičenja. Sada se oslobodila i tog prokletstva, tako da potpuno rasterećeno, i pre svega nadahnuto, s jasnim ciljem - ide dalje. Sledeći su na redu Mađari, a prema svemu viđenom na Alijanc areni, na otvaranju, lako bi od komšija mogli da naprave 'gulaš'.

Škoti su maštali da bi mogli da izdrže poluvreme. Ne da nisu uspeli u tome, već su matirani nakon svega deset minuta. Taj rani pogodak Florijana Virca usmerio je utakmicu koliko i crveni karton Rajana Porteusa u smiraj prvog dela.

Štoper je Votforda pocrveneo je jer je umalo polomio nogu Ilkaju Gundoganu. Klermon Turpan to nije video, ali jesu njegovi pomoćnici iz VAR sobe, signalizirali su i dileme nije bilo: i penal i isključenje.

Sa 11 metara pogodio je Kai Haverc za 3:0, posle čega je sve bilo rešeno.

U međuvremenu mrežu Angusa Gana zatresao je i Džamal Musijala. Vrlo dobro izdanje Haverc je zaokružio asistencijom...

Ako smo i mogli da očekujemo tehnički inferiorne Škote, na taktičkom planu morali su mnogo više. Uostalom, to je trebalo da bude njihov možda i najjači adut. Posebno u ovakvoj utakmici, protiv daleko moćnijeg protivnika. Čovek koji je učio od Žozea Murinja i ne tako davno 'rešio' Španiju - Stiv Klark, poznat je po defanzivnim specijalima. Više puta, upravo zahvaljujući njegovim idejama, Tartanska armija uspevala je da iznenadi - ovoga puta nije bila ni blizu.

Štaviše, u drugom delu čak nije ni želela da igra fudbal. Imajući u vidu sistem takmičenja to i ne čudi. Kad su videli šta im se sprema, pokušali su da se dodatno zatvore, da izgube sa što manjom razlikom, kako bi imali šansu da eventualno kao trećeplasirani prođu dalje. Čak su uspeli da zahvaljujući autogolu Antonija Ridigera zatresu mrežu Manuela Nojera, pa ipak, na posletku, četiri razlike. Utisak je, previše da bi Škoti imali čemu da se nadaju čak i ako ostvare jednu pobedu...

Julijan Nagelsman može da bude prezadovoljan protokom lopte. Njegovi momci uspeli su da na vreme otvore vrlo čvrstu ekipu. U svakom trenutku imali su pravu ideju. Toni Kros se spuštao u poslednju liniju i delio divne lopte (u prvom poluvremenu nije imao pogrešan pas, 55 od 55), Maks Mitelštet i Jozua Kimih bili velika podrška ofanzivnoj četvorci.

Mladog stručnjaka posebno može da raduje Kimihov očigledan napredak u odnosu na igre pod Tomasom Tuhelom u Bajernu. Kod prvog gola on je dodao za Virca, dok je kod trećeg centrirao za Gundogana, pre nego što će Porteus skriviti penal.

Kao veoma kompleksna ličnost i čovek koji igra na poziciji koju ne voli, ovo za Nemačku može da bude od velikog značaja...

Nije mala stvar ni to što je uz Haverca gol postigao i Niklas Filkrug, njegova zamena. Klasičan centarfor, igrač potpuno drukčijeg profila. Pa pošto su Nagelsmanu potrebna obojica u formi, za različite rivale, jasno od kolikog je značaja da raspucani budu i jedan i drugi.

Možda statistika nije pravo merilo u ovakvoj situaciji, kada jedan tim igra celo poluvreme sa igračem manje, no zaista se retko viđa čak i u ovakvim situacijama da poraženi tim nema ni pokušaj udaraca ka golu rivala - dakle ni izblokiran udarac?! - odnosno da mu xG bude 0,00.

O razlici u pasovima da i ne govorimo...

Kao epilog, imamo najteži poraz Škotske na velikim turnirima još od Mundijala u Švajcarskoj 1954, kada su im Urugvajci dali sedam golova.

GRUPA A

1. KOLO

Petak, 14. jun

Nemačka - Škotska 5:1 (3:0)

/Virc 10, Musijala 17, Haverc 45+1pen, Filkrug 66, Džan 90+3 - Ridiger 87ag/

Subota, 15. jun

15.00: (3,35) Mađarska (3,35) Švajcarska (2,20)

2. KOLO

Sreda, 19. jun

18.00: (1,33) Nemačka (5,00) Mađarska (10,0)

21.00: (3,70) Škotska (3,40) Švajcarska (2,05)

3. KOLO

Nedelja, 23. jun

21.00: (3,00) Škotska (3,40) Mađarska (2,35)

21.00: (4,60) Švajcarska (3,60) Nemačka (1,80)


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara