"Nikola Mirotić, Vasilis Spanulis i Bojan Bogdanović"
"Nikola Mirotić, Vasilis Spanulis i Bojan Bogdanović"

Niko kao Olimpijakos, Real i Fenerbahče! (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sub. 23.11.13. | 16:35

Pomenuta tri tima prosto dominiraju Evroligom ove sezone, pa su u dosadašnjih šest kola upisali isto toliko pobeda

Nikola Mirotić, Vasilis Spanulis i Bojan BogdanovićKada bi se u Evroligi takmičenje po grupama danas završilo i odmah prešlo na Fajnal-for na njemu bismo gledali tri besprekorna giganta - Olimpijakos, Real Madrid i Fenerbahče! Među njima bi se, prema trenutno stanju na tabelama našla i Lokomotiva iz Krasnodara, koja beleži zaista sjajne rezultate u dosadašnjem delu takmičenja. Ipak, u etru današnje priče nalaze se tri kluba koja definitivno pokazuju najviše.

Olimpijakos živi jednu potpuno neverovatnu priču kada je u pitanju najjače klupsko takmičenje na Starom kontinentu. Kada su košarkaši kluba iz Pireja 2011. godine, pod dirigentskom palicom Dušana Ivkovića stigli do F4 faze niko im nije davao šanse da nađu na pobedničkom tronu. Oni su kritičarima zapušili usta izvrsnim izdanjima u polufinalu sa Barsom i sada epskom finalu sa moskovskim CSKA, u kojem je Printezis postao heroj crveno-belog kluba, a Duda čovek koji je u dva mandata Olimpijakosu doneo dve titule prvaka Evrope.

Izabrane vesti

Sledeća sezona i ista priča, ali drugi trener, Jorgos Barcokas - ekipa je stigla do same završnice u kojoj su im samo najveći optimisti davali šansu da mogu da obrane trofej. U finalu pre finala, u još jednoj vrlo uzbudljivoj utakmici poražen je ruski gigant, a onda je u poslednjem meču sezone počišćen Real Madrid. Dupla evropska kruna slavila se kao nikada do tada, a nakon toga bilo je jasno da je došao kraj jedne velike generacije.

Iz kluba su otišli Pero Antić, Kajl Hajns, Kostas Papanikolau i Martinas Gecevičijus, dok je udarna igla cele ove sjajne ekipe i čovek koji je najzaslužniji za poslednja dva kontinentalna uspeha, Vasilis Spanulis u poslednjem momentu odlučio da ostane u klubu, što je oduševilo sve.

Nakon svih dešavanja i odlaska vrlo bitnih igrača smatralo se da bi to mogao biti i kraj vladavine crveno-bele armije iz Pireja, međutim... Kako sada stvari stoje, Olimpijakos će se i te kako mnogo pitati u borbi za pehar. Jer, za sada ima šest pobeda, mnogi će reći tesnih, ali mi dodajemo sigurnih pobeda i čini se da mu se smeši još jedno učešće na Fajnal-foru.

Osim što starosedeoci Spanulis (14.8p, 4.8as) i Printezis (10.3p, 6.5sk, 1.5as) igraju vrhunski, dolazak Meta Lojeskog iz Ostendea ispostavio se kao pun pogodak. Ovaj 28-godišnji krilni košarkaš pruža odlične partije za sada, prosečno postiže po 14.2 poena, zbog čega je drugi strelac tima. Uz to ima i vrlo visok procenat šuta za dva i tri poena (17/29 - 58.6 odsto, 13/22 - 59.1 odsto), igra konstantno dobro za sada i pokazuje da je prava zamena za Papanikolaua.

Takođe i dolazak Brajana Danstona se, bar u ovom trenutku isplaćuje. Sa 9.8 poena i 6.3 skoka i dve blokade po meču, svojom građom, fizičkim i atletskim sposobnostima radi sve ono što jedan centar mora da radi.

Uz konstantno dobre igre koje pruža kompletan tim i ova sezona mogla bi biti plodonosna, ali... Pitaju se i drugi.

Pre svega Real Madrid, koji igra najdominantniju košarku i gazi sve redom. Najbolje je prošao Emporio Armani, koji je savladan sa "samo" 19 razlike (93:74), a najgore definitivno Anadolu Efes, koji je puk'o sa 46 poena - 103:57!!!

"Ršljavinu" koju Kraljevski klub pravi u B grupi je prosto fascinantna. Doduše, protivnici i nisu baš neki evropski giganti, ali takav je žreb bio...

Koliko dobro igraju košarkaši Reala pokazuje statistički podatak koji kaže da je tim koji prosečno postiže 92.8 poena po meču, po čemu je trenutno najbolji. Tome je ceo roster, na ovaj ili onaj način, doprineo što samo govori koliko jak tim ima klub iz španske prestonice. Naravno, među njima se ističe triling iz selekcije Crvene furije: Rudi Fernandez (13.3p, 3sk, 4.3as) - Serhio Rodrigez (10.3p, 6as) - Serhio Ljulj (11.8p, 3.8as), koji igra kao sat i "Španac" Nikola Mirotić koji prosto dominira sa 14.2 koševa i 5.5 uhvaćenih lopti po utakmici.

Zbog sjajnih igara tima Pablo Laso je automatski dobio produžetak saradnje do 2016. godine, što samo pokazuje koliko uprava veruje iskusnom stručnjaku. Sada je samo pitanje hoće li Laso i njegovi puleni to poverenje vratiti trofejima.

Fenerbahče je posle sezone u kojoj je mnogo para otišlo "niz reku" konačno doveden u red. Na kormilo je doveden verovatno i najbolji evropski trener svih vremena, Žejko Obradović, koji je počeo da pravi dinastiju i u Istanbulu. Timovi poput CSKA (86:60), Barselone (75:70) i Partizana (88:78) padali su bez bilo kakvih problema, što samo pokazuje suvu moć turskog tima.

Lester Bo Mekejleb i Bojan Bogdanović su ostali u timu i tu je Želimir uradio sjajnu stvar. Bivši igrač Partizana i ove sezone pruža vrlo dobre partije (10.3p, 3.7as, 1.7ul), a kao njegova zamena stigao je jedan od najtalentovanijih igrača Evrope, Kenan Sipahi, kojem Obradović gotovo na svakom koraku deli komplimente. Jasno je da će 18-godišnji plejmejker uz srpskog stručnjaka stasati u pravog košarkaškog majstora kojem će se diveti svi.

Bojan Bogdanović je prava košgeterska mašina i već je pokazao da će ovo biti njegova sezona. Trenutno je najbolji strelac Evrolige sa 20.2 poena u proseku i peti po indeksu korisnosti sa 20.3 poena. Osim meča sa Barselonom, u svim utakmicama je ubacivao 20 i više koševa, a njegov izuzetno visok procenat šuta za dva poena (33/51 - 64.7 odsto) dokaz su ogromnog rada, kvaliteta i talenta koji poseduje 24-godišnji Hrvat.

Uz takve pojedince kakvi su svestrani Emir Preldžić (10.8p, 4.3sk, 5.3as), revolveraš sa Baltika Linas Kleiza (10.2p, 3.8as), srpski as Nemanja Bjelica (9.7p, 6.2sk, 2.8as) i iskusni hrvatski centar Luka Žorić (8.3p, 3.2sk), Obradović bi istanbulski klub mogao da povede do zvezda i prve titule šampiona Evrope i tako ustalio svoju poziciju apsolutnog košarkaškog velemajstora što, nesumljivo, to već i sad jeste!

Fener za sada samouvereno gazi ka tom cilju, nalazi se na drugom mestu po broju postignutih poena (86.3) i čini se da ovaj tim teško da bilo ko može da zaustavi do kraja sezone.

Ali, put do trofeja je dug, mukotrpan, tek stižu pravi izazovi u TOP 16 fazi, pa onda Fajnal-ejt i na kraju F4. Da li će ovakva situacija ostati do kraja sezone niko ne zna, ali je jasno da su ova tri kluba možda i najveći favoriti za osvajanje pehara. Iza su, standardno, ekipe poput CSKA, Barse, Panatinaikosa, Makabija, a tu je još nekoliko kandidata koji bi mogli d abudu favoriti iz senke... Poput Lokomotive, na primer...

(FOTO: MN Press)


tagovi

Bojan BogdanovićDušan IvkovićEmir PreldžićEvroligaEvropaFenerbahče BekoJorgos BarcokasJorgos PrintezisKK OlimpijakosKK Real MadridKostas PapanikolauLester Bo MekejlebLuka ŽorićMet LojeskiNemanja BjelicaVasilis Spanulis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara