""
""

PETI ČOVEK! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.08.16. | 12:00

Plejmejker Argentine Fakundo Kampaco blistavom partijom protiv Brazila pokazao da je spreman da kompletira petorku Gaučosa satkanu od pravih košarkaških majstora

Sudar Argentine i Brazila može se uporediti sa najvećim derbijima sveta kada je strast u pitanju. To se videlo po licima navijača u Karioka Areni, a da biste bili junak jednog takvog obračuna koji se igra na Olimpijskom turniru i to ni manje ni više nego mečki na rupi - morate da budete kvalitetni, ludi, drski, lucidni i bezobrazno hrabri.

Može li se bolje opisati plejmejker Argentine Fakundo Kampaco, za prijatelje Faku. Kompletno pakovanje upakovano u , za košarku prilično malih,  180 centimetara. On je taj peti čovek, toliko potreban košarkaškoj sekciji Gaučosa koja već više od deceniju živo od kvarteta – Skola, Noćioni, Đinobili i Delfino.

Izabrane vesti

Bio je dovoljno kvalitetan da ubaci 33 poena najvećem protivniku, dovoljno hrabar da preuzme odgovornost u drugom produžetku i prostreli dve trojke kojima je rešio meč, dovoljno lucidan da udeli asistenciju koju niko nije  mogao ni da predvidi, a ukupno ih je imao 11 na meču. Svi ostali Argentinci zajedno osam, a Brazilci ukupno 16…

Kampaco je prošle sezone igrao za Mursiju. Igraće i sledeće kako stvari stoje. Ali, nemojte da vas to zavara. Tu je na pozajmici iz Real Madrida. Ali, ako mu je privikavanje na evropsku košarku teško palo 2014. u ekipi Kraljevskog kluba, onda je od dolaska u Mursiju pronašao sebe.

Igrao je kao u transu. Njegove asistencije bile su razlog zbog kog su navijači dolazili u halu, a koliko je lud i kakav cirkuzant u najpozitivnijem mogućem smislu može da bude pokazao je i na meču Mursije protiv Sevilje kada je ponizio sjajnog  košarkaša Boštjana Nagbara.

A, znao je i da protivnike iz Fuenlabrade dovede u pitanje gde su, šta rade, na kojoj su planeti. Gde je lopta? Mešao je odbranu dok odbrani nisu spali šortsevi, delio je lopte iza leđa. Umeće, ali i radost igranja.

Kampaco se igra košarke. To je njegova najveća vrlina.

Faku je pravi primerak argentinske vrele krvi. Zato je tokom karijere imao više nezgodnih situacija, a pamti se njegov duel sa Dimitrisom Dijamantidisom kada je legendarnog Grka bacio preko leđa džudo stilom.

 

Kampaco ima 25 godina. Karijeru je započeo 2008. godine u ekipi Penjarol Mar del Plata. Izabran je za najboljeg novajliju godine i postao je MVP kupa Argentine 2010. godine. U karijeri je do sada osvojio ACB ligu, Kup Španije i Evroligu s Realom 2015. godine, a dvostruki je osvajač argentinskog šampionata s tim što je biran za MVP finala (2012, 2014).

Kako bilo, argentinski terijer je vrsta igrača kog ne možete da ne volite. Da Srbija nije obezbedila učešće u Riju, verovatno bi većina neutralnih ljubitelja košarke dala svoje simpatije Argentincima. Taj tim ima srce koje kuca u vidu legendi Luisa Skole, Andresa Noćionija i Manu Đinobilija, ali noge i to sa dva propelera u zadnjici pripadaju Fakundu Kampacu.

Košarkaškom majstoru, cirkuzantu, džudisti. Čoveku koji se igra košarke… I igra je pakleno dobro. Pitajte Brazilce.

 

Piše: Strahinja Klisarić

(FOTO: Action images)

 


tagovi

Rio 2016Real MadridManu ĐinobiliLuis SkolaFakundo KampacoEvropaArgentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara