"Vladimir Romanov"
"Vladimir Romanov"

Harts odlazi u stečaj

Vreme čitanja: 2min | pon. 17.06.13. | 19:56

Tako se završava era u kojoj je Hartsom gazdovao litvanski bizismen Vladimir Romanov

Vladimir RomanovŠkotski fudbal od početka milenijuma drmaju finansijske muke. Poznata je sudibina velikana Glazgov Rendžersa, a sada je na  red došao edinburški Harts, koji je podneo zahtev za odlazak u stečaj i formalno započeo taj proces.

Igračima nisu isplaćene zarade za prošlu sezonu, pa je klub dobio embargo na dovođenje novih fudbalera, a Premijer liga Škotske stavila je ceo tim na rasprodaju u nameri da skupi pola miliona funti, koliko je neophodno da bi Harts mogao nesmetano da funkcioniše preko leta. Ako proces ne bude okončan do početka sledeće sezone, klub iz Edinburga počeće takmičenje sa 15 bodova minusa.

Izabrane vesti

Harts duguje 15 miliona funti litvanskoj banci Ukio Bankas, koja je nedavno bankrotirala. Stečajni upravnik te banke ima pravo da proda 30 odsto akcija kluba, kao i Tajnkasl stadion. Osim toga, duguju i dodatnih 10 miliona funti litvanskoj kompaniji UBIG, koja poseduje blizu polovine akcija Hartsa. Te deonice će se naći na berzi ukoliko, kako se očekuje, i ova kompanija ode u stečaj. Najmanje šest grupacija je iskazalo interesovanje da preuzme klub, ali je sve zastalo zbog komplikovane vlasničke strukture.  

Obe ove kompanije vlasništvo su  litvanskog biznismena Vladimira Romanova, vlasnika mnogih sportskih klubova u istočnoj Evropi, od kojih je najpoznatiji košarkaški klub Žalgiris. Romanov je postepeno preuzimao akcije Hartsa od 2004. godine i sada poseduje 82% deonica kluba. Litvanska uprava Hartsa prvobitno je ulaganjem dosta novca klub izvadila iz finansijske krize i digla ga na viši takmičarski nivo, a u sezoni 2005/06 klub je zauzeo drugu poziciju na kraju sezone, razdvojivši glazgovske rivale prvi put od 1995. godine. Ipak, rast prihoda nije uspevao da isprati rast troškova, pa su usledili novi finansijski problemi, ovoga puta u većem obimu, praćeni sve lošijim rezultatima i na kraju odlazak u stečaj.

(FOTO: Action images)


tagovi

EvropaHartsŠkotskaVladimir Romanov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara