Španija (©Reuters)
Španija (©Reuters)

„Pepeljuga“ sa premalo zvezda prvog ešalona i podeljenom nacijom iza sebe

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.06.24. | 08:21

Španija na premijeri protiv Hrvatske

O kome?“ iznenadio se Joško Gvardiol na pitanje šta misli o Luisu De la Fuenteu. Mada je poneko u Španiji to hteo da shvati kao uvredu, Sitijev štoper zaista iskreno nije znao o kome se radi, dok mu neko iz njegovog tabora to nije došapnuo. Nažalost, ovo je donekle simbolično.

U poslednjih dvadeset godina, ovih dana se sigurno po prvi put čula i reč „Pepeljuga“ u opisu španske reprezentacije. Fudbalska javnost sa nežnošću posmatra kako 21‑godišnji Niko Vilijams mentoriše 16-godišnjeg Lamina Jamala koji u slobodno vreme radi domaće zadatke, i raduje se povratniku Pedriju – takođe 21-godišnjaku. Hesus Navas je tu kao jedna vrsta španskog Modrića koji igra dok god može da se kreće, ali svi ga vole i poštuju. I sve te priče nekako ne idu uz reprezentaciju koja zajedno sa Nemačkom ima najveći broj osvojenih Evropskih prvenstava i koja je pre 10-15 godina bila neprikosnoveni vladar Evrope i sveta. Sada prvi put Španija igra bez ijednog fudbalera te zlatne generacije.

Izabrane vesti

Unaj Simon, Robin Le Norman, Načo, Alehandro Grimaldo, Dani Karvahal, Rodri, Pedri, Fabian Ruis, Lamin Jamal, Niko Vilijams i Alvaro Morata. Očekivani sastav na premijeri slika je mogućnosti, ali i slabosti i neujednačenosti. Premda na sredini terena ima fudbalskog gorostasa kao što je Rodri, ostatak tima nije, više nije, ili još nije u evropskom vrhu.

Ipak, ne smeju se potceniti. Lamin Jamal i Niko Vilijams su sigurni članovi prve postave koji su u klubovima već itekako potvrdili da su godine relativna stvar. Jamal je već mesecima jedan od stubova Barselone, i sa tim se odlično nosi. Vilijams se u Bilbau, pod budnim okom brata i Ernesta Valverdea, razvio u igrača za kojeg će se otimati veliki evropski klubovi na letnjoj pijaci. Brzina i dribling će biti glavne osobine nove Španije.

Špic napada je već druga priča. Donedavno, Alvaro Morata je bio prva opcija. Ali Atletikov napadač prolazi kroz jednu od svojih loših faza- psihološki i fudbalski, i moguće je da će selektor morati da češće pogleda na klupu. Mikel Ojarsabal je u dve pripremne utakmice dao četiri gola, Hoselu je imao sjajan finiš sezone, a istakao se čak i Ajose Peres.


Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Morata je glavna tema razgovora ovih dana, jer se ponovo otvoreno požalio na loš tretman koji trpi u Španiji. Kapiten je četvrti strelac reprezentacije u istoriji, poznat takođe kao majstor u promašivanju zicera. Atletiko već traži opcije za zamenu, Morata gleda ka Italiji, i nastojaće da se pokaže da bi možda još jednom zaigrao za Juventus. Ali, najavio je i mogućnost povlačenja iz reprezentacije, jer generalno oseća da je uvek na tapetu i da mu se greške ne opraštaju.

Što se tiče sredine terena, De la Fuente je trijumfalno najavio da se vratio onaj „stari“ Pedri. Protiv Severne Irske smo videli verziju fudbalera Barselone koji je ponovo u stanju da odlučuje utakmice. Pedri je ujedno i podsetnik da neko treba da se pobrine da se najmlađi ne potroše i ne izgore prebrzo.

Problem može biti odbrana. Emerik Laport, u čiju formu se već sumnjalo otkada igra u Saudijskoj Arabiji, povređen je i neće debitovati sa Španijom. Njegovo mesto će zauzeti Načo. Sa druge strane, Le Norman je takođe daleko od optimalne forme, tako da bi i ovde moglo da dođe do pomeranja figura.

Prvi protivnik, danas u 18:00 na stadionu Olimpijapark u Berlinu, ne budi velike strasti. Hrvatska, iako po kvalitetu može da obeća interesantnu i po snazi izjednačenu utakmicu, je verovatno reprezentacija sa kojom se Španija suočila najviše puta u svojoj skorijoj istoriji. Od prvog prijateljskog susreta 1994., ove dve ekipe igrale su čak deset utakmica. Ovo je treće od poslednja četiri Evropska prvenstva koje počinju u istoj grupi, čemu treba dodati i Ligu nacija. Poslednja dva međusobna susreta, na Euru 2021. i u finalu Lige nacija, dobila je Španija.

Neizbežno, kada god igra reprezentacija, je potpirivanje starih vatri. Morata je ponovo izrazio negodovanje jer Španci nisu u stanju da se ujedine iza jedne zastave, kao npr. Italijani. A ova rečenica je već sama po sebi dovoljne da mu pola države zviždi, bez obzira na igru. Jazovi stvoreni pre skoro sto godina, još uvek nepremošćeni u potpunosti, dele Španiju na dva dela – levicu i desnicu, monarhiste i republikance, vernike i nevernike, patriote i prognanike. Službena himna je kompromis – potiče iz vremena Franka, samo joj je obrisan tekst, a ako vidite nekoga da javno pokazuje zastavu – možete odmah pogoditi za koga glasa.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Španci su uz to verniji klubovima nego državi. Još uvek se prepričava Realovo osvajanje Lige šampiona i najava Kilijana Embapea, dok ostali sa strahom dočekuju letnju pijacu i početak nove sezone. Donedavno su navijači Kraljevskog kluba bojkotovali reprezentaciju, posebno jer je Luis Enrike je slabo gledao u njihovom smeru. Za sada, Načo, Karvahal i Hoselu dovoljni su da se smire strasti, ali je zato drugi madridski klub je više nego besan. Razlog – Markos Ljorente, jedan od trojice odbačenih u poslednji čas, fudbaler poznat po tome što je uvek u odličnoj fizičkoj formi, i što je sposoban da pokrije veliki broj pozicija na terenu. Ima već 29 godina, što stavlja pod upitnik njegova buduća nastupanja na velikim takmičenjima. Brojni Atletikovi navijači sada žele reprezentaciji katastrofalan neuspeh.

Fudbalska reprezentacija trenutno ne budi strasti, a tome se dodaju i nedavni skandali sa Fudbalskim savezom. Ipak, lek za sve probleme je uspeh. Dok se osvajao svet, 2008., 2010. i 2012., za reprezentaciju su igrali mahom Katalonci, a slavili su svi. Iznenađenje na Evropsko prvenstvu bi imalo potpuno isti efekat.


tagovi

Fudbalska reprezentacija ŠpanijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara