(Reuters)
(Reuters)

Slične statistike Srbije i Hrvatske posle dva kola: Sporo, pasivno, tupo…

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.06.24. | 10:40

Dve reprezentacije u velikim problemima

Kako stvari stoje, Srbija i Hrvatska bi ruku pod ruku mogli da napuste Evropsko prvenstvo u Nemačkoj posle grupne faze. Iako i dalje drže sudbinu u svojim rukama i pobede u poslednjem kolu grupne faze im garantuju prolaze u osminu finala, realnost je malo drugačija. Maematika im oboma daje po 36 odsto šansi da prođu dalje, što znači i verovatnoću od 64 odsto da ispadaju u grupi.

Bodovni saldo im je isti. S tim što je Srbija taj bod osvojila golom u poslednjem sekudnu protiv Slovenije, a Hrvatska je morala da se zadovolji njime nakon primljenog gola od Albanije u poslednjim momentima meča. Hrvatska je dala gol više od Srbije, ali je i primila tri više. Oba tima su imala i sličan raspored. Prvo su igrali protiv glavnog favorita grupe, a onda i protiv autsajdera koji su ih nadigrali. Sada će morati da se čupaju protiv selekcija kao što su Italija i Danska gde im samo pobede odgovaraju. A rivalima igra remi…

Izabrane vesti

Srbija i Hrvatska su pokazali slične probleme u igri do sada. Pre svega nedostatak brzine po bokovima. Iako su imali više loptu u nogama od rivala, nisu uspevali da to pretoče u konkretne stvari. Primera radi, Srbija je prva na prvenstvu do sada po broju upućenih centaršuteva (53). Ali, iz kakvih pozicija su bili ti centaršutevi, najbolje govori procenat tačnosti. Samo 18,9 odsto uspešnosti po čemu smo među najslabijim ekipama na prvenstvu. Hrvatska je centrirala nešto manje i nešto preciznije.

Po šutevima u okvir gola, Srbija je zada najgora ekipa na prvenstvu od onih koji su odirgale makar po dva meča u grupi. Više šuteva u gol su imali Poljska, Turska ili Portugalija za jednu utakmicu, nego Srbija za dve. I po broju šuetva van okvira gola smo među najslabijima jer smo ih za dve utakmice imali samo pet. Slovenci su ih imali 11, a Hrvati najviše na prvenstvu - 16.

Što se pas igre tiče, Srbija i Hrvatska imaju identičan procenat tačnosti – 89,5 odsto. Čak je i Španija iza, ali kada se zagrebe malo dublje, vidi se razlika. Primera radi, Srbija je u dve utakmice imala 936 tačnih dodavanja. Samo četiri manje od Španije i 113 manje od Hrvatske. Ali, Srbija ih u poslednjoj trećini terena ima 122,5 po meču po čemu je tek 12. na prvenstvu. Hrvatska ih u poslednjoj trećini ima 177,5 po utakmici po čemu je peta na truniru. Kada je u pitanju procenat tačnost dodavanja u poslednjoj trećini, Hrvatska je druga na prvenstvu, Srbija tek 14. jer greši svaki četvrti pas u opasnoj zoni rivala.

Kada su u pitanju defanziva, agresija i duel, Slovenci naprimer imaju najviše osvojenih lopti na prvenstvu do sada (84).

Šta kaže statistika nakon dva kola?

Stvorene šanse: Hrvatska 36 – Srbija 21

Šutevi u okvir gola : Hrvatska 10 – Srbija 5

Šutevi van okvira gola: Hrvatska 16 – Srbija 6

Šutevi u blok: Hrvatska 10 – Srbija 11

Uspešni driblinzi: Hrvatska 36 – Srbija 16

Posed lopte: Hrvatska 57,5% - Srbija 51,5%

Kompletirani pasovi: Hrvatska 1.049 – Srbija 936

Pokušani centaršutevi: Hrvatska 42 – Srbija 53

Tačni centaršutevi: Hrvatska 13 – Srbija 10

Korneri: Hrvatska 3 – Srbija 11

Osvojene lopte: Hrvatska 80 – Srbija 66

Startovi na loptu: Hrvatska 25 – Srbija 31

Uspešni startovi na loptu: Hrvatska 10 – Srbija 8

Izbijene lopte: Hrvatska 16 – Srbija 36

Napravljeni faulovi: Hrvatska 28 – Srbija 27

Iznuđeni faulovi: Hrvatska 24 – Srbija 20


tagovi

fudbalska reprezentacija Srbijefudbalska reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara