Micov kopljem ubio Himki i obesmislio Švedovo crveno usijanje

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.02.19. | 19:59

Olimpija izbacila tim iz Podmoskovlja iz trke za plej-of

Olimpija iz Milana džinovskim koracima grabi ka plej-ofu Evrolige! Manekeni su ostvarili i peti uzastopni evropski trijumf i dodatno učvrstili svoju poziciju u prilično neizvesnoj borbi za četvrtfinale, gde će se čak šest timova boriti za poslednje tri pozicije u nokaut fazi.

Vladimir Micov je kopljem na 42 sekunde do kraja definitivno „ubio“ Himki u fantastičnoj utakmici viđenoj u dvorani Mitišći – 90:88! Srpski as je ostao smiren i fokusiran kako bi iskoristio poziciju u kojoj se našao i pogodio najvažniji šut u nimalo lakom susretu za obe strane.

Izabrane vesti

Kakav meč u Moskvi! Himki je sredinom treće četvrtine imao velikih 14 poena viška (65:51) posle nekoliko odličnih poteza Tonija Krokera i Alekseja Šveda, dok je sve vrhunski ispratio slavljenik Čarls Dženkins, koji je danas napunio 30 godina. Domaćin je, ipak, do kraja uspeo da ispusti lepu prednost i dozvoli Olimpiji da ukrade veliku pobedu.

Jedan od najzaslužnijih igrača za veliki preokret Olimpije bio je Mindaugas Kuzminskas. Litvanski košarkaš bio je pogonsko gorivo Manekena u poslednjoj četvrtini i neko ko je znao kako da donese prevagu na sve ono što su dotad uradili razigrani Majk Džejms i sve bolje Kejleb Tarševski. U nekoliko situacija znao je da se snađe jako dobro i omogući saigračima da prvo stignu do izjednačenja, onda i do preokreta. Utakmica je počela da se lomi na osam minuta do kraja, kada je Nemanja Nedović uspeo da uzme loptu od Šveda i prosledi je do Džejmsa Nanelija za 74:74, posle čega je Kuzminskas iskoristio Švedov promašaj i ubacio važnu trojku za prvo vođstvo gostiju! Upravo je Litvanac bio taj koji je u završna četiri minuta odveo Olimpiju na velikih sedam poena viška (83:76), što je samo dodalo veliki teret na leđa Himkijevih igrača. I pored toga Malkolm Tomas je sa dva velika pogotka uspeo da istopi zaostatak, da bi onda Šved preuzeo odgovornost i sa četiri vezana poena okrenuo rezultat na 84:83 na nešto manje od minut i po do kraja. Činilo se da je Dženkins trojkom na tačno 70 sekundi do kraja slomio otpor gostiju posle koša Tarševskog (87:85), ali ni to nije garantovalo mir u redovima Himkija.

Baš je tada na scenu stupio Micov uz sjajnu asistenciju Nedovića, čiji je hitac psihički ubio protivnika, da bi Majk Džejms zasluženo stavio tačku na važan trijumf. Na kraju je bio i najbolji strelac gostiju sa 16 poena (5/11 iz igre, 0/4 za tri), Micov je imao poen manje (3/5 za tri), isti broj poena imao je Tarševski. Nedović je skupio sedam poena i četiri asistencije, uz po dve asistencije i ukradene lopte, ali i tri izgubljene za 21 minut u igri, dok je Naneli imao 13 poena, sedam završnih dodavanja i pet skokova.

Šved je posle četrnaest propuštenih utakmica zbog povrede odigrao sjajan meč. Imao je 23 poena (3/11 za tri), 11 asistencija i tri skoka, ali i pet izgubljenih lopti. Tomas ga je ispratio sa 17 poena i osam uhvaćenih lopti, dok je Dženkins dopisao 15 poena. Stefan Marković je odigrao nešto manje od 26 minuta, ali je ubeležio samo po dva poena i asistencije.

EVROLIGA – 24. KOLO

Četvrtak

Himki - Olimpija Milano 88:90
/Šved 23 - Džejms 16/

Fenerbahče - Anadolu Efes 84:66
/Slukas 17 - Moerman 20/

Makabi Tel Aviv - Darušafaka 77:58
/Blek 17 - Evans 17/

Baskonija - Žalgiris 80:73
/Vildoza 16 - Dejvis 13/

Gran Kanarija - Panatinaikos 80:99
/Rabaseda 21 - Kalates 17/

Petak

19.00: (2,15) Budućnost (14,5) Bajern (1,80)
20.30: (2,55) Olimpijakos (14,5) CSKA Moskva (1,60)
21.00: (1,90) Barselona (13,5) Real Madrid (2,05)

***kvote su podložne promenama

Foto: Star Sport


tagovi

Aleksej ŠvedČarls DženkinsVladimir MicovNemanja NedovićOlimpija MilanoHimkiMajk Džejms

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara