Italija ovo sprema 20 godina: Srbiju čeka pakao u Torinu

Vreme čitanja: 4min | sre. 26.09.18. | 09:22

Na pet od šest susreta na Svetskim prvenstvima naši odbojkaši su izašli kao pobednici protiv Azura, koji čekaju na trijumf od zlata 1998. godine u Tokiju. Zajcev, Huantorena i drugovi proteklog leta slavili u Kraljevu sa ubedljivih 3:0

Kreće rasplet na Svetskom prvenstvu. Prethodnih 17 dana gledali smo prave odbojkaške spektakle u Italiji i Bugarskoj, ali sada se očekuje pakao. Šest titana boriće se za četiri mesta u polufinalu šampionata. Izuzev Francuske, ostali su tu – odbojkaške supersile. Prštaće u Torinu gde će se igrati završnica.

Na F6 Svetskog prvenstva u odnosu na F6 Lige nacija pre dva meseca, samo je jedna razlika. Nema Trikolora, ali tu je domaćin Italija, koja je bila u krizi poslednje decenije, ali koja puca na najviši plasman na svom terenu. Ostali su i olimpijski šampion iz Rija pre dve godine Brazil, branilac svetskog trona Poljska, evropski prvak i osvajač Lige nacija Rusija, a tu su i sjajne Sjedinjene Američke Države, jedina neporažena selekcija na prvenstvu, i fantastična Srbija.

Izabrane vesti

Selekcije su podeljene u dve grupe, a sigurna je naša Grupa J, u kojoj su još Italija i Poljska, slabija u odnosu na Grupu I gde će za dva mesta da se bore odbojkaške "ale" Rusija, SAD i Brazil.

Prvu meč loptu za najverovatniji plasman u polufinale četa Nikole Grbića imaće protiv domaćina Italije, koje je ostvarila samo jedan poraz na šampionatu, i to u drugom kolu druge runde od Rusije – 3:2 u Milanu. Azuri su godinama u krizi, nema ih u raspodelama medalja poslednjih godina, ali je sada napravljena snažna selekciju, koju predvodi Ivan Zajcev, doskorašnji saigrač Aleksandra Atanasijevića i Marka Podraščanina u osvajaču triple krune u Italiji, Peruđi. Novi igrač Modene sa 118 poena u dosadašnjem toku šampionata je najefikasniji igrač Azura. On je po statistici peti poenter SP, ali četvorica odbojkaša koji su ispred njega su završila takmičenje.

Od njegovog raspoloženja sve zavisi u igri domaćina. Osim njega, sjajan je i primač servisa vicešampiona Evrope Lubea, Kubanac sa italijanskim posošem Osmani Huantorena, koji je sakupio 89 poena. Naš najefikasniji odbojkaš je korektor Aleksandar Atanasijević sa 92 poena, od čega je 38 imao protiv Francuske.

Osim iskusnog tandema Italija, treba obratiti pažnju na Danijelea Maconija, Filipa Lancu, Simonea Lancanija, dok je odličan libero Masimo Kolaći. Selekcija za respekt, koja će imati vetar u leđa rasprodate Olimpijske dvorane u Torinu. Ipak, ako su Orlovi pobedili takve sile kao što su Rusija i Francuska, Italijani nisu nepremostiva prepreka za naše odbojkaše koji igraju sve bolje kako šampionat odmiče. Poraz od Poljske jednostavno ne treba ni da se komentariše, snaga se čuvala za naredne mečeve, koji su ključni ako se želi napad na medalju.
"Italija celo prvenstvo igra veoma dobro. Ne kažem da će biti lako, ali znamo zašto smo ovde, borili smo se i sada ne stajemo, guramo samo napred. Tempirali smo formu iz utakmice u utakmicu, što je veoma dobro. Nadam se da će ishod da bude u našu korist", rekao je srednji bloker i specijalista za servis Aleksandar Okolić pred prvi duel treće runde.

Italija je imala mnogo lakši put do treće faze u odnosu na Srbiju. Azuri su od reprezentacija iz vrha igrali samo sa evropskim šampionom Rusijom i u tom meču su poraženi u pet setova, doduše, taj duel im nije bio ključan za plasman. S druge strane, četa Nikole Grbića je odigrale epske mečeva u pet setova sa SAD, Rusijom i Francuskom.
"Pred nama su, nadamo se, četiri utakmice, i to je cilj. Iskreno se nadam da smo sazreli za ono što je ispred nas. Imamo kvalitet, pokazali smo ga. Neće biti lako, što je sigurno", istakao je primač servisa Marko Ivović.

Tradicija na Svetskim prvenstvima je na strani naše selekcije, koja je dobila Italijane pet od šest puta. Jedini poraz tada SR Jugoslavija je doživela od Azura u finalu SP u Japanu 1998. godine. Tada je tehničar naše selekcije bio Nikola Grbić, sadašnji selektor Srbije. Pune dve decenije, Italijani čekaju na trijumf protiv naše selekcije. Poslednja tri meča u Svetskoj ligi, Orlovi su dobili Azure u pet setova. Proteklog leta ove dve selekcije igrale su prvog vikenda Lige nacija u Kraljevu. Zajcev, Huantorena i drugovi bili su ubedljivi, slavili sa 3:0. Ipak, Azura nije bilo na F6 novoformiranog takmičenja u Lilu, za razliku od Srbije, koja se nije proslavila sa dva poraza od Brazila i Francuske od po 3:0. Na poslednjih devet zvaničnih mečeva, skor je 6:3 za Srbiju.

Srbija je na četiri od poslednjih pet šampionata sveta dolazila do polufinala. Taj niz je prekinut na prošlom SP u Poljskoj, kada je naša selekcija bila tek deveta.

Olimpijski šampion Brazil i evropski prvak Rusije otvaraju treću fazu u Torinu. Obe selekcije nisu briljirale na šampionatu, pogotovo Zbornaja komanda, ali radi se o selekcijama koje su kandidati za zlato. Rusi su posle poraza od SAD i Srbije vizu za F6 morali da vade preko domaćina Italije. Forma Maksima Mihajlova, ruskog "gromovnika" je u usponu. Gorostasni Dmitrij Muserski dominira u bloku, pa osvajač Lige nacija proteklog leta ima ulogu blagog favorita. Ove godine, Karioke su pobedile Rusiju 3:1 na startu Lige nacija, ali se četa Sergeja Šlapnjikova revanširala na završnom turniru u Lilu u polufinalu kada je bilo 3:0 za vladara Starog kontinenta. Pre tog ubedljivog trijumfa, Brazilci su imali niz od šest pobeda protiv Rusije.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Sre 17:00 8943 SP Brazil - Russia ki 2 1,50
Sre 21:15 8944 SP Italy - Serbia up više (183.5) 1,90
Ukupna kvota2,85

SP – TREĆA FAZA (F6) - TORINO

Sreda

GRUPA I
17.00: (2,41) Brazil - Rusija (1,50)

GRUPA J
21.15: (1,50) Italija - Srbija (2,41)

Četvrtak

GRUPA I
17.00: (2,19) SAD - Rusija (1,60)

GRUPA J
20.30: (2,29) Poljska - Srbija (1,55)

Petak

GRUPA I
17.00: (2,03) Brazil - SAD (1,70)

GRUPA J
21.15: (1,40) Italija - Poljska (2,70)

*** kvote su podložne promenama

Foto: FIVB


tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija Srbijeodbojkaška reprezentacija ItalijeSP u odbojciSvetsko prvenstvo u odbojci 2018.Nikola Grbić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara