Sedam mesta popunjeno, gori pod nogama Srbiji, Hrvatskoj, Češkoj… Najteže Albancima i Slovencima

Vreme čitanja: 2min | sub. 22.06.24. | 23:08

Tri boda sa neutralnom ili pozitivnom gol-razlikom bi trebalo da budu dovoljni za plasman u nokaut fazu

Dve trećine grupne faze su završene, malo toga se iskristalisalo, a mnogo toga je ostalo nepoznato pred treće i poslednje kolo kontinentalnog šampionata.

Za sada, imamo tri sigurna česnika nokaut faze. To su Nemačka, Španija i Portugalija. Samo teorija od osmine finala deli Švajcarsku, Englesku, Francusku i Holandiju čije šanse su preko 99 odsto. Dakle, skoro polovina mesta (sedam) u nokaut fazi je već popunjeno.

Izabrane vesti

Sve ostalo je otvoreno, mada su u najboljim situacijama Austrijanci, Italijani, Danci, Turci, Belgijanci i Rumuni kojima u poslednjem kolu odgovaraju remiji, a imaju dobre šanse i sa tesnim porazima.

Tu već kreću komplikovane kalkulacije koliko bodova i kakva gol-razlika će biti dovoljni za prolaz dalje kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Realno je očekivati da to budu reprezentacije iz grupa D i E. Austrija, odnosno Rumunija ili Slovačka.

Pobede u poslednjem kolu garantuju prolaze Srbiji, Hrvatskoj, Škotskoj, Češkoj kao i svakoj ekipi iz grupe E. Pobede to garantuju i Slovencima, Albancima i Gruzinima, ali oni imaju najteže zadatke u poslednjem kolu protiv Engleske, Španije i Portugalije. Mađari nisu sigurni ni sa pobedom protiv Škota zbog slabe gol-razlike, Turci su svoju upropastili danas protiv Portugalaca pa sa porazom verovatno ispadaju.

Sutra će mnogo toga biti poznato. Ako Škoti pobede, sigurni su u nokaut fazi bez obzira na gol-razliku i jedno od četiri mesta za trećeplasirane će biti popunjeno. Ostaju još tri, a u najgoroj situaciji su Hrvatska, Srbija i Češka.

Timovi koji na kraju grupne faze budu imali makar makar tri boda, pozitivnu ili neutralnu gol-razliku mogu da se nadaju nokaut fazi. Pa čak i sa negativnom gol-razlikom ako je to minus od samo jednog gola… Ostalima se ne piše dobro, etorije o prolasku sa dva boda polako padaju u vodu…

TABELA TREĆEPLASIRANIH

Austrija 3 (+1 gol-razlika)

Slovačka 3 (0)

Slovenija 2 (0)

Albanija 1 (-1)

Češka 1 (-1)

Škotska 1 (-4)


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara