"Stadion Enfild"
"Stadion Enfild"

Ni Liverpul ne igra fer, Uefa preti kaznom

Vreme čitanja: 2min | uto. 23.09.14. | 11:00

Redsi u poslednje dve sezone poslovali sa minusom od oko 115.000.000 evra. Evropska kuća fudbala granicu postavila na 45.000.000

Stadion EnfildNa proleće je nagrabusilo devet klubova među kojima su se po količini investicija isticali Mančester Siti, Pari Sen Žermen i Zenit, a sada je red da danak za raskalašno trošenje novca plate još neki neposlušni klubovi koji se nisu povinovali pravilima Uefe. Među njima i Liverpul, koji se konačno domogao Lige šampiona, ali bi prema pisanju uglednog Tajmsa mogao da ostane bez dela finansijskog kolača koji mu pripada na osnovu učešća u evropskoj eliti.

Odnosno, koji bi mu pripadao da nije prebacio granicu Uefe, koja od novih učesnika Lige šampiona traži finansijske knjige za dve sezone koje su prethodile onoj u kojoj je izbore plasman u evropsku elitu. U njima, ne sme biti troškova većih od 45.000.000 evra. A pošto su na Enfildu tokom sezona 2011/2012. i 2012/2013. "spiskali" 90.000.000 funti (oko 115.000.000 evra) evropska kuća fudbala je privremeno stopirala isplate koje bi na račun Liverpula trebalo da legnu zbog plasmana u Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Doduše, u pitanju i nije posebno značajna suma imajući u vidu iznose kojima se barata u Engleskoj – za sada svega 8.700.000 evra koje bi po planu klubovima učesnicima grupne faze Lige šampiona trebalo da se isplate sledećeg meseca. U slučaju Liverpula, to se neće desiti dok se istraga o njegovom poslovanju ne okonča.

Konačna presuda bi, naravno, mogla da bude i oslobađajuća, ako Liverpul uspe da dokaže da je većinu tog novca potrošio na, primera radi, infrastrukturalne projekte ili omladinsku školu recimo. Takvi troškovi ne podležu Uefinim pravilima o finansijskom fer pleju. Andrea Traverso, zadužen za sprovođenje propisa u ime Uefe, za Tajms podseća da je prošle sezone pod lupom bilo 76 klubova, a da ih je samo devet kažnjeno.Stadion Luj II u Monaku

Ovoga puta je na meti i Monako, koji je poslovao sa maltene istim minusom kao i Liverpul. Jer prodaje Hamesa Rodrigeza Realu i unosna pozajmica Radamela Falkaa Mančester junajtedu još nisu obračunate. Ali klubovi će moći da se pred Uefom opravdaju i tako što će do detalja obrazložiti projektovanu zaradu za naredni period kojom bi morali da pokriju minus. U slučaju Kneževa to će verovatno biti sasvim dovoljno.

Liverpul će, naravno, moći da računa na ogroman novac od prodaje Luisa Suareza Barseloni, ali s obzirom na to da su na Enfildu taj novac već potrošili na Lalanu, Markovića i ostale novajlije, pitanje je da li će to rešiti deficit.

Za nekoliko meseci uslediće nova revizija za sve učesnike evropskih takmičenja. Granica će i tada biti 45.000.000 evra, ali će biti uračunati i troškovi za sezonu 2013/2014. što će klubovima trošadžijama dodatno otežati da dokažu da idu u "pravom smeru". A tada će na talonu biti i više novca od nagrada.

(FOTO: Action Images)


tagovi

EngleskaEvropaFFPfinansijski fer-plejFrancuskaLiga šampionaLiverpulMonakoUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara