"Sa utakmice Zvezda - Hanover"
"Sa utakmice Zvezda - Hanover"

FANATIK: Pripremne utakmice preče i od mora

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.08.14. | 19:28

Postoje navijači koji radije idu na mečeve bez takmičarskog značaja nego na letovanje. Upoznajte ih...

Sa utakmice Zvezda - HanoverZa većinu navijača praćenje voljenog kluba odnosi se samo na takmičarske utakmice, ali ne i za one koje smo sreli u Sloveniji. Grupa Hanoverovih pristalica došla je u Ptuj isključivo zbog prijateljskog meča sa Crvenom zvezdom, a pre njih upoznali smo i nekoliko mladih Engleza koji su čak iz Londona „potegli“ put do Ljubljane samo da bi gledali duel Čelsija i Olimpije.

I jedni i drugi kažu da su im takvi izleti draži od uobičajenog odlaska na stadion, kada njihovi klubovi igraju mečeve domaćeg prvenstva.

Izabrane vesti

U prvi plan ističu druženje, dobar provod i upoznavanje novih sredina i ljudi. Osmoro sredovečnih Nemaca zapazili smo na Gradskom stadionu u Ptuju. Uredno su okačili svoju zastavu i posmatrali voljeni Hanover u proveri protiv šampiona Srbije.
''Stigli smo iz Austrije, gde se naši fudbaleri spremaju za novu sezonu. Tamo smo već nekoliko dana i pratimo mečeve Hanovera'', rekao nam je Jan, lider ove grupe navijačkih veterana, pod nazivom „Crveni vukovi“.

Zajedno s njima bio je i zvanični predstavnik Hanoverovog fan-kluba, momak zaposlen u klubu zbog lakše i bolje organizacije navijača.
''Moj posao je da vodim računa o našim navijačima i pomognem im da ostvare što bolji kontakt s klubom. Konkretno u ovom slučaju trebalo je da im obezbedim da jednostavnije dođu do ulaznica za meč sa Crvenom zvezdom. Ova grupa je dobro poznata u Hanoveru. Redovno prate naš klub, gde god da igra po Nemačkoj i Evropi'', objasnio nam je Johanes.

Policija na stadionu u PtujuPošto je ova utakmica bila najavljena kao meč visokog rizika (zaista su bile pojačane policijske snage na stadionu!), zanimalo nas je da li su Crveni vukovi očekivali dolazak srpskih navijača i koliko uopšte znaju o Delijama.
''Ne zanimaju nas mnogo drugi navijači. Interesuje nas samo da se dobro provedemo i gledamo fudbal. Trudimo se da izbegavamo incidente, ali naravno da nećemo dopustiti da nas neko vređa. Ne znamo mnogo o navijačima Zvezde, osim onoga što smo mogli da vidimo na internetu. Svaka im čast za sjajne koreografije i priotehničke spektakle koje prave'', pohvalio je Jan i na dodatno pitanje odgovorio da su najveći rivali Hanoverovih navijača pristalice Ajntrahta iz Braunšvajga.

Konstataciju da je njihov ljuti rival ispao iz Bundeslige prošle sezone zadovoljno je potvrdio klimanjem glavom, uz veliki osmeh. Iako odlasci na prijateljske utakmice u inostranstvu nisu česti među navijačima, u Sloveniji smo zatekli još jedan primer. Grupa engleskih tinejdžera doputovala je čak iz Londona u Ljubljanu da gleda Čelsi protiv Olimpije.
''Ovde smo već dva dana i odlično se provodimo. Volimo da pratimo klub tokom priprema, jer tako upoznajemo razne ljude i neke gradove i mesta za koje mnogi i nisu čuli. Pošto se pripreme odvijaju u vreme letnjih odmora, ima među nama i onih koji menjaju odlazak na more za Čelsijeva gostovanja. Problem je jedino kada klub igra u Aziji, zbog finansija odlazak tamo je izuzetno skup'', istakao je Šon.

Detalj pre početka duela Crvena zvezda - HanoverZa razliku od Engleza koji su spremni da žrtvuju letovanje za put u neko malo austrijsko ili slovenačko mesto zbog Čelsijevog pripremnog meča, dvojici Nemaca iz Crvenih vukova sve se odlično uklopilo. Stigli su (i imali dovoljno novca, što je mnogo bitnije) da odu i u Brazil na Svetsko prvenstvo. Možete zamisliti kako su se tek tamo proveli, ako im je u austrijskim i slovenačkim mestašcima „dobro zezanje“.
''Bilo je fantastično! Dve nedelje smo proveli u Brazilu, a otišli smo da gledamo završnicu Mundijala i ispostavilo se da nismo pogrešili. Uživo smo ispratili pohod Nemačke na tron i presrećni smo zbog toga. Sve to, međutim, nije isto kao kada sa najboljim prijateljima pratiš klub za koji navijaš ceo život. Možda je nekome čudno što idemo na pripremne utakmice, ali neka uradi isto sa svojim društvom i siguran sam da će promeniti mišljenje'', tvrdi Hans, koji kaže i da bez obzira što ovi mečevi nemaju takmičarski naboj, igrači igraju izuzetno motivisano, jer se bore za mesto u timu.
''Jeste li videli kakvih je sve duela bilo između vašeg beka (Nikole Mijailovića, prim. aut.) i našeg krila (Lea Bitenkura, prim. aut.). Ume i u ovakvim utakmicama da pršti na sve stran''.

Ako imate sličnu priču ili znate za neku, javite nam se na fanatik@mozzartbet.com.

(FOTO: Action images)


tagovi

HanoverNemackanavijačifanatikEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara