""
""

Buongiorno Italia: Basta i Milinković Savić ne igraju Derbi Rima, Berluskoni najavljuje italijanizaciju Milana

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.04.16. | 11:33

Mnogo pažnje posvećeno je duelu Rome i Lacija, Gazeta je pravila i veliki rođendanski intervju sa legendom Milana Arigom Sakijem, dok je Tutosport imao veliku priču sa Fernandom Ljorenteom...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Izabrane vesti

Degradacija rimskog derbija jedna je od glavnih tema italijanske sportske štampe. Ne samo zbog jaza u kvalitetu između timova koji će sići na teren u nedelju na Olimpiku u 15 časova, već  zbog praznih tribina, pošto po svoj prilici neće biti ni 25.000 ljudi na stadionu. Veliku pažnju privukle su „patriotske“ izjave Berluskonija koji najavljuje italijanizaciju Milana od trenera do igrača. Piše se i o 70. rođendanu Ariga Sakija, dok Fernando Ljorente iako od prošlog leta ne nosi dres Juventusa i dalje priča kao da je igrač Stare dame.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Gazeta otvara današnje izdanje sa najavom rođendanskog intervjua sa Arigom Sakijem, koji danas puni 70 godina.
„Arigo 70, lepi Saki“, bio bi bukvalni prevod dok je prikladniji: „Arigo 70 je veoma lepo“.

U razgovoru za najtiražniji italijanski sportski dnevnik tvorac velikog Milana iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka objašnjava kako ih je proživeo i kako je „igrao između stresa (zbog kojeg je prerano morao da napusti trenersku karijeru) i Van Bastena i Bađa“ , fudbalera koji su obeležili njegovu karijeru na klupi Milana i nacionalne selekcije.

Saki je rekao da je inspiraciju za njegov „revolucionarni fudbal“ pronašao u igri holandske reprezentacije krajem šesdesetih godina prethodnog stoleća i da je tada lepota igre postala njegova opsesija.
„Kalčo se rađa u glavama, Mikelanđelo je govorio da se remek dela slikaju u mozgu“,  izjavio je Saki.

Vrh strane Gazeta posvećuje aktuelnom Milanu i njegovoj budućnosti i izjavama patrona Silvija Berluskonija:
"Donaruma predvodi mladu generaciju s kojom se rađa novi Milan". Predsednik Rosonera rekao je da će Donaruma biti golman Milana u sledećih 15 godina i da će on biti vođa nove generacije „Crveno-crnih đavola“. 

Po Berluskonijevim rečima - u budućnosti će Milan insistirati na mladim igračima koji će biti proizvod njegovog podmlatka, takođe se precizira u podnaslovu da je Silvio sve skloniji ideji da poveri kormilo svog tima u sledećoj sezoni Kristijanu Brokiju.

Milanski dnevnik pokušava da oživi priču koja je izgleda već ispričana iako njen akter Mario Baloteli ima tek 25 godina:
"Balo: zaraditi poziv za Evropsko prvenstvo u osam utakmica. Tako će Mario pokušati da se podigne".

Osim optimističke strane da bi Baloteli mogao da preokrene tok svoje karijere u sledeća tri meseca, Gazeta konstatuje i činjenicu da ga više niko neće.

Gazeta najavljuje i jedan od natjužnijih gradskih derbija u Rimu, pošto će iz različitih razloga na Olimpijskom stadionu biti manje od 25.000 gledalaca u nedelju u 15 časova.
"Strahovi i polemike. Rim: zašto je derbi završio u ... pustinji", aludira se na činjenicu da  je prodato tek malo više od 10 hiljada ulaznica i da se nikada u istoriji nije video tako prazan Olimpiko za derbi u njegovoj istoriji kao što će to biti slučaj prekosutra.

U redakcijskom komentaru povodom meča Lacio – Roma Gazeta zapaža da se radi o „derbiju sa virtuelnom strašću“.

„Juve, oklopnjača na svom stadionu ali Mandžukićev post zabrinjava“, podseća Gazeta da su Bjankoneri sa Maksom Alegrijem na klupi izgubili samo jednu od 33 utakmice na Juventus Stadionu, ali i da hrvatski centarfor još nije postigao gol u 2016. godini.
„Napoli nebrojeni putevi do gola, ali uključen je alarm za Rejnu“, naslov je za najavu meča Udineze - Napoli. Gazeta podvlači da je sam Gonzalo Iguain postigao više golova u šampionatu nego čitav Udineze, 29 prema 26, međutim povreda Rejne na treningu zabrinjava Sarija tim pre što je španski golman stub ovogodišnjeg Napolija i nije propustio nijednu utakmicu u dosadašnjem toku prvenstva.

CORRIERE DELLO SPORT

Rimski dnevnik pokušava da podgreje atmosferu za derbi ali bez velikog uspeha jer se u Rimu uopšte ne živi tradicionalno strastvena nedelja pred derbi:
„Lacio i Roma: dolazi derbi: Igraće ga ovako!“

U podnaslovu posvećenom Nebeskoplavima kaže se da naši Milinković Savić i Basta nisu uspeli da se oporave od povreda i da neće biti na raspolaganju za meč sa Romom.
„Maurisio ili Patrik će zameniti Bastu, a Kataldi Milinikovića, Matri ugrožava ulogu startera Klosea“, tvrdi Korijere uz naglasak da trener Stefano Pioli neće moći da računa na kompletnu odbranu s  početka prvenstva, plus Lulića koji ne igra zbog kartona.

Na drugoj strani, prvi put u ovoj sezoni, Roma se sprema za jednu utakmicu bez povređenih ili suspendovanih igrača:
"Džeko ide na klupu zajedno sa Totijem i De Rosijem. Sprinterski napad Rome sa Salahom, El Šaravijem i Perotijem. Potvrđena i odbrana".

Prema predviđanjima Korijerea Lacio će igrati u formaciji 4-1-4-1: Marketi; Maurisio, Biševac, Hud, Brafajd; Bilja; Kandreva, Kataldi, Parolo, F. Anderson; Matri.

Roma bi trebalo da odgovori sa 4-3-1-2: Ščensni; Florenci, Manolas, Ridiger, Dinj; Pjanić, Kejta, Najngolan; Peroti; El Šaravi, Salah.

TUTTOSPORT

„Het-trik  Ljorentea“, ne zaboravlja Tutosport bivšeg centarfora Juventusa koji od prošlog leta nosi dres Sevilje. U intervjuu za torinski sportski dnevnik Bask je demonstrirao svoju veliku privrženost Bjankonerima, iako nije njihov član sa tri izjave u stilu pravog navijača Stare dame. Zbog toga je i dat pomenuti naslov.
„Verujem da će Juve da osvoji skudeto još od decembra. Juve je prejak, spreman sam za slavlje ali ne želim da baksuziram... Veoma sam patio zbog poraza u Minhenu, ali Bufon je u pravu: u sledeće dve godine može da se osvoji Liga šampiona... Pogba je moj veliki prijatelj, znam koliko mu je dobro u Torinu, i ne bih se uopšte iznenadio ako odluči da ostane“, stoji u podnaslovu.

List objavljuje i intervju sa mental koučom Torina Markom Kosardom:
"Toro, imitiraj Majkla Džordana... oteraj strah od grešaka". Kosardo objašnjava da igrači Torina moraju da usvoje Džordanovu sportsku filozofiju i da žive samo u sadašnjosti i da ne misle na eventualne greške.

„Izazov protiv Intera je dupla raskrsnica za Bruna Pereša“, piše Tutosport da bi Brazilac osim što će sutra igrati protiv Nerazura na San Siru za par meseci mogao da pređe u redove Intera.

„Mančini otkrio Nanija po jeftinoj ceni: Dolazim odmah“, prenosi torinski dnevnik izjavu Portugalca koji trenutno nosi dres Fenerbahčea u kojoj je stavio do znanja da bi vrlo rado došao u redove italijanskog kluba.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Serija ASergej Milinković SavićRomaPepe ReinaNapoliNaniMilanLacioJuventusItalijaInterGonzalo IguainEvropaDušan BastaArigo Saki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara