Buongiorno Italia: Istorijsko pomirenje Intera i Juventusa

Vreme čitanja: 6min | sre. 10.10.18. | 11:46

Ljuti rivali iz Torina i Milana u centru pažnje javnosti

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Već nekoliko dana italijanski mediji izveštavaju o novim odnosima između Juvea i Intera. Signali poštovanja i volje da se okrene list stizali su kako od predsednika Stare dame Andree Anjelija tako i od bivšeg patrona Intera Masima Moratija. Atmosfera se toliko raskravila da niko neće smatrati “skandaloznim” prelazak Bepea Marote sa čela Juventusa na čelo Intera.  Piše se i o nastupu reprezentacije Italije u Đenovi protiv Ukrajine i posebno o humanim gestovima i inicijativama Azura za žrtve nesreće rušenja mosta Morandi. Gazeta i Tutosport objavljuju intervju sa Savićevićem u kojem predsednik FS Crne Gore trvdi da Milan igra bolji fudbal od Intera ali da to nije presudno za ishod derbija. Korijere objavljuje razgovore sa Bonučijem koji sanja da bude novi Alegri a predsednik Napolija De Laurentis obećava da će zadržati Ančelotija na klupi svog tima barem šest godina.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

“Mi za Đenovu. Reprezentacija zagrlila sve koji su izgubili svoje najmilije”, piše Gazeta na naslovnoj strani da su se Mančinijevi izbranici sreli sa čalnovima porodica ljudi koji su poginuli prilikom rušenja mosta Morandi u Đenovi. Večeras Italija igra prijateljski meč na Marasiju protiv Ukrajine i selektor Azura Roberto Mančini je ponovo promešao karte i izvešće na teren, do sada, neviđen sastav. Italija će igrati u formaciji 4-3-3, sa Veratijem, Žoržinjom i Barelom na sredini terena i napadačkim triom Bernardeski, Insinje, Kjeza. Ispod zaglavlja list najavljuje veliki interjvu sa Didije  Dešanom, selektorom francuske reprezentacije: ”Ovaj Juve ima kvalitet mog Juventusa. Pogba? Uvek se može sanjati…”. U razgovoru za Gazetu trener svetskih prvaka je zapazio da Alegrijev tim podseća na Lipijev tim Juventusa, u kojem je igrao i Dešan, i koji je poslednji osvojio titulu prvaka Evrope 1996. godine. Francuski stručnjak je još rekao da Juve ima top fudbalere ali da će ove godine “Zlatnu loptu” osvojiti neko od francuskih fudbalera koji su osvojili Mundijal. Dešan je izneo stav da Mbape nije Mesi ali da pripada istoj kategoriji igrača: vanserijskih.

Gazeta nastavlja da prati slučaj Ronaldo i optužbe za silovanje: „Policija u Las Vegasu: Ronaldo će biti saslušan”. Milanski dnevnik piše i da dokazi, prikupljeni pre devet godina kada je Katarina Majorga prijavila silovanje, nisu nestali. Takođe se navodi da će od Ronalda biti tražena pisana izjava ili svedočenje preko video linka.

“Genije Savićević: Odlučuje Pipita. Leo bi trebalo da otkrije novog Kaku”, rekao je u intervjuu predsednik FS Crne Gore Dejan Savićević pred derbi Inter-Milan.

“Niko ne trči kao Brozović.Već se vratio kod Spaletija”, piše list da se hrvatski reprezentativac već vratio u Apijano Đentile kako bi što spremniji dočekao milanski derbi. “Gvozdeni pakt sa Interom da se dobije derbi”, naslov je teksta u kojem se iznose pojedini statistički podaci, odnosno oni koji idu u prilog Brozovića, pred utakmicu sa Milanom. Brozović je pretrčao najviše kilometara u dresu Intera i sa njim na terenu Nerazuri imaju više palu u svom posedu i češće šutiraju na gol, međutim Gazeta ne piše koliko je Brozović osvojio lopti ni koliko je pasova pogrešio na startu sezone.

Na unutrašnjim stranama milanski dnenvik piše i da je Turčin Under izabrao novog menadžera. Reč je o Faliju Ramadaniju i priče o interesovanju velikih klubova za igrača Rome su ponovo u opticaju. “Romo oprez. Under se ne sviđa mnogo samo Bajernu”, naslov je teksta u kojem se dodaje da su Arsenal i Totenhem prilično zagrejani za krilo Đalorosih. Sa svoje strane Roma sprema novi ugovor za Undera sa povećanjem plate i ubacivanjem raskidne klauzule. Ona bi mogla da iznosi 50.000.000 evra.

CORRIERE DELLO SPORT

 “Simoneov diplomski rad”, objavljuje rimski dnevnik rad s kojim je trener Lacija Simone Inzagi položio ispit za trenera. Iz tog diplomskog se može zaključiti kako Inzagi misli da vrati Lacio na nivo iz prethodne sezone. “Trener mora da bude vođa i posrednik. Porazi moraju da se transformišu u reakciju a ne u depresiju. Kohezija između igrača i stručnog štaba je odlučujuća za uspeh. Nijedna taktika ne može da proizvede rezultate ako iza nje ne stoji jedinstvo i saučesništvo fudbalera”, citira Korijere delove Inzagijevog rada.

“Di Frančesto regeneriše”, naslov je priče u kojoj se stavlja preporod Pastorea i Šika kao ključni cilj u sledećem periodu za trenera Rome. Na unutrašnjim stranama se podseća da su dvojica pomenutih igrača najskuplje plaćeni fudbaleri od kako su Amerikanci u preuzeli Romu ali da će im u sledećem periodu biti još teže da pronađu mesto u prvom timu. Motiv se zove Pelegrini. Lorenco je sve iznenadio odlčnom iterpretacijom uloge ofanzivnog plejmejkera i tako je “zatvorio” prostor za Pastorea i donekle Šika. Korijere priše da bi Pastore mogao da igra kao levi spoljni u trilingui iza Džeka dok Šiku ostaje samo da čeka šansu kada se Džeko umori ili uđe u golgeterski post.

“Bonuči: Jednog dana ću trenirati Juve”, naslov je intervjua sa defanzivcem Bjankonera i Azura. Bonuči je priznao da je pogešio kada je napustio Juve i da je tu odluku done o ishitreno i dok je bio ljut ali i da je shvatio da je u Torinu njegova kuća i da je njegov san da jednog dana bude novi Juveov Alegri.

Na unutrašnjim stranama Korijere objavljuje i razgovor sa Aurelijom De Laurentisom. Gazda Napolija ne krije da ima žalju da Karlo Ančeloti ostane u Kastel Volturnu još dugi niz godina, barem šest. De Laurentis je egzaltirano pričao o simbiozi sa Ančelotijem koju je prepoznao još od momenta kada su se sreli: “Bilo nam je potrebno pet minuta da se dogovorimo i pet minuta da sastavimo i potpišemo ugovor”. Predsednik Napolija je dodao da ga je Ančeloti zvao u sedam ujutro na dan utakmic sa Liverpulom i rekao mu: večeras pobeđujemo.

 TUTTOSPORT

“Juve daj ruku”, otvara Tutosport današnje izdanje sa još jednim pokazateljom  otopljavanja odnosa između Juventusa i Intera za koji su zaslužni predsednik Bjankonera Andrea Anjeli i bivši patron Nerazura Masimo Morati. “Imamo veoma prisan odnos sa Anjelijem. Nisam zaboravio Kalčopoli ali ne čuvam gorčinu. Ako bi Marota došao u Inter, pozdravio bih taj potez jer se radi o čoveku koji zna svoj posao”, citiraju se reči Moratija. U redakcijskom komentaru “Poštovanje i hrabrost” se kaže da je “pomirenje” Juventusa i Intera veoma važna vest za italijanski fudbal od koje mogu svi da imaju koristi.

Iz Las Vegasa Tutosport prenosi pojašnjenje lokalne policije: ”Nije pokrenut krivični postupak protiv CR7”. U tekstu se precizira da je u toku istraga i da će tek na njenom kraju biti odlučeno da li da se pokrene ili ne postupak.

“Đenova u srcu” je naslov ispod zaglavlja s kojim se najavljuje serija članaka koji svedoče o humanosti i senzibilnosti reprezentativaca Italije prema ljudima koji su nastradali u nesreći u Đenovi i njihovim najbližima.

Pored Gazeta i Tutosprot objavljuje intervju sa Dejanom Savićevićom koji je juče bio u Milanu na jednom promotivnom skupu: ”Derbi po geniju: Milan igra bolje”. Ipak, Dejo je podsetio da je tokom svog boravka u Milanu naučio da ništa ne znači ko je u boljoj formi ili igra bolji fudbal za konačni ishod utakmice gradskih rivala.

“Jago potvrđuje: produžetak ugovora blizu”, piše Tutosport da je Španac na korak od novog ugovora sa Granatama dok se na unutrašnjim stranama izveštvava da povreda Zaze nije ozbiljna i da će biti na raspolaganju Macariju za nastavak prvenstva.

 

 

 

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Andrea AnjeliMasimo MoratiAurelio De Laurentis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara