""
""

Potpuni slom holandskog fudbala: Izgubili mesto u Ligi šampiona!

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.02.17. | 10:00

Prvak Eredivizije od sezone 2018/19. mora u kvalifikacije za elitno takmičenje

Nekada najveća fudbalska sila u Evropi doživela je krah! Holandija od sezone 2018/19. ostaje bez direktnog predstavnika u Ligi šampiona, a za sve su krivi očajni rezultati njihovih klubova na međunarodnoj sceni u proteklih nekoliko godina.

Izabrane vesti

Krojf, Van Basten, Gulit, Van Gal, Klajvert, Hidink i mnoga druga velika imena Ajaksa (četiri puta šampion Evrope), PSV-a i Fajenorda (po jednom) gradili su decenijama prepoznatljivi šmek holandskog fudbala koji je izbledeo u minulom periodu.

Poraz AZ Alkmara od Liona (1:4) i remi Ajaksa protiv Legije u Varšavi (0:0) u Ligi Evrope bitno su uticali na ionako očajni koeficijent Holanađana, koji slabi već neko vreme. Tamošnji fudbal pao je na 13. mesto na rang listi evropskih liga, a ispred njih su trenutno Švajcarska, Češka i Turska.

Posledicu te činjenice na svojoj koži osetiće šampion Eredivizije na kraju sezone 2017/18. koji će takmičenje u Ligi šampiona morati da započne u kvalifikacijama. Da promene ovu činjenicu Holanđani ne mogu, bez obzira što su popravili malo rezultate u poslednje vreme, plasmanom AZ-a i Ajaksa u nokaut fazu Lige Evrope. Ali, da bi zadržali to jedno direktno mesto potrebno je da se desi čudo pa da jedan od dva kluba osvoji ovo takmičenje, što je poprilično nerealno imajući u vidu njihovu snagu.  

Jedino što Holanđanima preostaje jeste da poprave rezultate u godinama koje slede i da se nadaju da će u narednim sezonama povratiti barem to jedno direktno mesto u elitnom evropskom takmičenju, ukoliko ono zadrži sadašnji format.

Inače, posrtanje holandskog fudbala nije novost. Posle Brazila i Svetskog prvenstva 2014. ni reprezentacija ove zemlje ne beleži uspehe. Propustili su Holanđani čak i Evropsko prvenstvo u Francuskoj prošlog leta, pa je gubitak direktnog mesta u Ligi šampiona samo logična posledica svih problema koji su zadesili zemlju koja je svojevremeno bila najnaprednija fudbalska velesila i koja nam je iznedrila “totalni fudbal”.

(FOTO: Action Images)   


tagovi

PSV AjndhovenLiga šampionakvalifikacije za Ligu šampionaHolandijaEvropaEredivizijaAZ AlkmarAjaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara