RANKO ANALIZZIRA: Slovenci nas čekaju na 30 metara, napadaće prostor između Milenkovića i Pavlovića

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.06.24. | 09:30

Srbija neće imati problem da dođe do te poslednje zone. Tu već treba biti strpljiv

Nikome ne prija poraz od Engleske, ali ako neki poraz možemo da nazovemo ohrabrujućim, onda je to bio ovaj na startu šampionata Evrope. Znali smo da će sve na papiru najkvalitetnije reprezentacije prvi meč odigrati sa maksimalnom koncetracijom i angažmanom, svesne važnosti početka sa tri osvojena boda, jer se onda drugi i treći meč psihološki pripremaju i igraju mnogo lakše. Tako je i bilo. Skoro svi timovi proglašeni favoritima, osvojili su prva tri boda.

Srbija u toj grupi nije, ali nije ni u folderu autsajdera u koji su, verovatno i neopravdano, mnogi svrstali Sloveniju protiv koje će Orlovi igrati prvi od dva “najvažnija” meča na šampionatu.

Izabrane vesti

Prevashodno, tim Slovenije vrlo dobro vodi selektor Matjaž Kek. I pre selektorske uloge, vodeći Maribor i naročito Rijeku (sa kojom je bio šampion, prekinuvši apsolutnu dominaciju Dinama) njegovi fudbalski postulati donosili su rezultate.

Koji su?

-             Beskompromisna disciplina;

-             Organizacija igre u kojoj se u svakom momentu zna ko šta radi;

-             Determinacija u svakom gestu, pogotovo u defanzivnoj fazi igre.

Slovenački sistem može da bude vrlo neugodan ako ne bude pametne taktičke discipline našeg tima u momentima kada tim Slovenije ima loptu.

Šta to znači?

Orlovi posle Engleske (©MN Press)Orlovi posle Engleske (©MN Press)

Skoro sigurno će njihov selektor insistirati na tome da Benjamin Šeško, kao najistureniji napadač, “izvlači” Nikolu Milenkovića iz centralne pozicije da bi oslobodio prostor i dubinu koju perfektno koristi Andraž Šporar. Naročito će da napadaju prostor između Milenkovića i Strahinje Pavlovića.

Zato će taktička igra Pavlovića biti, po mom mišljenju, primordijalna.

Isto tako je izuzetno važna komunikacija između Milenkovića i Pavlovića. Ako dobro taktički zatvorimo taj prostor između centralnog dela naše odbrane i leve strane, gde su Slovenci najopasniji, defanzivno bismo završili veliki deo posla.

Naša reprezentacija dočekuje utakmicu u veoma dobrom raspoloženju i optimistički. Naravno da samopouzdanje stručnom štabu i igračima daje činjenica da smo protiv Engleske izgledali dosta dobro, a i tim je bio dobro vođen.

Činjenica je da ne treba da bude “iskakanja”, poput onog Dušana Tadića, ali sam siguran da selektor Dragan Stojković i kapiten imaju dovoljno inteligencije da to prevaziđu, pa da nešto što je moglo da ode u negativnom smeru pretvore u pozitivno. Da to bude još jedan plus, pogotovo kada je u pitanju naš kapiten koji će sigurno sve učiniti da na terenu pokaže da je stvarno jedan od najboljih igrača.

Hrabri igra cele odbrambene linije na čelu sa golmanom Predragom Rajkovićem. Više puta sam isticao da se iz kvalitetne odbrane grade još kvalitetniji napadi, a pogotovo se na taj način prave dobri rezultati.

Kontrola igre, kada imamo loptu, trebalo bi da bude jedno od naših glavnih oružja, ali bez žurbe da se prebrzo dođe u protivnički šesnaesterac.

Igra na dva dodira sa puno kretanja svih igrača, sve do protivničke zone od zadnjih 30 metara, gde će nas, ubeđen sam, čekati Slovenci. Naravno da imamo dovoljno talentovanih i kvalitetnih pojedinaca koji mogu u zadnjoj zoni da kreiraju asistencije ili direktno ugroze gol protivnika.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

I prekidi igre mogu biti naše snažno oružje, mislim ofanzivno, ali treba znati da tu Slovenija uopšte nije loša. I oni imaju visoke igrače: Bijol, Drkušić, Elšnik, Janža, Šeško, Šporar… Takođe su dobri skakači i zbog toga treba obratiti pažnju i na defanzivni prekid.

Kada su u pitanju ofanzivni prekidi, moram da istaknem da je vrlo važno pametno obezbediti putanju druge lopte. Na neku takozvanu drugu loptu dvojica igrača u prostoru na 18 metara, polulevo i poludesno, treba da budu maksimalno koncetrisani i čitaju na vreme njenu putanju.

Nemam dilemu da će naš selektor izvesti jos ofanzivniji tim (ne mislim ovde na osnovnu formaciju,već profil igrača) nego protiv Engleske. I zato će i ovaj put brza transformacija naših, naročito veznih igrača, biti neophodna, ništa manje nego protiv Engleske.

Naravno da bi idealno bilo da meč otvorimo brzim golom, ali ako se to ne desi strpljenje može biti ključ uspeha. Osnovni razlog ovakvog razmišljanja je činjenica da su i jedna i druga reprezentacija imale fizički i mentalno vrlo zahtevne mečeve i sigurno da je ostalo malo umora i kod jednih i drugih.

Kada sam pre meča protiv Engleske napisao da bi bilo dobro podeliti minutažu Aleksandru Mitrovicu i Dušanu Vlahoviću, mislim da se danas to vidi i da bi mnogo značilo da je Vlahović potpuno svež, a Mitrović i svež i zadovoljan. Ali poznavajući mentalitet i jednog i drugog, a pogotovo Mitrovića, ubeđen sam da će, kao i uvek, dati sve od sebe da reprezentacija pobedi i obraduje sve nas, velike navijače Srbije!

Veliki pozdrav i srećno!

EVROPSKO PRVENSTVO

Grupa C

1. KOLO

Nedelja, 16. jun

Slovenija - Danska 1:1 (0:1)

/Janža 77 - Eriksen 17/

Srbija - Engleska 0:1 (0:1)

/Belingem 13/

2. KOLO

Četvrtak, 20. jun

15.00: (4,95) Slovenija (3,60) Srbija (1,85)

18.00: (5,90) Danska (3,70) Engleska (1,70)

3. KOLO

Utorak, 25. jun

21.00: (2,50) Danska (3,40) Srbija (3,00)

21.00: (1,33) Engleska (5,00) Slovenija (10,0)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Ranko StojićEURO 2024fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija Slovenije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara