Luis Hamilton u Bahreinu (© Reuters)
Luis Hamilton u Bahreinu (© Reuters)

Alonso na bis, premijera Šumahera juniora i naravno Hamilton

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.03.21. | 09:26

Velikom nagradom Bahreina počinje 72. sezona Formule 1

Velikom nagradom Bahreina u nedelju u 17 časova na stazi Šakir kreće 72. sezona Formule 1, a pred početak se svi pitaju, da li će se nastaviti niz dosadnih godina dominacije jednog tima? Ako nas pitate, hoće, ali ne u potpunosti!

Na predsezonskim testovima videli smo dobar Red Bul, uz nešto lošiji Mercedes. Pozadinski, Ferari će se “po običaju” razvojno tražiti na početku sezone, što znači da se potencijalno na pozornici neće davati nov komad, već varijacija na temu stare predstave cirkusa u koju se posle dve godine vraća Fernando Alonso. Vraća se i prezime Šumaher, ali slutimo da su navedene novosti sporedne u takmičarskom smislu. 

Izabrane vesti

Bitno je da je Mercedes kao tim koji je osvojio sedmu uzastopnu titulu u konkurenciji vozača i konstruktora ima pravo da se nazove monopolistom ere turbo-hibrida koja će u starom formatu zbog pandemije virusa korona biti nastavljena i ove godine. Sezona počinje bez velikih promena koje bi razvojne potencijale timova izjednačile.

Ko može da parira Luisu Hamiltonu? Ako bismo rekli Valteri Botas, onda to ne bi bilo pošteno. Jednostavno, reč je o vozačima Mercedesa koji vodi Toto Volf, a koji, takođe, dobro zna da je Britanac ne samo rekorder, već i klasa za Finca čije su vozačke sposobnosti bez tehničke premoći Mercedes AMG Petronasa objektivno na nivou sredine grida.

U ovom momentu najjači, najkoknkretniji rival za otimanje oko prestola sa Luisom Hamiltonom mogao bi biti Maks Ferštapen. Holanđanin je prošle sezone bio drugi na stazi Šakir, dok je Britanac zauzeo prvo mesto. Usudimo se da kažemo da vozač Red Bula može ovog puta da bude bolji. Ruku na srce, u ovakvom bolidu ima i sa čim. Istina je, ume da vozi i Šarl Lekler, Karlos Sajnc nije loš, ali da bismo od njih videli nešto dovoljno oštro da se poseče Luis Hamilton morali bismo najpre da se uverimo da je u Maranelu napravljena šasija i nov motor koji će njihovo ponašanje na stazi učiniti konkurentnim.

Kvalifikacije za VN Bahreina su na programu u subotu od 13 časova, što znači da dotad možete uplaćivati tikete. Pre kvalifikacija, najveće šanse da slavi na premijeru daju se Maksu Ferštapenu, kvota da će u nedelju prvi proći kroz cilj je 2,10.

U treći red valja svrstati Meklaren koji ove godine nosi Mercedesovu pogonsku jedinicu. Ako bi govorili jezikom tehnike, onda bi ovaj tim po specifikacijama sa Lando Norisom i Danijelom Rikardom bio najbliži Mercedesu i Red Bulu. Nadalje, Aston Martin ima snažan bolid, a ni Alpin nije daleko sa Fernandom Alonsom i Estabanom Okonom. Lepo je što se Alonso posle dve godine vratio u cirkus, a po svemu sudeći neće se sramotiti. Tim mu je dao bolid trenutno približnih performansi kao i Ferarijev, da bi mogao da se trka u gornjem domu grida.

Alfa je još uvek enigma. Trebalo bi sačekati nekoliko trka, pa ustanoviti koliko je ovaj tim spreman, kao i Ferari. Ocene neka uslede nakon toga, mada bi na to trebalo dodati da će Alfa, Vilijams i Alfa Tauri po viđenom u test periodu moći da se nađu u bitkama sredine i druge polovine tabele. Tako trenutno izgleda.

Lepa vest je da će prezime Šumaher ponovo biti na stazi. Mik će u bolidu Hasa debitovati na stazi Šakir, 30 godina od prve trke i devet godina od poslednje trke slavnog oca, sedmostrukog šampiona, Mihaela. On je u poslednje tri godine bio šampion Formule 2 i Formule 3, a ove sezone takmičiće se sa šestoricom vozača koji su se trkali protiv njegovog oca, uključujući i vozača Mercedesa Luisa Hamiltona, koji je prošle godine izjednačio rekord Mihaela Šumahera od sedam šampionskih titula i pretekao ga po broju pobeda.

Nova sezona je prilika da Britanac uveća saldo. Ili?

Sve kvote Kladionice Mozzart za nedeljnu trku u Bahreinu možete pogledati OVDE


tagovi

Formula 1Luis HamiltonMaks VerstapenMik ŠumaherVN BahreinFernando Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara