Fotografije iz tri serije četvrtfinala (©AFP, ©Star Sport)
Fotografije iz tri serije četvrtfinala (©AFP, ©Star Sport)

Real je druga zver, od ostalih četvrtfinala Evrolige dobili smo ‘ceo paket’

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.05.24. | 15:14

Neizvesnost, preokreti, kvalitetna košarka, drama, tenzije... Sve nam je to dalo elitno klupsko takmičenje

Evroliga je u sezonu na izmaku ušla sa provitnim spotom kojim je slavila kulturu, filozofiju i moto takmičenja ‘Every Game Matters’ iliti ‘Svaka utakmica je bitna’ i to se na delu potvrdilo u ovogodišnjem četvrtfinalu!

Ako o sadašnjem formatu prvog dela može da se diskutuje jer se godinama dešava da su neki u ranoj fazi sezone praktično izgube svaku šansu za dalji plasman i onda samo odrađuju posao, plej-of u svojoj biti je nešto što Evroliga ne bi smela nikada da dira i menja.

Izabrane vesti

To se potvrdilo i u ovogodišnjem četvrtfinalu. Real Madrid je druga zver u odnosu na konkurenciju i seriju sa Baskonijom zatvorio je rutinski, gotovo kao i ligaški deo takmičenja, dok su nam ostale serije donele, što bi Amerikanci rekli, ceo paket! Od kvalitetnih utakmica, preko tesnih završnica i preokreta, do drame i čak tenzija koje su prešle na viši nivo. Ma, sve! Za jedne je ovo samo sport, za druge pitanje života...

Blankosi su nam bukvalno dali mogućnost da u miru ispratimo tri majstorice, što je možda najvažnije za istinske ljubitelje najkvalitetnije evropske košarke, termini utakmica se ne preklapaju!

U utorak čekamo Panatinaikos i Makabi Tel Aviv, seriju u kojoj se dobrano zakuvalo čak i pre prvog sudijskog podbacivanja lopte. Niz klupskih saopštenja, uključenja prvog čoveka Panatinaikosa Dimitrisa Janakopulosa i surovih optužbi na račun Evrolige i njenih sudija, pa Makabijeva ‘kontra’, prozivke Ergina Atamana uz obećanje da će otići ako PAO ne ode na Fajnalk for i jake reči čuvenog Pinija Geršona koje su isprovocirale Kostasa Slukasa da bude odlučujući faktor četvrte utakmice...

Odluka da se dozvoli navijačima Ponosa Izraela da prisustvuju duelima u Beogradu dodatno je zapalila vatru i dovela do verbalnih okršaja, što je bilo samo kap u moru svega što se dešavalo u Oaki i Pioniru. Brejk Makabija, pa brejk Zelenih u ‘biti ili ne biti’ situaciji za njih, strašne role Lorenza Brauna i Kendrika Nana, psihološka borba Kostasa Slukasa koja ga je dosad vodila od sjaja do očaja i nazad...

Ergin Ataman je već najavio da će u utorak ‘OAKA da gori kao nikad ranije’ i svima je jasno da košarkaše Makabija čeka jako teško gostovanja, možda i najteže godinama unazad. Karte su planule za nekoliko sati i puna OAKA dočekaće Izraelce... Ima, nažalost, i do trenutne geopolitičke situacije u svetu i pogotovo u Izraelu, ali u evropskoj košarci su se mnogo puta preplitali politika i sport. Od Partizana 1992. pa i ranije, tako je i danas...

Za sredu su zakazane dve majstorice. Prvo će na parket Monako i Fenerbahče od 19 časova, dok je za 21.00 zakazan odlučujući duel Barselone i Olimpijakosa.

Koliko je svaka utakmica važna i koliko su zapravo emocije uzburkane čak i u duelima protiv, timova koji nemaju istorijsko rivalstvo jasno se videlo na kraju četvrtog meča u Istanbulu. Monako je uspeo da vrati brejk i odvede seriju u majstoricu koja će se igrati u Kneževini, a kulminacija svega što smo videli u Ulker areni desio se po isteku vremena.

Džeron Blosomgejm je trčao po parketu slaveći pobedu i dok je razmenjivao reči sa Alfom Dijaloom, nekoliko pristalica turskog kluba sa mesta kraj samog terena utrčalo je na parket i napravilo metež. Prvo su pale psovke i uvrede, a onda je izvršen pokušaj i fizičkog napada na košarkaše Monaka. Majk Džejms je dozvolio da ga sirove emocije savladaju i potrčao je ka izgrednicima, dok je Saša Obradović žustro reagovao ka svojim izabranicima i pokazivao im da beže u svlačionicu. Kasnije je i sam priznao da se odmah setio svega što se desilo u prošlogodišnji seriji između Real Madrida i Partizan Mozzart Beta, odnosno haosa koji je počeo sa konfliktom Serhija Ljulja i Kevina Pantera.

Srećom, izbegnute su još ružnije slike iz Istanbula. Iz Fenerbahčea su zaštitnički reagovali, čak je i klupska maskota bila jako aktivna u pokušaju da se spreči fizički obračun na terenu.

”Video sam da su neki navijači govorili nešto Alfi na 14 sekundi pre kraja. On je samo stajao i smejao se, što ih je verovatno malo izazvalo. Počeli su da bacaju sitne predmete, posle čega sam pomislio: ‘Okej, pričaćemo za 14 sekundi’. Utakmica se završila i došao sam da zagrlim Allfu, što se navijačima nije svidelo. Uopšte nisam zabrinut, ovo je plej-of košarka. Mnogo je strasti među navijačima. Fenerbahče ima sjajne pristalice, odigrali smo dve odlične utakmice. I publika je bila sjajna, pokazali su poštovanje prema nama. To nema nikakve veze sa nekoliko koji su kasnije uradili to što jesu”, rekao je Blosomgejm za BasketNews.

Šaruna Jasikevičijus se posle svega izvinio protivniku zbog neprijatnih scena, a Fenerbahče ima za čim da žali. Propuštena je fantastična prilika da se obezbedi Fajnal for posle pet godina pošto je tim Šarunasa Jasikevičijusa vodio veći deo susreta. Na kraju je timska košarka gostiju presudila, uz bolje procente šuta i manje izgubljenih lopti.

Ne može da se kaže da je ova serija imala izraženog heroja kao što su to na primer Braun, Slukas ili Nan, odnosno Lesor, Papapetru i Nibo iz drugog plana, već je sve dosad bilo pravo šahovsko nadmudrivanje Obradovića i Jasikevičijusa. Tako ni u majstorici nkom nije garantovana pobeda, pa čak ni efekat domaćeg terena ne mora da igra naročito bitnu ulogu...

To nije važilo ni u okršajima Barselone i Olimpijakosa. Evropski klasik je posle tri napete utakmice u kojoj su bukvalno detalji odlučivali – bilo je i ponekih sumnjivih sudijska odluka – doneo je eksploziju crveno-belih koja se završila pobedom od 34 razlike, pa se serija vraća u Blaugranu.

Žalili su se i jedni i drugi na suđenje, više Olimpijakos zbog ona tri slobodna bacanja koja su dosuđena Džabariju Parkeru posle kontakta sa Filipom Petruševim, ali je glavni fokus bio na terenu. Upravo je srpski reprezentativac bio jedan od džokera Jorgosa Barcokasa u ove četiri utakmice, Parker kod Barse drži kontinuitet, mada nije pogrešno reći da je svaka utakmica imala svog heroja.

Kada se podvuče crta, izuzev poslednjeg duela Olimpijakosa i Barselone, ni u jednoj utakmici ove tri serije koje su otišle do majstorice nije bilo ubedljivih pobeda. U okršajima Fenera i Monaka prosečna razlika bila je 5,8 poena, u mečevima Olimpijakosa i Barse tek četiri poena, do pomenutog trijumfa crveno-belih od 34 razlike, dok je u susretima Makabija i Panatinaikosa 4,8 poena!

Zato se odlučujući mečevi i čekaju nestrpljivo! I, moći će da se isprate na miru, bez razmišljanja da li će da se propusti nešto u onoj drugoj utakmici. To je Evroliga, u kojoj je stvarno svaka utakmica bitna.

MAJSTORICE EVROLIGE

Utorak:

20.15: (1,25) Panatinaikos (17,0) Makabi Tel Aviv (4,70)

Sreda:

19.00: Monako – Fenerbahče

21.00: (1,70) Barselona (15,0) Olimpijakos (2,40)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

EvroligaKK FenerbahčeKK MonakoKK OlimpijakosKK BarselonaKK PanatinaikosKK Makabi Tel AvivDimitris JanakopulosErgin AtamanMajk DžejmsSaša ObradovićŠarunas JasikevičijusJorgos BarcokasFilip PetruševMarko Gudurić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara