Lesor jedan od tri kandidata za Evroliginu nagradu “Zvezda u usponu”!

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.02.18. | 18:13

Već sada veliko priznanje za centra crveno-belih

Čekala je Crvena zvezda letos peticu i čekala. Kada su već mnoge opcije otišle, bogatiji klubovi su ih preuzeli, crveno-belima je preostalo da sa malo para dovedu što bolju opciju na izuzetno bitnoj poziciji u timu.

Izbor je pao na mladost i potencijal Matijasa Lesora. I očigledno u Zvezdi nisu pogrešili...

Izabrane vesti

Mladi Francuz rođen na Martiniku 22. septembra 1995. godine jedan je od tri kandidata za nagradu Zvezda u usponu Evrolige! Pored njega kandidati su Luka Dončić i Džona Bolden! I da se ne domogne trofeja, ovo je veliko priznanje za Zvezdinog košarkaša!

Svake godine više od 10 godina u nizu, Evroliga bira svoje najveće talente. Jedini kriterijum je to da igrači budu mlađi od 22 godine 1. jula pre nego što sezona počne. Svih 16 trenera Evrolige videli su kandidate za Zvezdu u usponu, a glasaće za njih na kraju plej-ofa.

Kratka lista najboljih kandidata za ovu nagradu su pored Lesora - Luka Dončić i Džona Bolden. Dokaz da mladi košarkaš ima veliki potencijal i priličnu perspektivu.

SAMO U MOZZARTU: Pogodi najveću kvotu i osvoji karte – Final 4 u Beogradu!

Evroliga vidi Lesora kao igrača koji je pre svega fenomenalan u ofanzivnom skoku. Generalno gledano, Lesor je sedmi skakač Evrolige (5,9 uhvaćenih lopti po utakmici) i 12. je u blokadama - 0,9 bolokova po meču.

Lesor predvodi Evroligu sa tri ofanzivna skoka po utakmici u svojoj ruki sezoni!

I ta njegova skočnost zaista jeste velika prednost ovog igrača koji je visok 206 centimetara. On baš i nema idealnu visinu za poziciju na kojoj igra, ali trend Evrolige i ide ka tome da su centri sve pokretljiviji.

Pokazao se Lesor i dokazao ove sezone fenomenalnim zakucavanjima i rampama i to ga je često vodilo na mesto najatraktivnijih poteza u proteklim kolima Evrolige.

Naravno, Lesor ima mnogo prostora za napredak. Možemo čak da kažemo da kada je došao u Crvenu zvezdu nije bio ni blizu ovako dobar igrač. Bio je "prazna ploča" na koju je Dušan Alimpijević zajedno sa svojim pomoćnicima mogao da "lepi" sve što poželi.

Zbog toga i dalje vidimo neke greške kod Lesora u Evroligi, nisu uspeli baš sve da ga "nauče", ali ovo što Lesor radi je dovoljno da ga treneri Evrolige i samo takmičenje vide kao jednog od tri najpespektivnija igrača u ligi.

Matijas mora pre svega da radi na emotivnoj stabilnosti kako bi bio još bolji košarkaš. Mlad je, ponese ga često atmosfera i ne može da se iskontroliše pa je u poslednje vreme Branko Lazić tu da ga smiruje i "školuje" u tim situacijama.

Odličan je u situacijama kada posle odmotavanja iz pik en rola može da završi napad bez driblinga. Kada posle dvokoraka može da zakuca, onda protivnici mogu samo da se prekrste i da se mole da će sačuvati živu glavu.

Kako mu je ofanzivni skok dobar, tako mora da radi na leđnoj tehnici.

Sve u svemu, ovo je pokazatelj da ga u evropskoj košarci gledaju kao velikog talenta i igrača koji bi mogao da bude jedan od vodećih na svojoj poziciji narednih godina.

Naravno, kada je sama titula Zvezde u usponu ove sezone u pitanju, tu realno nema mnogo razmišljanja. Apsolutno prvi favorit je Luka Dončić, dete sa druge planete i momak kome se predviđa da će imati prvu poziciju na draftu ove godine.

Zanimljivo tu je i Džona Bolden u mogućem izboru, tako da je eventualno da je ostao u Crvenoj zvezdi - crveno-beli su mogli da imaju i dva od tri igrača u ovom izboru. Ovako, on je ušao u izbor kao košarkaš Makabija iz Tel Aviva.

Dončić "brani" ovu titulu osvojenu prošle godine i ako bude uspeo da je dobije biće tek treći kome je pošlo za rukom da dva puta bude biran za "Zvezdu u usponu".

Pre njega je to pošlo za rukom samo Bogdanu Bogdanoviću i Nikoli Mirotiću. Sva trojica bi bila na -ić, što daje jasnu poruku.

Inače, Lesor bi titulom postao prvi Francuz koji je osvoji ovu laskavu titulu.

(FOTO: Printskrin, MN Press)


tagovi

Matijas LesorLuka DončićDžona Bolden

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara