SRBIJA – TIM ZA ENGLESKU: I Mitrović i Vlahović i SMS! Sva je prilika i novi golman

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.06.24. | 21:51

Da li je selektor Stojković spreman za veliki rizik?

(od izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)

Svim silama na Engleze. Sedmicama prisutnu dilemu u javnosti kako će se postaviti na premijernom susretu Prvenstva Evrope, sa Aleksandrom Mitrovićem ili Dušanom Vlahovićem, rešio je Dragan Stojković u korist – obojice.

Izabrane vesti

Možda iza ovakvog opredeljenja stoji pomirljiv ton, da se neki as ne naljuti, ali u razmišljanjima selektora preovladao je stav da nema razloga da se čeka ili štedi energija, već da se na talon od početka bace najjači štihovi. Kao prvi strelac reprezentacije od postanka i naš najefikasniji igrač u „ligama petice“, as Al Hilala i prvotimac Juventusa bi trebalo da predstavljaju udarnu snagu u duelu na Feltins areni (nedelja, 21 čas).

Kad se pogleda bliska prošlost – opravdano. Bilo je utakmica kad su Mitrogol i Vlahović počinjali zajedno, bili uticajni i zato se kao rešenje iskristalisalo da im se pokloni poverenje još jednom. Baš kao i na generalnoj probi u Stokhomu, kad je Dušanova uloga bila za nijansu povučenija, učestovao je u izgradnji napada i prva dva gola su pala posle njegovih kretnji i otvaranja. Taj drugi autorizovao je Mitrović.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

 Verovatno je to i plan za Ostrvljanje, pošto se očekuje da lopta bude više u njihovim nogama, a da onda rođeni Zemunac iskoristi prostor u retkim trenucima kad posed bude na našoj strani. Koliko smo opasni u napadu, to je valjda svima jasno, samo je pitanje kako (još) doturiti loptu Mitroviću, koji će probati da kvalitete demonstrirane i u Premijer ligi preslika u još jednom odmeravanju snaga sa dobro mu poznatim i baš opasnim fudbalerima.

Ovakva postavka Orlova sugeriše na veliku potrošnju ostatka tima, jer je jasno da će momci iza dvojice napadača morati dosta da rade kako bi uopšte omogućili našim špicevima da se nađu u šansi. Naročito ako znamo da je Sergej Milinković, takođe, ofanzivno orijentisan, te da bi mogao da dobije podršku Andrije Živkovića desnom stranom, osim ako ne bude dodatnih eksperimenata.

To onda znači da će ovako ofanzvnoj – mnogi će reći i rizičnoj – postavci neko morati da čuva leđa. Kao osigurač se u Piksijevom mandatu profilisao Nemanja Gudelj, ostavio za sobom probleme zdravstvene prirode i protiv Švedske dokazao koliko je bitan. Verovalo se da bi uz njega mogao da dejstvuje Saša Lukić, selektorov čovek od poverenja u velikim utakmicama, ali će, izgleda, SMS biti taj koji će patrolirati na sredini terena. Kad imamo loptu da je gurne špicevima, kad smo iza da pokriva prostor. Ako bude tako, a postoje nagoveštaji da hoće, žrtva takvog opredeljenja mogao bi da bude – kapiten! Mada, ako se pogleda generalna proba u Švedskoj, počeo je i tad Dušan Tadić na klupi, a onda ušao i svež pečatirao pobedu. Kako bi bilo lepo da taj plan bude repriziran. Samo, i to je je rizik, koji struka mora da preuzme, ako već razmišlja da Tadić bude džoker s klupe.

Rizikom se može smatrati i ako selektor jednu od pozicija u odbrani poveri Nemanji Stojiću. I to posle samo jedne utakmice za A reprezentaciju (ne računajući onu u Los Anđelesu kad je tim bio sastavljen isključivo od igrača iz našeg prvenstva). Opet, ta jedna, na Frends areni delovala je zanimljivo i sugerisala da doskorašnji štoper TSC-a može da odgovori obavezama. Doduše, protiv Entonija Elange. Šta ako se na njega zatrče Bukajo Saka ili Fil Foden? Zato u javnosti ima više zagovornika ideje da počne iskusniji štoper kao što je Miloš Veljković, možda i Uroš Spajić, koga je Stojković havalio i iza koga je uspešna sezona u Crvenoj zvezdi. Kako će se Stojić /Veljković/Spajić snaći na potencijalno najvećem ispitu karijere zavisiće i od pomoći kolega iz poslednje linije, odavno izraslih u standardne članove: Nikolu Milenkovića i Strahinju Pavlovića.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Uprkos retorici i najavama napadačke igre, još jedan rizik bio bi da izađemo sa dva bočna fudbalera naglašenih ofanzivnih karakteristika. Bude li desno Živković, čini se suviše zahtevnim ako bi levo dejstvovao Filip Kostić, ali izgleda da je fudbaler Juventusa u prendnosti u odnos na Filipa Mladenovića.

Posmatrajući učinak golmana za ove tri godine i kusur Stojkovićevog mandata, delovalo je da je Vanja Milinković Savić izbor pre Predraga Rajkovića, iako je čuvar mreže Maljorke blistao protiv Šveđana. Taj meč promenio je uglao gledanja selektora i njegovih saradnik i zato postoji velika mogućnost da Rajkovića vidimo među stativama, kako bi naplatio sjajnu sezonu u Španiji. Uostalom, jedina „normalna“ utakmica u poslednjih godinu dana na kojoj Srbija nije primila gol bila je kad nas je čuvao Rajković u Stokholmu.

Jeste rizično menjati golmana pred veliko takmičenje, ali Dragan Stojković je i tokom igračke, a i sad u selektorskoj karijeri pokazao da je spreman da vuče takve poteze. Da se ne boji, pa kako bude...

Projektovani sastav Srbije za meč sa Engleskom: Rajković – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković, Gudelj, Lukić, Sergej Milinković Savić, Kostić – Vlahović, Mitrović.

 


tagovi

Aleksandar MitrovićDušan VlahovićPredrag RajkovićDušan TadićDragan Stojković PiksiEURO 2024Sergej Milinković SavićNemanja GudeljNikola MilenkovićStrahinja Pavlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara