Savo Milošević (©Reuters)
Savo Milošević (©Reuters)

Prošlost je srpski izazov: Tri pobede u celoj istoriji

Vreme čitanja: 3min | pet. 14.06.24. | 08:28

Od prvog EP do danas naša reprezentacija se nije proslavila

Igraće reprezentacija Srbije za slavu, za čast, da obraduje naciju, da sebi podigne rejting. Ali igraće i – protiv istorije.

I vrapci na grani sada već znaju da je poslednji put naša reprezentacija igrala na Evropskom prvenstvu 2000. godine. I da će joj ovo biti prvi put da istrči na teren pod imenom Srbija. Ali, igraće Piksijevi Orlovi u Nemačkoj i protiv više nego porazne istorije našeg državnog tima kada je šampionat Starog kontinenta u pitanju.

Izabrane vesti

Jer, nije bilo blistavo ni pre te 2000. godine. Štaviše, podatak za nevericu: od 1960. pa do danas naša reprezentacija je ostvarila ukupno tri pobede na Evropskom prvenstvu! Jeste da je dva puta bila finalista, ali ukupna statistika je baš porazna…

Krenimo redom: na prvom Evropskom prvenstvu 1960. godine, na kojem su na završnom turniru igrale samo četiri reprezentacije, Jugoslavija je pobedila Francusku (5:4), pa u borbi za titulu izgubila od Sovjetskog Saveza (2:1).

Srbija u grupi osvaja četiri ili više bodova – kvota 1,90

Na sledećem šampionatu 1964. Plavi nisu igrali, a onda je došla 1968. godine i identičan uspeh kao osam godina ranije: Jugoslavija je u polufinalu savladala Englesku (1:0), da bi u finalu izgubila od Italije (0:2).

Nakon te pobede nad Engleskom, Jugoslavija je na novi nastup na EP čekala osam godina: na turniru 1976. koji se igrao baš u našoj zemlji, izgubila je u polufinalu od SR Nemačke sa 4:2. U borbi za treće mesto Plavi su izgubili od Holandije. Dakle, 1976. godine – nula pobeda.

Pauza je trajala do 1984. godine i šampionata u Francuskoj, kada je Piksi Stojković bio deo tima. To je već bilo prvenstvo sa osam zemalja učesnica i dve grupe. Jugoslavija je bila u grupi 1 sa Francuskom, od koje je izgubila 3:2, sa Belgijom, od koje je izgubila 2:0 i sa Danskom, protiv koje je doživela debakl – 5:0. Suma sumarum – tri utakmice, nula pobeda.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Zbog sankcija, iako je izborila plasman na EP, Jugoslavija nije mogla da igra na turniru u Švedskoj 1992. godine, a iz istog razloga nije igrala u kvalifikacijama za 1996. i šampionat u Engleskoj.

Na novu priliku, sada već SR Jugoslavija, morala je da čeka do 2000. godine, kada se turnir igrao u Holandiji i Belgiji. I tu je posle početnog remija sa Slovenijom (3:3) najzad prekinuta crna serija pobedom nad Norveškom – 1:0. Strelac – Savo Milošević. Usledili su porazi od Španije (3:4) i Holandije (1:6). Na koncu: četiri utakmice, jedna pobeda.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

I kada se sve, dakle, sabere, nakon 1968. godine samo jedna jedina pobeda na Evropskim prvenstvima, sve do danas. Punih 56 godina! Imaju Orlovi tri šanse u grupi da poprave taj porazni saldo naše reprezentacije i da pod novim imenom počnu da pišu novu istoriju.


tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara