Raka Đurović (©Mozzart Sport)
Raka Đurović (©Mozzart Sport)

Raka Đurović: Igrački smo bolji od mnogih, neko treba da objasni zašto se to ne vidi

Vreme čitanja: 3min | uto. 25.06.24. | 14:23

Proslavljeni sudija dodaje i da je bio penal za Srbiju u sudaru sa Engleskom, ali i da treneri po navici opravdanja traže u arbitrima, umesto u lošoj igri svojih ekipa

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)

Fudbalska vlast u Srbiji često ga opisuje kao opozicionara, ali proslavljeni sudija Raka Đurović samo je čovek koji sme da izgovori ono što misli. Pa i kad ne ide u prilog Srbiji – kao što sada ne ide igra Orlova – ali i kada je pravda nije na našoj strani.

Izabrane vesti

Pa tako javno kaže: Orlovi su na Evropskom prvenstvu oštećeni još u prvom kolu protiv Engleske kada nije sviran jedanaesterac nad Aleksandrom Mitrovićem.

Po meni jeste bio penal, rekao sam još u Beogradu. Tu su situacije gde možeš da prepoznaš razliku između onih koji su igrali fudbal i onih koji nisu. Uz sva uvažavanja, ne mogu svi ni da ga igraju. To je bila situacija kada samo treba da sprovedete loptu u gol i dovoljno je da vas neko samo malo tu omete. Tu je levom nogom po desnoj udaren Mitrović. Ali naši se sete da reagujusamo sa zakašnjenjem. Ili unapred ili na kraju, kad je već sve završeno. Jer ono je bila Engleska, gubimo 0:1, uspostavili smo pristojnu igru, mada se ispostavilo da nismo mi nešto predobro igrali koliko Englezi bar do sada loše igraju“, kaže Đurović koga smo sreli u vozu za Minhen gde će navijati za Orlove protiv Danske.

Tamo će pravdu deliti Francuz Fransoa Leteksje, o kome Đurović ima vrlo lepo mišljenje.

On je pripadnik ovog novog talasa, po mojim kriterijumima boljih sudija. Nije kao Turpan, Makeli, oba ova Nemca, oni su osorni, tvrdi, na terenu izgledaju kao da su stalno ljuti na nekoga. Leteksje ne pripada toj kategoriji, on je uneo malo umetnosti, malo šarma u tom delu“.

Pa ipak, ni on sigurno neće izbeći kritike. To je prosto usud sudija. Hrvati su recimo besni na Danija Makelija posle sudijske nadoknade od osam minuta u kojoj su ispustili prednost nad Italijom?

Nisam gledao početak, nisam pažljivo vodio računa koliko se simuliralo, ali jedno znam. do sada nijednu utakmicu nisam video da je sudija nadoknadio više nego što treba, nego uvek manje no što treba. Još od Katara su počele sudije iznad pet minuta da nadoknađuje vreme i tu se jedino Hrvati, mi i ostale balkanske zemlje posebno nismo adaptirali“.

Dakle, nema razloga za ljutnju?

Sigurno je bilo osam minuta. Ne znam da li su Slovenci reagovali kada smo im mi dali gol u poslednjem trenutku? Jesu? Pa dobro, voleo bih da vidim jedan ozbiljan korpus trenera da kaže: ’E, izgubili smo, bili su bolji’. Nego uvek kriv sudija ili onak trenerska floskula, kad gube 0:2, pa ostane 0:2, onda kažu: ’E, posle toga smo mi uredili naše odnose i odigrali nerešeno’. Kao da se ne računaju ova prva dva gola. Međutim, pravila kažu da se ipak ti golovi ne brišu“, šaljivo će Đurović.

No, ima i ozbiljno pitanje za selektora Srbije Dragana Stojkovića.

Naša reprezentacija je reprezentacija svih nas. I vas ovde i mene i navijača u Srbiji. I što je najgore i stručnog štaba i rukovodstva FSS. Mi imamo reprezentaciju sa igračima čiji su kvaliteti poprilično iznad kvaliteta mnogih ekipa. E, sad bih im ja postavio samo jedno pitanje: a, zašto onda ne odigramo bolje protiv tih selekcija od kojih smo kvalitetniji? Ne uvek, bar neku utakmicu. Treba neko da objasni. Da li je problem u igračima, sa motivacijom i odnosom prema igri, ili sa zahtevima stručnog štaba?

Svejedno, Raka Đurović navija za Srbiju. Mada je pitanje koliko je zaista uveren u pobedu.

Ja se ne sećam kad smo dobili jednu utakmicu kad nam je bilo bitno. Imali smo Frankfurt 1974. godine, imali smo nedavno protiv Portugala u poslednjem trenutku. Ovo mi je nešto pretesno, treba nam jedno desetak godina za sledeći jubilej“, smeje se Đurović.


tagovi

Radivoje Raka ĐurovićRaka ĐurovićEURO 2024fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara