Stojković (©MN Press)
Stojković (©MN Press)

Piksi: Srbi ne umiru tako lako!

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.06.24. | 18:04

„Ne volim dosadan fudbal“, ističe selektor Srbije posle meča sa Slovenijom

Scena kao iz Dohe. Pokunjen je seo na klupu, jer više ništa od njega nije zavisilo. Činilo se ni od igre njegovog tima, koji se više od 90 minuta mučio da stigne do pogotka. A onda je Luka Jović promenio raspoloženje Draganu Stojkoviću i Srbiju ostavio u igri za naredni krug takmičenja.

Bila je to nagrada Orlovima za izdanje, posebno u drugom poluvremenu, kad su nizali prilike, ali ih i promašivali, uključujući i činjenicu da je Aleksandar Mitrović uzdrmao prečku.

Izabrane vesti

„Srbi ne umiru tako lako! Ne predajemo se, niti ćemo. Do kraja verujemo. Zato je rezultat došao kao nagrada. Za mnoge je meč bio završen, za nas nije. Kreirali smo veliki broj šansi, a nijedna lopta do poslednjeg sekunda nije ušla u mrežu. I to je fudbal, ali nismo hteli da prihvatimo da izgubimo od Slovenije“, predočio je Piksi posle meča na stadionu Bajerna.

Kako se meč odvijao, od rane faze kad nismo mogli do šanse, preko dela u kome smo ih promašivali, do kraja kad smo poentirali, razumljivo je što je glavnokomandujući selekcije zadovoljan. Iako naš startni napadači nisu dali gol.

„Nije mi jasno kako one lopte koje je slao Mitrović nisu ušle u mrežu. To je za mene nemoguće, On to u principu rešava bez problema. Živi smo, to je najvažnije. U jednom trenutku, posebno u prvom delu, imali smo probleme sa bekovima Slovenije, koji su uvek bili slobodni, pošto smo imali Mitrovića, Vlahovića i Tadića sa zadatkom da pokriju taj prostor. I zato smo menjali taktiku u pauzi, tražio sam da napadači podrže veziste kako bismo smanjli uticaj bočnih igrača rivala. A videli ste i po sastavu tima, opredeljenju, ofanzivnim fudbaleirma, da ne vodlim dosadan fudbal, već da gledam tim koji napada“.

To se moglo primetiti tokom naročito u nastavku meča i potezima koje je selektor vukao s klupe.

„Od svakog igrača očekujem da unapredi igru. Niko ne ulazi da bi samo zabeležio meč za reprezentaciju. Tako je bilo i sa Lukom Jovićem, kalibrom odlilčnog golgetera, sposobnim da najmanju šansu pretovri u gol. Zato je došlo do osveženja našeg tima, isto kao i kad su ulazili Sergej, Samardžić, Mijatovčć i Birmančević. Te izmene govore da smo hteli da rizikujemo, jer ne želim ziheraški fudbal, nešto što je negledljivo. Plan je, naravno, bio da pobedimo. Razočaran bih bio da smo završili meč bez šuta na gol ili šanse. Ovako, igračima ništa ne zameram. Ako pogledate statistiku, u prednosti smo po broj šansi, posedu lopte, udarcima u gol. To je stil i fudbal kakav želimo da prikažemo. A ovaj rezultat nas ostavlja u igri. Čekamo poslednju utakmicu“.

Meč se može podeliti na nekoliko sekvenci, od koji je ona krajnja upečatljiva, jer nas je Luka Jović spasao poraza.

„Mnogo ga volim! Ušao je da bi postigao gol. Uvek sam verovao u njega, samo mu je potrebno malo prostora i vremena da poentira. Setite se samo situacije protiv Engleske, kad nije uspeo da zadrži lopti, ali i to je u suštini gol. Ovaj će mu značiti na planu samopouzdanja. Dao nam je šansu da živimo san. Demonstrirali smo snažan karakter i mentalitet bez predaje. Zato mogu biti zadovoljan. Izmene su donele osveženje, omogućile su nam da budemo mirni“.

Kaže Stojković da je bio miran i kad je odlučivao ko će na teren. Posebno u situaciji kad smo primili gol i bili suočeni sa porazom koji bi, verovatno, značio kraj učešća na EP.

„Kad se dođe u situaciju da na ovako važnoj utakmici primite gol, najvažnije je da budete staloženi. U suprotnom ne možete da razmišljate racionalno. Bio sam pribran i vukao poteze za koje sam smatrao da će doneti dobro“.

Problema je bilo i pre izmena. U prvi pola sata, naročito. Opet smo bili u grču, kao protiv Engleza.

„Stalno radimo na tim segmentima. Govorimo da je početak važan, ali je bitan je i 45, 75, a onda i poslednji minut. Moramo da budemo mnogo aktivniji u korišćenju prostora, da ne grešimo u lakim pasovima, jer posle toga moramo da se vraćamo. Odbrana je odradila vrhunski posao, nije lako čuvati špiceve Slovenije“, pohvalio je Stojković izdanja Pavlovića, Milenkovića i Veljkovića.

ILIĆU, SUPER SI, SAMO ČEŠĆE CENTRIRAJ

Posebne pohvale selektora zasčužili su momci angažovani u veznom redu, Saša Lukić i Ivan Ilić.

„Ideja je bila da dominiramo tehničkim kvalitetima, zato sam odlučio da njih dvojica počnu kao tandem u veznom redu, odlični su tehničari i imaju dobru viziju igre. Želeli su sve najbolje, dobro se snašli, istrčali, protiv spremne ekipe kakva je Slovenija“.

U narabrajanu smo podsetili Piksija da je Ilić asistirao za gol.

„Cenim tehničke kvalitete, da Ivan ih poseduje. Baš kao i dobru viziju igre i odlično koristi prekid. Samo da to češće koristi, naročito sa desne strane“, dodao je Stojković.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara