""
""

Nesta, perfetta testa - Od igranja odbrane je napravio umetnost (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 20.10.13. | 14:31

Poslednji veliki itaijanski odbrambeni igrač. Takav klizeći start nikada niko nije imao. Štoperski tandem sa Maldinijem je bio dokaz kako defanziva može biti lepa stvar u fudbalu

Ako bi ste ga na terenu videli u “žabarijana” odelu sa lakovanim cipelama, kako komanduje odbranom i postavlja saigrače, ne bi to bio neki nadrealan prizor. Njemu bi to jednostavno “ležalo”.

Izabrane vesti

Gospodin dirigent igranja defanzive – Alesandro Nesta. Čovek koji je ulivao samopouzdanje svojoj strani i uživao ogromno strahopoštovanje one druge. Od igranja odbrane je napravio umetnost, baš kao to su to Zuba, Zidan, Ronaldinjo ili Bergkamp napravili u svom delu posla.

Jednom prilikom je čuveni TV komentator Pelegati u toku prenosa rekao:
“Nesta - perfetta testa”.

U prevodu savršena glava.

I to je možda najbolji opis ovog Rimljanina nadprosečne fudbalske inteligencije. Italijani kažu da je Nesta klizeće startove doveo do savršenstva i da to nikada niko pre ili posle njega nije radio s takvim stilom.

Nesta je poslednji izdanak italijanske škole velikih štopera. Nastavio je dinastiju koja je izrodila Šireu, Barezija, Kostakurtu, Kanavara…

Kao što je Vidić ispunio san u Zvezdi, a ne u Mančesteru, tako je i Nesta dečačke snove ostvario mnogo pre velikih uspeha koje je napravio. Imao je devet godina kada je počeo da trenira u svom Laciju, a već sa 21 je poneo kapitensku traku. Za dete iz Rima to je ostvarenje sna.

Bio je stub onog Kranjotijevog mega Lacija za koji je pola Srba navijalo zbog Mihe i Dekija. Podigao je dugo čekani Skudeto onog dana kada je i Bog plakao nad Peruđom samo da Juve ne bude prvi. Podigao je i poslednji Kup Pobednika Kupova, osvojio još neke trofeje. Ali, za razliku od večitog rivala i pandana u Romi, Frančeska Totija nije posvetio celu karijeru klubu svog života.

Nestin odlazak u Milan u tada drugom najvećem transferu jednog defanzivca je bio najava raspada Kranjotijevog Lacija. Nesta je jedna od poslednjih velikih kupovina Silvija Berluskonija. U to vreme je Milan imao moć da kada želi nekog igrača, onda može i da ga kupi. Tek u dresu Rosonera je ostvario najveće uspehe. Štoperska kopija sa Paolom Maldinijem je možda i najbolja ikada viđena u modernom fudbalu.

Dva genijalca su stvorila defanzivnu planinu koja je bila temelj svih uspeha Anćelotijevog Milana. Uz sav respekt prema Pirlu, Sedorfu, Ševčenku, Kaki i ostalima zna se da je svaki italijanski uspeh u fudbalu polazio od odbrane.

Dve Lige šampiona, dva Skudeta i još pregršt kupova i superkupova su obeležili Nestinih deset godina u Milanu. Ali, obeležile su ih i povrede. Sandro je u drugom delu mandata u Milanu sve češće morao da gleda mečeve sa tribina. Leđa, rame, prepone…

Lepuškasti Italijan je delovao kao da je od svile. Ipak, kada bi igrao, bilo bi to savršeno. Kao kada je sam zauzdao sve zvezde Barselone u meču u kojem su Katalonci bili apsoluti favorit. Godine i povrede mu nisu smetale da neverovatnim klizećim startovima odnese loptu Mesiju kada se čini da ga je Argentinac prošao.

Povrede su mu pogotovo obeležile reprezetativnu karijeru. Na Mondijalu 1998. je propustio nokaut fazu zbog povrede. Na EP 2000. je sa Maldinijem, Kanavarom i Toldom bacio Holandiju u očaj i doveo Azure do finala gde su bogovi pogledali Francusku.

I na Mondijalu 2002. je igrao u grupnoj fazi, a onda se povredio i Italija je eliminisana od Južne Koreje. Četiri godine kasnije, Italija je osvojila Mondijal, ali je Nesta odigrao samo prvi meč na turniru, povredio se i dopustio Materaciju da se proslavi.

Još dok je igrao za Lacio smtatran je jednim od najboljih štopera planete. U Milanu se nadogradio uz Maldinija, kao što je Maldini ranije uz Barezija i kao što će Tijago Silva kasnije postati vrhunski štoper igrajući uz Nestu.

Nesrazmerno karijeri jednog velikana, tačku je stavio u nekom tamo Montrealu. Ali, ništa u njegovoj karijeri nije bilo spektakularno osim igre. Dobri dečko iz Rima nikada nije uzurpirao stranice žute štampe, napravio je samo tri transfera u karijeri od kojih je treći nebitan i nikada nije jurio za “koje kilo” jačim ugovorom.

Najavio je da će se posvetiti trenerskoj karijeri. Za fudbal bi to bilo sjajno, jer poznato je da su defanzivci najbolji treneri, a još kada neko ima fudbalski intelekt poput Neste, ima sve preduslove da postane veliki strateg. Bio je dirigent na terenu, podjednako uspešnu ulogu bi mogao da obavlja i sa klupe.

Kako nam je Deki Stanković rekao jednom za Kivua.
“Taj može da igra s cigaretom u ruci i da bude najbolji”.

Ako o Kivuu (bez dileme sjajnom defanzivcu) njegove kolege imaju takvo mišljenje, zamislite kakvim očima su gledali Nestu.

U vreme kada gledamo Pepea, Meksesa, Bonućija i ostale drvoseče, žal za Nestom dođe kao prirodna reakcija. Možda je trebalo da kao Maldini odigra još koju godinu. Makar u odelu i s cigaretom. Mogao je…  

(FOTO: Guliver/Getty images)


tagovi

Alesandro NestaEvropaItalijaMilanSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara