"Bilo je prometno u Partizanu tokom leta..."
"Bilo je prometno u Partizanu tokom leta..."

PARTIZAN - PRELAZNI ROK: Primer pravog poslovanja i zarada 13.300.000 evra iz sopstvenih resursa

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.09.17. | 17:53

I skockan tim od koga se s pravom očekuje da igra zapaženu ulogu u Ligi Evrope

Bilo je prometno u Partizanu tokom leta...Jedan tim osvojio duplu krunu, drugi prošao kvalifikacije, a potpuno treći napada Evropu.

Menjao je Partizan ovog leta i struku i igrače, iznuđeno i planski, ali je opšti utisak da je na koncu prelaznog roka, bar po imenima - a mnogi su spremni ruku u vatru da stave i kvalitativno - jači nego pre samo tri meseca, kad je navijačima podario pehar šampiona države i Kupa Srbije.

Izabrane vesti

Kadrovske promene počele su od klupe. Opijeni slavljem posle preuzimanja primata Crvenoj zvezdi, u Humskoj 1 bili su ostali zatečeni odlaskom jednog od arhitekata uspeha, Marka Nikolića u mađarski Videoton i prvi veliki posao završen u prelaznom roku ticao se pronalaska njegove zamene. Iako su mnogi videli Iliju Stolicu u ulozi šefa stručnog štaba, čak je sa strategom Voždovca postignut usmeni dogovor, „operacija Barselona“ i dvodnevni boravak Partizanovih čelnika u Španiji, gde je ključnu ulogu odigrao generalni direktor Miloš Vazura, završena je povratkom Miroslava Đukića u srpski fudbal.

ZVEZDA - PRELAZNI ROK: Nikad veći profit - 8.500.000 evra! Domaći igrači su bingo

Bio je to znak da je Parni valjak napravio iskorak, jer je nekadašnji znameniti štoper godinama odbijao čak i da priča, kamoli da radi u Superligi.

Đukić je nasledio Marka NikolićaĐukićev potpis nagovestio je da crno-beli žele da naprave „nešto veliko“ i mada su baš zbog trnerovog otvorenog stila ispali od Olimpijakosa (uz nesporan kvalitet grčkog prvaka), njegova pojava i izboren plasman u Ligu Evrope predstavljali su pozivnicu da se u završnici letnje pijace lakše od očekivanog izbore dolasci pojačanja od kojih su bar dva, za ovdašnje uslove, spektakularna.

Reč je, naravno, o Vladimiru Stojkoviću i Zoranu Bambiju Tošiću, koji će biti među plaćenijim igračima u timu, međutim, kako prvi garantuje odbrane i prenosi stabilnost na ostatak ekipe, a drugi je doveden u naponu snage, da razigrava, asistira i postiže golove, veliki broj Grobara upravo u tandemu reprezentativaca vidi zalog za učešće u grupnoj fazi Lige Evrope.

Ožegović, Stojković, Mitrović i TošićStojković i Tošić su stigli kao slobodni, međutim, Paritzan se ovog leta i te kako isprsio kad je reč o novu uloženom u rekonstrukciju tima. Za 1.650.000 evra iz Slovana je doveden Sejduba Suma kao najskuplje plaćen igrač u istoriji crno-belih, malo pre gvinejskog ofanzivca stigao je i Nemanja R. Miletić iz Vesterloa (obeštećenje 350.000 evra) i to je, uz dolazak Ognjena Ožegovića, zbirno ulaganje od 2.300.000 evra najveće je u poslednjih šest leta. Još od vremena kad je Mladen Krstajić bio sportski direktor i u napadu na Ligu šampiona 2011. potrošio bezmalo 3.300.000 evra (od kojih većinu na brazilski tandem Eduardo-Markeš) crno-beli nisu bili ovako izdašni.

Garancija za uspeh nema, posebno ako se zna da se baš te 2011. projekat „evropskog Parnog valjka“ skršio pre kraja avgusta, ali ovo što se sad dešava svakako pohvalnije od prelaznih rokova u kojima je predsednik Dragan Đurić znao da oslabi tim prodajama najboljih igrača, a da pritom ne dovodi ni brojčane, a kamoli kvalitativne zamene. Zbog njegovim izuma - na primer - desilo se da tim Vuka Rašovića jesen 2013. praktično igra bez špica.

Suma je najskuplji fudbaler Partizana u istorijiSad je situacija za crno-bele kud i kamo povoljnija, jer su „pokriveni“ na svim pozicijama. Imaju 30 igrača pod ugovorom (zato su, između ostalog dovedeni Mitrović, Antonov, dok pozajmica Solomona predstavlja zalog za budućnost, ako se nigerijac pokaže) i to bi trebalo da bude taman za takmičenja na tri fronta, odnosno još 22 utakmice koliko ih čeka do zimske pauze.

Na Đukiću i njegovim saradnicima je da "pronađu" golove koje su iz minule sezone garantovali Đurđević i Leonardo, a tu se dosta očekuje od poslednje akvizicije, Ognjena Ožegovića, plaćenog Čukaričkom 300.000 evra, uz obaveznih 25 procenata od naredne prodaje. Plus, od Sume i Tošića, od kojih se s pravom očekuje da "hrane" doskorašnjeg mladog reprezentativca.

Đurđević i Leonardo Valja podsetiti da je uprava Partizana vodila računa i da sa pojedincima obnovi ugovore (Vulićević, Ostojić, Kljajić, ranije i Saša Ilić), da sačuva makar samo za kvalifikacije udarne pesnice iz šampionske sezone (Leonardo za polovinu, Đurđević do kraja) i da zaradi. Što je u uslovima kakvi vladaju u ovdašnjem sportu, pogotovo fudbalu, pohvalno.

Klub iz Humske 1 obezbedio je prihod od 13.300.000 evra! A tako nešto nije bilo baš od gorepomenutog leta 2013, kad su prodati igrači u vrednosti od 23.000.000 evra.

Čelnici crno-belih Vučelić, Vuletić i VazuraNeće sam novac odmah da se slije u kasu (kao što neće ni crno-beli odmah da isplate transfer Sume, na primer), međutim, s obzirom da je istovremeno obezbeđena mirna finansijska godina, a pritom sportski rezultat nije trpeo, potezi povučeni naročito tokom avgusta, za koji u Humskoj 1 kažu da su direktna zasluga prvog operativca kluba, Miloša Vazure, mogu se smatrati pogocima.

Dobra osnova za jesen u Ligi Evrope i za bezbrižnu fiskalnu godinu u kojoj je uprava Partizana pokazala da sportski sektor može da finansira sam sebe. Bez pomoći sa strane...

DOŠLI

Vladimir Stojković (Notingem Forest) -
Nemanja R. Miletić (Vesterlo) - 350.000 evra
Milan Mitrović (Mersin) -
Nemanja Antonov (Grashopers) - pozajmica
Zoran Tošić (slobodan igrač) -
Sejduba Suma (Slovan) - 1.650.000 evra
Danilo Pantić (Čelsi) - pozajmica
Ognjen Ožegović (Čukarički) - 300.000 evra
Teofilus Solomon (Rijeka) - pozajmica

OTIŠLI

Nikola Milenković (Fjorentina) - 5.100.000 evra
Leonardo da Silva Soza (Al Ahli, Džeda) - 4.000.000 evra
Nemanja Mihajlović (Herenven) - 1.700.000 evra
Uroš Đurđević (Olimpijakos) - 2.500.000 evra
Dušan Vlahović (Fjorentina) - 1.500.000 (odlazi u januaru)
Alen Stevanović (Levski, Sofija) - slobodan igrač
Nemanja Glavčić (Spartak Ždrepčeva krv) - slobodan igrač
Sava Petrov (Spartak Ždrepčeva krv) - slobodan igrač
Marko Golubović (Radnički, Niš) - slobodan igrač
Aleksandar Subić (Radnički, Niš) - pozajmica

(GRAFIKA: MOZZART Sport, FOTO: Star sport)


tagovi

SuperligaSrbijaprelazni rokFK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara