(©Starsport)
(©Starsport)

Sa Dancima uvek neka muka

Vreme čitanja: 2min | pon. 24.06.24. | 09:14

I za klubove i za reprezentaciju

Englezi nam ne leže, još manje Slovenci, koje smo jednom u istoriji pobedili, evo nismo uspeli ni u Nemačkoj (1:1), a ni sa Dancima ne stojimo slavno. S punim pravom neko će da zavapi: „Pa, dobro, ima li iko da nama odgovara?“

Ali, činjenica je da sa Dancima vazda neku muku mučimo, bilo da je u pitanju reprezentacija ili klubovi. Sve kada se sabere, naš državni tim ima pozitivan bilans sa ovom skandinavskom selekcijom (sedam pobeda, četiri poraza, bez remija), međutim, poslednji trijumf zabeležen je još davne 1990. godine.

Izabrane vesti

I to su u pitanju bile kvalifikacije za Evropsko prvenstvo na kojem Jugoslavija zbog sankcija nije zaigrala, ali jeste Danska umesto nas i – osvojila titulu. U tim kvalifikacijama u novembru 1990. u Kopenhagenu Plavi su pobedili sa 2:0 golovima Baždarevića i Jarnog i to bi bilo to. Već u revanšu u Beogradu Danska je pobedila sa 2:1 i počela da pravi uspešni niz protiv Jugoslavije/Srbije.

To je bila prva od četiri uzastopne pobede Danaca nad našom selekcijom. Usledili su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine, nama poznate po „slučaju dron“, a u kojima su Skandinavci oba puta bili bolji: u Beogradu je bilo 3:1, a u Kopenhagenu 2:0.

I poslednji susret dogodio se 2022. godine, prijateljsko odmeravanje snaga kada je već Stojković bio selektor, a završilo se ubedljivim trijumfom crveno-belih sa severa – 3:0. Dakle, sve kada se sabere, od 1990. do danas, za 34 godine, četiri pobede Danske, nijedna naša.

No, znali su momci sa severa da zakomplikuju živote i našim klubovima. Ni tu nije bilo sve pesma. Crvena zvezda jeste u kvalifikacijama za Ligu šampiona eliminisala FK Kopenhagen posle legendarno duge penal serije 2019. godine, ali je posle toga 2021. bila slabija od Midtjilenda u Ligi Evrope (1:1 u Danskoj i poraz na „Marakani“ – 0:1). A, ako bi se vratili još malo u prošlost, mučila se Zvezda i sa Odenzeom 2003. ali je prošla dalje (4:3 u Beogradu, 2:2 u gostima).

Partizan je 2018. eliminisao Nordsjeland, ali je žestoka osveta stigla prošlog leta, koju bi svi u Humskoj rado zaboravili, sa ukupnih 0:6.

FK Kopenhagen pamti prolaz protiv Obilića 2000. godine (2:0, 0:0), dok je Brendbi eliminisao subotički Spartak sa dve pobede u leto 2018. (2:1, 2:0).

Jasno, rezultati klubova nemaju uticaj na reprezentaciju, kao što ni istorija od pre 30 godina ne bi trebalo da ima značaj za ovu koja će se pisati sutra veče u Minhenu, ali jeste sve to pokazatelj – uvek je muka sa Dancima.

Neke tradicije Orlovi u Nemačkoj nisu uspeli da sruše, valjda je red bar jednu da prekinu. Pa da se onda mirne duše spremaju za osminu finala.


tagovi

reprezentacija Danskefudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara