Bitka za SEHA ligu: Domaćin preti moćnom Vardaru, tradicija uz Zagreb

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.04.19. | 09:19

Četiri najbolje ekipe igraće u beloruskom Brestu za titulu u regionalnom takmičenju klubova iz Srbije, Hrvatske, Severne Makedonije, Belorusije, Slovačke, Rumunije i BiH. Skopski gigant brani krunu, Nekse nikad bliži šampionu Hrvatske, ali bole packe iz prošlosti

Može li neko da skine krunu Vardaru?

Šampion Evrope iz 2017. godine suvereni je vladar SEHA lige u prethodne dve godine. Od kada postoji ovo takmičenje, skopski gigant je slavio četiri puta od sedam sezona (dva puta je šampion bio Vesprem, a jednom Zagreb). Prošle godine su lako stigli do titule na svom terenu u dvorani Jane Sandanski, a sada pehar brane u beloruskom Brestu.

Izabrane vesti

Za izabranike trenera Garsije Roberta Paronda ovo će da bude generalna proba pred četvrtfinale Lige šampiona, a protivnik je favorizovani mađarski Seged. Da se igra na neutralnom terenu ili Skoplju to bio bio zicer za makedonskog šampiona. Ovako, Meškov kao domaćin ima šanse da sruši vladavinu Vardara.

Skopski velikan će u Belorusiji da igra bez crnogorskog levog beka Vuka Borozana. On je imao operaciju, vratio se pre mesec dana na teren u meču Lige šampiona protiv Vesprema, ali ga kasnije opet nije bilo u sastavu. Ne zna se da li u pitanju obnovljena povreda ili forma, tek odličnog šutera nećemo gledati u Brestu. Vardar ima dužu klupu, veliki broj kvalitetnih igrača. Ove sezone fenomenalan je na golu srpski reprezentativac Dejan Milosavljev. Na krilima su iskusni Ivan Čupić i Timur Dibirov, a organizator igre je hrvatski as Ivan Karačić koji naredne sezone ide u poljski Kjelce. Godinama se Makedonci oslanjaju na granitnu odbranu.

Beloruski šampion je ove godine oba puta u SEHA ligi pobedio Vaerdar, ali treba reći da je skopski tim u većem delu sezone igrao sa kombinovanim sastavom. U Ligi šampiona, što je merodavnije takmičenje da pokaže odnos snaga ova dva tima, odigrali su takođe dva susreta u grupi. U Brestu je bilo bez pobednika – 31:31, dok su u Skoplju crveno-crni bili ubedljivi – 30:23.
Posle trijumfa protiv Zagreba, nema odmora, pred nama je završni turnir SEHA lige u Brestu. Vidim da domaćini govori da su favoriti. Neka bude tako, možda je to dobro za nas. Sigurno da će rukometaši Meškova da budu pod pritiskom“, rekao je za sportmedia.mk robusni pivotmen Vardara Stojanče Stoilov.

Polufinalni meč biće i obračun španskih stručnjaka. Parondo je nasledio trofejnog Raula Gonzalesa na klupi Vardara, a od ove sezone na kormili ambicioznog belorskog šampiona je legendarni trener Manolo Kadenas koji je nekada vodio i veliku Barselonu, a bio je i selektor Crvene furije. Uspeo je tim iz Bresta da se plasira u prvi nokaut fazu Lige šampiona, ali nemački Flenzburg je bio prejak zalogaj. U nedelju u gostima, Meškov je poražen sa čak 10 golova razlike (20:30).

Ekipa je sastavljena od beloruskih reprezentativaca, a tu su i stranci - dvojica Srba i Slovenaca, trojica Hrvata, Čeh i Rus. Najbolji strelac tima u evro eliti bio je Nišlija, srpski reprezentazivac Darko Đukić sa 59 golova.
Imali smo razočaravajuću utakmicu u Flenzburgu, ali sada imamo priliku da se iskupimo. Mislim da imamo velike šanse protiv Vardara. Igramo pred svojim navijačima koji su naš osmi igrač. Ova godina bi trebalo da donese ono što se dugo čeka ovde u klubu, a to je prvi trofej u SEHA ligi“, rekao je Đukić za balkan-handball.com.

Perjanice ekipe su i bekovi, Srbin Petar Đorđić, Hrvati Šime Ivić i Sandro Obranović i Rus Aleksandar Škurinski. Kvalitet je na strani Vardara, ali trebalo bi da gledamo neizvestan meč. Ovo je i finale pre finala jer će pobednik ovog duel da bude favorit u meču za krunu protiv nekog od hrvatskih timova.

U prvom polufinalu sastaju se Zagreb i Nekse. Zagrepčani su očekivano eliminisani od Vardara u osmini finala Lige šampionaa, a sada žele da ponove prošlogodišnji uspeh kada su u Skoplju igrali finale protiv Vardara i pružili odličan otpor (makedonski prvak slavio sa 26:24). Ekipa iz Našica je odlično igrala ove sezone kako u SEHA ligi, tako i u Kupu EHF.

Tradicija je apsolutno na strani ekipe iz hrvatske prestonice. Prethodnih 10 godina, Zagreb je imao neverovatnu seriju od 30 pobeda protiv najvećeg rivala u Hrvatskoj, ali je ove sezone u Našicama konačno skinuto prokletstvo Zagrepčana. Ekipa iz istočne Slavonije je na svom terenu pobedila sa 23:22. U Zagrebu je domaćin slavio sa 20:17. Po rezultatima ove sezone u ligaškom delu SEHA lige vidi se da pada mali broj golova. Tako bi moglo da bude i u Brestu. Zagreb ima ulogu blagog favorita.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 20:00 8822 SEHPF Vardar Pro - Meshkov Brest ki 1 2,00
Uto 17:30 8821 SEHPF Zagreb - Nexe up manje (50.5) 1,95
Ukupna kvota3,90

SEHA LIGA – POLUFINALE (BREST)

Utorak
17.30: (1,40) Zagreb (8,50) Nekse (3,60)
20.00: (2,00) Vardar (8,00) Meškov Brest (2,10)

*** kvote su podložne promenama

Foto: SEHA


tagovi

SEHARK VardarRK NekseRK ZagrebRK Meškov BrestSEHA ligasportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara