""
""

NIJE GOTOVO! Srbija treba: Kralja Novaka, Cara Dušana i prave navijače, a ne pozere

Vreme čitanja: 5min | ned. 17.11.13. | 08:24

Česi imaju Salataru na tacni, ali daleko od toga da je sve izgubljeno. Nedelja u Areni može da bude pakao koji će progutati goste

Dubl tas na vagi pretegao je na stranu Čeha. Berdih, Štepanek i kompanija se nalaze na pragu podviga i pobede u Beogradu koja će ih po drugu godinu zaredom krunisati u prvake sveta u tenisu. Jedan od najboljih dublova sveta nam je srušio svaku iluziju da u ovoj igri možemo da ostvarimo prednost koja bi uz Novaka bila dovoljna za osvajanje Salatare. Uostalom, koliko su Štepanek i Berdih dobri u tandemu govori podatak da im je ovo bila 14. pobeda u 15 odigranih mečeva!

Izabrane vesti

Ali, ništa nije gotovo... Daleko od toga!

Pred Srbijom je dan koji može zlatnim slovima biti upisan u istoriju našeg tenisa i sporta. Dan u kojem nema vremena za žaljenje i kukanje već za hrabru reakciju. Srbija ima municiju da izrešeta Čehe, ali će nišani morati da budu savršeno podešeni jer bi svaki promašaj mogao da nas skupo košta. A, gde ćete skuplje od svetske titule koja je ulog?

Srbiji danas treba sve da se poklopi kako bi napravila preokret i bacila Čehe na kolena. Potreban nam je Novak u kraljevskom izdanju kakvog ga gledamo u prethodna dva meseca. Novak koji je nepobediv i za Nadala, a kamoli Berdiha. Daleko od toga da Đokovića čeka lak posao.

Iako mu je Berdih skoro pa redovna mušterija, Čeh ima znanja i kvaliteta da ugrozi srpskog asa kao što je to bilo u onom polufinalu Vimbldona. To je dovoljna opomena da se od Novaka ne očekuje tri puta po 6:0. Zato će i takvom asu kakav je Đoković sutra biti potreban sva podrška i energija sa tribina, kako bi Česima što pre razbio svaku nadu da mogu da završe posao ranije nego što se očekivalo.
„Začudili smo se kada smo videli da Novak neće igrati dubl. Bio je lep prizor videti ga kako sedi na stolici, znajući da neće izaći na teren. Sada me očekuje singl protiv njega. Jasno je da je Đoković favorit. Po mom mišljenju, on je najbolji teniser sveta. Ali, jednostavno nemam šta da izgubim u tom meču, a mogu mnogo da dobijem. Ući ću u meč rastrećeno i hladne glave sa željom da se borim do kraja. I ako ne uspem, opet ćemo imati još jedan pokušaj“, rekao je presrećni Berdih posle pobede u dublu.  

Ipak, njegova poslednja rečenica jasno govori da od njega neće mnogo toga zavisiti, već isključivo od Đokovića. A, onda...

Onda na scenu stupa mladi Dušan Lajović. Momak koga u poslednjih par godina najavljuju kao budućnost našeg tenisa ima šansu da postane novi miljenik nacije. Već sada je unapred otpisan protiv Štepaneka. Najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri, Lajović je napravio upravo na sličnoj podlozi, ovoj koja je u Areni sada. Bilo je to 2011. kada je igrao četvrtfinale u Sankt Peterburgu. Popularni Duci sutra može postati Car Dušan. Protiv Berdiha je pokazao da može da pokaže zube, ali ga je iskusni Čeh lomio kada je to bilo najvažnije.

Uz podršku i savete iskunijih saigrača, pre svih Novaka Đokovića, Lajović sutra može i mora bolje nego u petak. Kada izađe na teren, tamo će sve zavisiti od njega. Tu mu ni Novak neće biti od pomoći. Preko puta sebe će imati Radeka Štepaneka, čoveka kao stvorenog da igra odlučujući meč za svoju selekciju. ATP rang i pozne godine ne mogu najbolje da dočaraju kako Štepanek igra kada je u pitanju Dejvis kup. Preiskusan, beskompromisan borac, namazan svim trikovima, koji se drži one maksime da cilj opravdava sredstvo. Sigurno će uraditi sve da „uđe u glavu“ našem mladom reprezentativcu koji se verovatno nikada u karijeri nije suočio sa takvim pritiskom.

Na 2:2 u finalu Dejvis kupa ni mnogo iskusnijim igračima od Lajovića nije svejedno da izađu na teren. Ipak, statistika kaže da imamo čemu da se nadamo. U poslednjih deset godina, četiri puta se dešavalo da peti meč odlučuje o pobedniku Salatare. Tri puta su slavili domaćini, među kojim smo bili i mi kada je Trociki porazio Ljodru, ali i Štepanek koji je prošle godine u odlučujućem meču pobedio Nikolasa Alamgra. Pored vanserijskog izdanja Lajovića, za tako nešto Srbiji će biti potrebni i navijači. A, u prethodna tri meča, čast izuzecima, Srbija nije imala atomsferu i navijače koje zahteva finale Dejvis kupa.

Mlaka atmosfera na tribinama u kojoj je par stotitina Čeha nadglasalo oko 15.000 Srba je ono što bode oči i para uši našim teniserima. Više puta su reprezentativci i selektor Obradović pozvali navijače indirektno da budu njihov dodatni igrač. Apeli nisu urodili plodom. Iako su karte za Arenu planule u rekordnom roku, nemoguće je ne primetiti prazna mesta na tribinama.

Do karata izgleda nisu došli oni koji bi trebalo. Oni pravi navijači su smešteni na najlošija mesta u dvorani, oni koji su došli da opale koju sliku za Fejsbuk sede na mestima odakle će Novak i Dušan danas pogledima tražiti neophodnu podršku.

Vremena za gubljenje nema. Oni koji ne veruju, najbolje da i ne dolaze u Arenu. Sva sreća da u konačan uspeh veruju oni koji su najbitiniji. Reprezentativci.
„Bili smo nekoliko puta u ovakvoj situaciji. U nedelju se igraju još dva singla, tu je Novak, smatram da još nije sve izgubljeno i da možemo do trijumfa. Podrška publike je neophodna. Neka naoštre dlanove i grla, da nam pomognu da dođemo do pobede“, poručio je selektor Obradović.

Ko zna kada će se opet Srbiji ukazati šansa da se okiti titulom prvaka sveta u tenisu? Progon Viktora Troickog i povreda Janka Tipsarevića su maleri sa kojima moramo da se pomirimo i da ih prežalimo.

Iz češkog tabora već kreću spinovanja da bi Lukaš Rosol mogao da izađe na teren umesto Radeka Štepaneka, ali jasno je da bi se samo lud čovek odrekao borca kakav je Štepanek u meču za titulu. Česi sanjaju reprizu iz prošle godine, kako Radek osvaja poslednji poen za titulu. Misle da Srbija nema čime da ih iznenadi.

Ali, Lajović i publika u Areni bi mogli da naprave, ne iznenađenje, nego senzaciju i serviraju Česima pakao kakav nisu videli. Pa, da lepo ostave Salataru u Beogradu. Nedelja je dan D. Prošla su vremena kada smo sanjali da ćemo postati prvaci sveta u fudbalu, kada smo bili najbolji u košarci... Danas to možemo postati u tenisu, na korak smo od toga.

(FOTO: Star sport/MN Press)


tagovi

atpDejvis kupDušan LajovićNovak ĐokovićRadek ŠtepanekSrbijaTomaš Berdih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara