"Milorad Mažić"
"Milorad Mažić"

Mažić: Ćavi, Inijesta i Humels su mnogo dobri ljudi!

Vreme čitanja: 3min | pet. 02.12.16. | 13:04

Naš najpriznatiji fudbalski sudija o tome za koga navija, šta je potrebno da bi bio među najboljima, regionalnoj ligi...

Milorad MažićNema tog ljubitelja fudbala koji nije čuo ime Milorada Mažića. Naravno, u pitanju je najcenjeniji srpski fudbalski sudija koji se u medijima zaista retko, gotovo nikada ne pojavljuje van svog posla. Zato svaki put kada iznese lično mišljenje skrene i pažnju.

Tako je ovaj put pošto je za espreso.rs dao opširan interju otkrivši, između ostalog da ne navija ni za Zvezu niti Partizan, već samo za Srbiju!
"Ne navijam ni za Zvezdu ni za Partizan! Jednostavno, navijačko opredeljenje u disproporciji je sa mojim poslom. A kad me već pitate, navijam za reprezentaciju Srbije. Večiti derbi je po svemu specifikum našeg fudbala, pa i šire društva. Razlikuje se mnogo od svih ostalih utakmica i nije mala stvar naći se 12 puta na centru, u duelu tako ljutih rivala. Sve je posebno, od pripreme, ambijenta, fudbala na terenu, dešavanja na tribinama i 'odjave' 'večitog' derbija. Velika je odgovornost i privilegija biti deo tog kolorita", objasnio je Mažić za nedeljnik Ekspres koji je izašao danas.

Izabrane vesti

Ilustrativan detalj sa jednog od Večitih derbijaMažić je je član elitne grupe sudija Evropske fudbalske unije UEFA, a zanimljiv je podatak da je u finalu evropskog Super kupa, u kojoj su se igrali produžeci, pretrčao čak 16 kilometara.
"Ne volim poređenja jer se podrazumeva da sudija bude spreman koliko i akteri na terenu, bez obzira na to o kome je reč. Bez dobre pripreme, kvalitetnih treninga i ishrane, niko ne može da računa na uspeh. Kao što su poznavanje igre i osećaj za dešavanja na terenu pretpostavke dobrog sudije, tako i ova tri gore navedena preduslova moraju da budu polazna osnova za korak napred", rekao je Mažić. 
O odnosu sa igračime, kao i načinu na koji ih smiruje arbitar iz Vrbasa kaže da se trudi da isključi emocije.
"Iskazivanje emocija je i nedozvoljeno, ali sama priča na terenu, sa neposrednim akterima, uvek može da doprinese mirnoći susreta i često deluje relaksirajuće, nevezano za ulog i naboj emocija. Nikad ne želim da treniram strogoću, niti sam karijeru gradio na takvim osnovama."
Mažić, Inijesta, David Silva i PikeMažićev posao je i da se "bakće" sa najvećim svetskim zvezdama fudbala za koje kaže da su neretko dobri ljudi.
"Reč je o sasvim normalnim ljudima. Profesionalcima do koske. Uz njihova imena, sasvim razumljivo, ide pojačani ego. I to je obično neizostavan detalj u njihovom profilu, univerzalna stavka bez koje nema uspeha. Ne daju na sebe, ali poštuju druge protivnike na suprotnoj strani, sudije, službena lica. O saigračima i da ne govorim. Znam da čitaoce interesuje ko je najveći sportsmen medju fudbalerima. Pa, evo, prvi mi na pamet padoše Andres Inijesta, Ćavi, i Mats Humels. Svi su dobri ljudi. Odani fudbalu."
Mažić je rekao i da će se uvek odazvati da sudi i naše nižerazredne lige, kada mu to obaveze dozvoljavaju, kao što je nedavno bio arbitar na meču Jedinstvo-Borac Ostružnica.
"Za mene nema malih utakmica. U meču Jedinstvo - Borac pretrčao sam isto koliko i u duelu Kopenhagena i Porta, koji je odlučivao o učesniku druge faze Lige šampiona. Dobar je to potez predsednika FSS-a Slaviše Kokeze, na afirmaciji nižerazrednog fudbala u Srbiji i kad mi obaveze budu dozvoljavale uvek ću se rado odazvati".

PRISTALICA REGIONALNE LIGE
Mažić smatra da bi regionalna liga pomogla ovdašnjem klupskom fudbalu.
"Njeno pokretanje nije samo sportsko pitanje. Jeste, ima izražen bezbednosni rizik, ali kad se zna da bi ona doprinela podizanju kvaliteta fudbala i imala finansijski odraz na poslovanje klubova, onda treba sve učiniti kako bi ona zaživela. Treba razmotriti opcije da regionalna liga ima prohodnost do evropskih kupova. To bi dodatno pojačalo njenu draž. Ja sam za Regionalnu ligu", zaključio je Mažić za Ekspres.

(foto: Action Images)


tagovi

SuperligaSrbijaMilorad MažićMats HumelsLiga šampionaLiga EvropeĆaviAndres Inijesta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara