"Đanluka VIjali"
"Đanluka VIjali"

Cigarete i fudbal ne idu zajedno?!

Vreme čitanja: 5min | čet. 27.03.14. | 12:04

Lista fudbalera koji konzumiraju cigarete poprilično je dugačka, ipak, mnogi od njih nisu zaista pravi pušači, već su imali tu nezgodu da se nađu u pogrešnom trenutku na pogrešnom mestu. S druge strane, među ozbiljnim i trajnim konzumentima ove pošasti nalaze se i imena koja svakako predstavljaju iznenađenje

Đanluka VIjali

Mnogo dima podiglo se oko Arsenalovog veziste Džeka Vilšira zbog fotografija na kojima se vidi kako konzumira cigaretu u jednom noćnom klubu u kojem su Tobdžije proslavljale pobedu nad Napolijem. Ovo nije prvi put da tabloidi pokrenu večito goreću temu pušenja i fudbala. Ovakve "naslovne strane" imali su između ostalih i Johan Krojf, Mišel Platini, Maradona i Zinedin Zidan. Čak je ovog poslednjeg Vilšir iskoristio za svoju samoodbranu po principu "kad može on zašto ne bih i ja" postavljajući kompromitujuću Zidanovu fotku na svoj Tviter nalog uz komentar "Za razliku od njega, ja ne pušim".

Izabrane vesti

Fudbal je tokom svoje istorije iznedrio sjajne igrače, a mnogi od njih bili su ozbiljni pušači tokom čitave karijere. Sve do početka pedesetih godina prošlog veka fudbaleri su gotovo bez izuzetka konzumirali duvan, a prave razmere njegove štetnosti do tada nisu ni bile poznate u potpunosti, preciznije, vešto su skrivane sve dok nije usledio kontranapad brojnih zdravstvenih organizacija poduprtih iscrpnim medicinskim istraživanjima. Upravo tih godina definitivno i nedvosmisleno ustanovljeno je da cigarete izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Valter Macari

Fudbal i velike duvanske korporacije nikada u potpunosti nisu našli zajednički jezik u vidu sponzorstava, za razliku od Formule 1 ili bilijara gde su uveliko bile prisutne. Izuzetak od ovog pravila bila su Svetska prvenstva u Španiji 1982. i Meksiku 1986. kada je jedan od glavnih pokrovitelja bila kompanija RJ Reynolds čiji su glavni proizvodi bile cigarete "vinston" i "kamel". FIFA je potom izričito zabranila da duvanske kompanije budu sponzori njenih turnira.

Prošlog leta mnogo kontroverzi izazvala je vest da će novi sponzor engleskog Birmingem Sitija biti proizvođač elektronskih cigareta Nicolites. Elektronske cigarete u sebi sadrže nikotin i neke druge hemikalije, a njihovo dugoročno dejstvo na ljudski organizam još uvek nije u potpunosti ispitano. Pored Birmingema koji je ime ovog sponzora jedno vreme nosio na dresevima, fudbalski klubovi Seltik i Derbi potpisali su ugovor sa jednim drugim proizvođačem elektronskih cigareta E-Lites i na svojim stadionima omogućili kupovinu ovog proizvoda. Ako ništa drugo, ove moderne cigarete bar ne mogu da izazovu katastrofu koja se dogodila u maju 1985. na stadionu Bredford Sitija, kada je vatrena stihija zahvatila drvene tribine i usmrtila 56 ljudi. Kasnijom istragom ustanovljeno je da je upravo neugašena cigareta izazvala požar.

Karlo Anćeloti

Duvan je definitivno proteran s većine stadiona, isto pravilo važiće i na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Brazilu, a Džek Vilšir će morati svoje cigarete da ostavi kod kuće.

Evo i nekih primera poznatih fudbalera pušača po izboru redakcije MOZZART Sporta...

SOKRATES

Legendarni kapiten Brazila pušio je dve kutije cigareta dnevno tokom igračke karijere. Pritom, Sokrates je po struci bio ni manje ni više već lekar. Po nekima, razlog zbog kojeg je Sokrates proveo samo godinu dana u Fjorentini navodno leži u činjenici da je odnos prema fudbalerima koji puše u Italiji bio rigorozniji nego u njegovom rodnom Brazilu.

GAZA I TEDI ŠERINGEM

Oba engleska fudbalera prvi put su uočena sa cigaretama na pripremama za EURO 1996. Eh, da su Gazi samo cigare bile porok…

ROBERT PROSINEČKI

U vreme kada je sa Crvenom zvezdom podigao pehar Kupa evropskih šampiona Robi je praznio dve paklice cigareta dnevno. Poznat kao strastveni pušač, pokušao je da se otarasi užasne navike 2001. u vreme kada je potpisao ugovor s Portsmautom. Smanjio je broj cigara na 20 dnevno, a to je potrajalo jednu sezonu.

DAVID ŽINOLA

Francuzi su poznati po ljubavi prema vinu, ali i dobrim cigaretama. Konkretno, Žinola je uživao u legendarnom brendu "žitan".

ZINEDIN ZIDAN

Još jedan Francuz prvi put je uhvaćen s nikotinskim štapićem na SP 2006. pred polufinalnu utakmicu s Portugalijom. Ironično, upravo je Zi-Zu predvodio antipušačku kampanju u Francuskoj 2002.

JOHAN KROJF

Johan Krojf

U vreme kada je bio trener Barselone legendarni Holanđanin pušio je jednu paklicu cigareta dnevno sve do 1991, kada je imao ozbiljnu operaciju srca. Često se mogao videti sa cigaretom u rukama čak i tokom intervjua koje je davao medijima. Danas, Krojf predvodi jednu od antipušačkih kampanja, a izgleda da su mu bila potrebna dva bajpasa da bi stigao dotle. "Fudbal mi je dao sve u životu, duvan mi je zamalo sve to oduzeo", izjavio je jednom prilikom Krojf.

FABIJAN BARTEZ

Poznat kao strastveni pušač, Bartez "nije gasio" tokom čitave golmanske karijere. Britanski Gardijan 2001. preneo je viđenje ser Aleksa Fergusona o Bartezovoj lošoj navici. "Znam da Fabijan puši. Znao sam to i pre nego što nam se pridružio, on verovatno misli da ja to ne znam, ali greši. On je treći igrač Junajteda koji je uhvaćen sa cigaretama od kada sam ja u klubu. Pre njega to su bili Jesper Olsen i golman Les Sili. Na kraju krajeva, bolje je i da konzumira cigarete nego alkohol".

VEJN RUNI

U avgustu 2010. britanski tabloidi bili su preplavljeni fotografijama fudbalerovog noćnog izlaska u "društvu cigarete". Dejli Mejl je preneo kako je Runi "urinirao uz zid, glasno pevao, a sve ovo još i sa cigaretom u ruci". Godinu dana kasnije tabloid San objavio je fotografije Runija i njegove supruge Kolin sa medenog meseca na kojoj se jasno vidi kako Runi puši dok sedi u plićaku hotelskog bazena.

MARADONA

Maradona

Pomalo neobično za njega, ali Dijego je zapravo počeo da puši po okončanju igračke karijere. Poznat je i njegov desetodnevni boravak na intenzivnoj nezi 2004. zbog problema s disanjem koji su verovatno uzrokovanim duvanskim dimom.

DEJVID DŽEJMS

Bivši golman Engleske reprezentacije Dejvid Džejms u jednoj novinskoj kolumni u Obzerveru otkrio je da je 15 godina pušio kutiju cigareta dnevno uglavnom posle treninga i pre mečeva.

MIŠEL PLATINI

Aktuelni prvi čovek UEFA redovno je palio cigarete na poluvremenu utakmica, kao i u pauzama tokom treninga. Na svu sreću, to mu nije smetalo da postane jedan od najboljih svih vremena.

EŠLI KOL

Kol je više puta viđen kako neskriveno uživa u čarima nikotina, doduše uglavnom za vreme godišnjih odmora.

ĐANLUKA VIJALI

Fudbaler Sampdorije, Juventusa i Čelsija i kapiten Italije skoro 60 puta, pušio je sve vreme tokom igračke karijere, a nastavio je sa lošom navikom i po njenom završetku.

DIMITAR BERBATOV

Posle fotografije na kojoj je uhvaćen s cigaretom u ustima magazin Independent pitao je bugarskog fudbalera da li je pušač. "Nisam. Kada me ponekad vidite s cigaretom, znajte da je to samo poziranje kako bih u stvari ispao više kul dasa", odgovorio je Berbatov i verovatno odmah potom zapalio jednu.

MARIO BALOTELI

Prema rečima Roberta Mančinija, Baloteli uživa u pet do šest cigareta dnevno. U aprilu 2013. kada je njegov Milan putovao vozom na utakmicu sa Fjorentinom, Baloteli je kažnjen jer je uhvaćen kako puši u toaletu vagona.

FABIO KOENTRAO

U aprilu 2012. Murinjo je kaznio Portugalca neigranjem na jednoj utakmici kada je ovaj fotografisan sa cigaretom na proslavi rođenda pri izlasku iz restorana gde je slavlje organizovano. Povodom ovog incidenta Kontrao je izjavio da nije pravi pušač "nego da samo povremeno zapali".

Piše: Aleksandar Đelošević

(Foto: Action Images)


tagovi

zabranjeno pusenjeRobert ProsinečkiJohan KrojfEvropaĐanluka VijaliDijego Maradona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara