""
""

DOBAR JE MALI: Huan Kvintero - Dečko koji će skinuti Radamela sa trona (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.07.14. | 10:03

Porto u svojim redovima ima novi biser koji će sigurno umeti dobro da unovči

Prošlo je 20 godina od učešća zlatne generacije Kolumbije na Svetskom prvenstvu u SAD. Čuvena ekipa, predvođena Valderamom i Eskobarom, nije uspela da ispuni visoka očekivanja nacije, što je drugi platio životom. Posle prvog kruga Mundijala u Brazilu jasno je da je ova multietnička južnoamerička zemlja dobila novu zlatnu generaciju, a Radamel Falkao je ranije označen kao vođa te strašne ekipe. Napadač Monaka je propustio SP zbog povrede, a njegovu ulogu preuzeo je Hames Rodrigez, samo što će i on i Tigar za dve-tri godine morati da se sklone u stranu i dirigentsku palicu prepuste Huanu Kvinteru, fudbaleru koji preti da zaseni sve zemljake koje su ikada istrčali na teren.

Kada se oko 18-godišnjeg fudbalera otimaju dva evropska kluba sa najboljim skaut mrežama – Porto i Udineze – nema sumnje da je u pitanju vanserijski talenat. Portugalski klub je bio uspešniji i Kvintero je prošle godine za tim sa „Dragaa“ postigao četiri gola, direktno namestio ili kreirao priličan broj golova saigračima i, što je najbitnije, tako obezbedio kartu za Brazil, uprkos tome što su Zmajevi ostali bez trofeja.

Izabrane vesti

Mladić je rođen i odrastao u Medeljinu, drugom po veličini kolumbijskom gradu, a njegovo fudbalsko putovanje počelo je na Poni fudbalskom turniru, gde su čelnici Envigada - kluba sa verovatno najgorim grbom na svetu –prepoznali suvi kvalitet koji je posedovao ovaj mališan, pa su ga brže bolje doveli u svoje redove. Kvintero je 2008. godine, sa samo 15 godina, prebačen u prvi tim i od tada je tek povremeno dobijao šansu da uđe u igru, ali mu je treniranje sa seniorima i te kako značilo na polju fizičke izdržljivosti, što je fudbaleru koji je visok svega 168 centimetara preko potrebno. Tek 2010. godine je dobio dovoljno prostora i usledila je demonstracija suvog kvaliteta ovog igrača. Kvintero je uspeo da u prvom meču baraža za ulazak u prvu ligu postigne gol, ali se u revanšu teže povredio i morao je da pauzira četiri meseca.

Usledio je prelazak u veći klub iz Medeljina – Atletiko Nasional - ali se tu nije dugo zadržao. Odigrao je tek 15 utakmica za klub u ligi, što  mu je bilo dovoljno da pokaže da je prerastao domaće prvenstvo. Očekivao se prelazak u neki od većih evropskih klubova, ali je Peskara iznenađujuće uspela da završi posao. Kvintero je odigrao 14 utakmica u Seriji A u prvom delu sezone, a Italijani, laki na nadimcima, počeli su da mu tepaju „nova nada“. U januaru se mladi vezista pridružio vršnjacima iz domovine u Argentini, gde je bilo organizovano kontinentalno takmičenje za igrače mlađe od 20 godina. Levonogi fudbaler je postigao pet golova ( jedan u finalu), zabeležio i četiri asistencije, a Kolumbija je po treći put osvojila ovo takmičenje. Ipak, ostatak godine nije bio tako dobar kao njen prvi mesec, zato što je Kvintero imao velikih problema sa povredama, pa je samo četiri puta igrao za Peskaru i nije uspeo da spreči njeno ispadanje iz lige.

Piše: Miloš Stanković


tagovi

PortugalPortoHuan KvinteroEvropadobar je mali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara