"Italijanska štampa"
"Italijanska štampa"

Buongiorno Italia: Tavekjo precrtao Lotita, Vlada ukorila Sakija, otkriće prvenstva sanja Juventus

Vreme čitanja: 5min | sre. 18.02.15. | 11:44

Italijani postavili zadatak Maroti: Tresi mreže u Ligi šampiona

Italijanska štampa

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Izabrane vesti

Oduzimanje mandat Klaudiju Lotitu za sprovođenje reformi u italijanskom kalču, glavna je vest u italijanskim sportskim medijima. Piše se puno i o rasističkom gafu Ariga Sakija, problemima Rome za koje je odgovoran Rudi Garsija i predstojećem dvoboju Juventusa i Borusije Dortmund u Ligi šampiona.

LA GAZZETTA DELLO SPORT

 „Neočekivan preokret Tavekja: Lotito izgubio poverenje“, glavni je naslov na prvoj strani Gazete koji je ispraćen fotografijom predsednika Italijanskog fudbalskog saveza(FIGC) Karla Tavekja i predsednika Lacija i člana Saveta FIGC Klaudija Lotita.

„Predsednik FIGC posle sastanka sa Delriom( desnom rukom premijera Matea Rencija) i Malagoom( predsednik Italijanskog olimpijskog komiteta) odlučio da oduzme mandata za reforme u italjanskom fudbalu, prvom čoveku Lacija. Sada je na potezu Tavekjo koji je obećao da će  do kraja meseca predstaviti opšteprihvaćen plan za obnovu kalča“, piše Gazeta. U redakcijskom komentaru najuticajniji sportski list u Italiji podržava odluku Tavekja: „Konačno pravi potez“.  Međutim, Gazeta piše i o tome da u Zajednici prvoligaša, gde sede predsednici italijanskih klubova u Seriji A, Lotito i dalje ima većinsku podršku, odnosno da su se samo tri kluba(Juve, Roma i Fjorentina) distancirali jasnno i glasno od Lotita.

Ispod zaglavlja Gazete pronalazimo naslov posvećen jučerašnjim utakmicama Lige šampiona PSŽ- Čelsi(1-1) i Šahtar – Bajern)0-0): „Kavani spasao Blana, Kurtoa spasao Murinja“. U podnaslovu se kaže da će posle remija u Parizu, Ibrahimovićev PSŽ igrati na sve ili ništa na stadionu Čelsija, te da je Šahtar zaustavio Bajern. Gazeta najavljuje i  večerašnji sudar italijanskih trenera na klupama  Real Madrida i Šalkea: „Danas derbi Ančeloti-Di Mateo“.

List zagreva atmosferu i za nastup Juventusa u najprestižnijem klupskom takmičenju protiv Borusije iz Dortmunda:  „Moratina misija, zatresti mreže i u Evropi“ . U podnaslovu se precizira da je španski centarfor postigao golove u prvenstvu i Kupu Italije i da mu nedostaje gol u Ligi šampiona zbog čega cilja Dortmund.

Alvaro Morata

Pošto je juče najavila mogući otkaz Pipu Inzagiju, Gazeta danas prenosi potvrdu poverenja stručnjaku Milana od strane Silvija Berluskonija:  „Inzagi inkasirao podršku Berluskonija“. Gazeta objašnjava da je odluka da Inzagi ostane na klupi Rosonera doneta posle sastanka u četiri oka Berluskonija i Adrijana Galijanija. U međuvremenu kontroverzni tajlandski biznismen Bi Tičobol je demantovao da je stavio na sto konkretnu ponudu za kupovinu većinskog paketa Milana.

Milanski sportski dnevnik se vraća u današnjem broju i na rasistički gaf Ariga Sakija posle finala Trofeja Vjaređo kada je rekao da u podmlatcima italijanskih klubova igra previše crnaca: „Alarm stranci u podmlaticma postoji ali je Afrikanaca manje od pet odsto“. Gazeta je napravila analizu kompozicije italijanskih omladinskih škola fudbala i došla do podatka da je gotovo polovina registrovanih igrača neitalijanskog porekla, ali da je nešto manje od pet odsto poreklom sa afričkog kontinenta. Saki se u u autorskom tekstu za Gazetu brani od optužbi za rasizam i tvrdi da su njegove reči izvrnute i maliciozno interpretirane:  „Nisam nikada bio rasista, ali u omladinskim kategorijama mora da igra više Italijana“.

Na kraju Gazeta pravi jedan amarkord posvećen sutrašnjem dvoboju Seltik- Inter podsećajući svoje čitaoce na čuveno finale Lige šampiona iz 1967. godine kada su Škoti pobedili moćni Inter Elenija Erere. „Seltik-Inter i ona utakmica iz 1967. za Evropu. Macola: Pivo i napad su bili njihovi pobednički potezi“.  Legenda Intera je objasnila da su Erera i njegovi klupski drugovi videli dan pre finala fudbalere Seltika kako piju pivo zajedno sa navijačima i da odrađuju poslednji trening sa novinarima i pomislili da će lako sa takvim „amaterima“.  Bila je to kobna greška koju su skupo platili.

CORRIERE DELLO SPORT

Rimski sportski dnevnik stavio je na optuženičku klupu Rudija Garsiju za poslednje blede partije Rome: „Pričajmo o Garsiji“. List je stavio u prvi plan tri greške francuskog stručnjaka: „Greške trenera su direktno uticale na rezulate Rome; izgubio je bistrinu posle šokantnog poraza od Bajerna i počeo je da menja prečesto postavku tima na terenu; nije nikad odustao od njegovih favorita čak i kada je svima bilo jasno da nisu u top formi“.

Rudi Garsija

Korijere piše i o Felipeu Andersonu koji vredno radi na povratku u formu u kakvoj je bio pre povrede: „ Lacio, Felipe punim gasom“. U podnaslovu se podvlači da Brazilac trenira dva puta dnevno jer želi da se vrati što pre u formu kako bi pomogao Laciju da se domogne Evrope u prvenstvu i da obezbedi poziv u reprezentaciju Brazila.

Italijanske vlada se juče oglasila i o gafu Ariga Sakija osuđujući nesmotrenu izjavu bivšeg selektora Azura o velikom broju tamnoputih fudbalera u italijanskim podmlatcima: „Rasizam, Saki u oluji“.

„Kavani ućutkao Murinja ali je Čelsi odoleo“, interpretacija je Korijerea jučerašnjeg remija na Parku Prinčeva između PSŽ-a i Čelsija.

TUTTOSPORT

„Nemačka glasa za Juve“,  otvara Tutosport današnje izdanje sa naslovom koji najavljuje rezultate ankete među trenerima klubova Bundeslige o dvoboju Juventusa i Borusije Dortmund u Ligi šampiona koji su dali i par saveta kako mogu da se pobede izabranici Jirgena Klopa.

Istovremeno Masimilijano Alegri je i juče „čitao bukvicu“ njegovim fudbalerima  primoravajući ih da gledaju snimak utakmice sa Čezenom ističući sve greške koje su pravili tokom utakmice. „Sada nam je potreban kvalitativan skok“, poručio je Alegri.

Jedno od otkrića tekućeg šampiona Davide Zapakosta, bek Atalante, izjavio je ljubav prema bojama Juventusa u intervju Tutosportu: „Mislim na Atalantu i sanjam Bjankonere“.

Torinski list prenosi reči patrona Milana Silvija Berluskonija koji je definisao „nepristojnu ponudu“ koja bi ga naterala da razmisli o prodaji Rosonera: „Milan se prodaje za 1,5 milijardi evra“.Podsetimo, u petak se navršava 29 godina od kako je Berluskoni postao vlasnik Milana.

Tutosport piše i o novim problemima predsednika Lacija Klaudija Lotita koji se ne odnose samo na njegovu ulogu u italijanskom fudbalu, već i na optužbe da je namestio utakmicu plej ofa za Ligu šampiona 2007. godine protiv Dinama iz Bukurešta: „Lacio, iz Rumunije stižu optužbe za nameštanje utakmica“.

Piše: Željko Pantelić
(FOTO: Action images)


tagovi

Serija AMilanLacioKarlo TavekjoJuventusItalijaEvropaBuongiorno ItaliaArigo SakiAlvaro Morata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara