Danijele Orsato (©Reuters)
Danijele Orsato (©Reuters)

Srbiji protiv Engleza sudi Italijan: Više puta donosio sreću Orlovima

Vreme čitanja: 2min | pet. 14.06.24. | 11:04

Danijele Orsato na centru u Gelzenkirhenu…

Za delioca pravde na meču između Srbije Engleske delegiran je Danijele Orsato. Italijan spada među najbolje arbitre današnjice, više puta je donosio sreću Orlovima, a u nedelju će se naći na centru u Gelzenkirhenu.

Danijele Orsato biće glavni sudija na meču prvog kola Evropskog prvenstva, koji se igra u nedelju od 21.00 na Feltins Areni, a pomoćnici su mu sunarodnici Ćiro Karbone i Alesandro Đalatini. Četvrti sudija je Slovak Ivan Kružlijak, dok će u VAR sobi sedeti još jedan Italijan – Masimilijano Irati. Njemu će pomagati zemljak Paulo Valeri i Katalin Popa iz Rumunije.

Neće ovo biti prvi put da Danijele Orsato sudi Srbiji, i te kako su Orlovi imali uspeha kada je bio delegiran da deli pravdu na njihovim mečevima. U lepom sećanju im je ostao iz baraža Lige nacija protiv Norveške, kada je briljirao Sergej Milinković Savić, a pogotovo u Lisabonu.

Italijan je ispratio Orlove na Svetsko prvenstvo u Kataru, delio je pravdu na Lužu u duelu sa Portugalcima kada je Aleksandar Mitrović pogotkom u nadoknadi katapultirao Srbiju na Mundijal, a Kristijana Ronalda i saigrače poslao u doigravanje.

Italijanski sudija je poznat po tome što se ne libi da se uhvati za džep i potegne kartone. Uostalom, zbog crvenog za Matijasa Vesinu, sada već davne 2018. godine u derbiju između Juventusa i Intera, dobio je policijsku zaštitu. Ove sezone je bio glavni arbitar na 28 utakmica i na njima je podelio 128 žutih kartona (u proseku 4,7), osam crvenih (dva direktna), te 11 puta pokazao na belu tačku.

U nedavno završenoj klupskoj sezoni je na sedam utakmica Lige šampiona vodio glavnu reč. Između ostalih: polufinale Pari Sen Žermen – Borusija Dortmund (0:1), Mančester Siti – Real Madrid (penalima 4:5), a sudio je i na stadionu “Rajko Mitić” u grupnoj fazi, kada je RB Lajpcig slavio protiv Crvene zvezde pogocima Ćavija Simonsa i Loisa Opende (2:1).

Danijele Orsato je 2020. godine, u jeku pandemije virusa korona, sudio finale Lige šampiona između minhenskog Bajerna i Pari Sen Žermena. UEFA mu je često poveravala da deli pravdu na velikim utakmicama, ali i FIFA. Posle poraza Hrvatske od Argentine na prethodnom Mundijalu, Luka Modrić je za Italijana rekao da je jedan od najgorih sudija.



tagovi

EURO 2024Danijele Orsatofudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija Engleske

Ostale vesti


Najviše komentara