Slavlje crveno-belih
Slavlje crveno-belih

Pozadina Zvezdine pobede u derbiju - sakrivena lopta od veznog reda Partizana

Vreme čitanja: 3min | pet. 26.04.19. | 12:54

Crveno-beli su ovog puta dobili taktičku bitku sa večitim rivalom, što je na kraju rezultiralo zasluženim slavljem

Dominacija Crvene zvezde u ovoj sezoni bila je oličena u velikom broju pobeda, bodovnoj prednosti u odnosu na najbliže pratioce i sigurnim koracima koji su je približavali tituli, ali je nedostajao jedan deo koji bi sklopljenu slagalicu na stadionu “Rajko Mitić” učinio potpunom: da se na terenu nadigra večiti rival.

Srpski šampion je protekle večeri konačno uspeo u tome, nadmudrio je velikog protivnika i stigao do zasluženog slavlja, čime je zvanično podvukao crtu na osvajanje novog šampionskog trofeja, kojem se više ne može i ne sme naći nijedna zamerka.

Izabrane vesti

Velika stena pala je sa leđa pre svega Vladana Milojevića, koji je silno želeo ovaj trijumf. Videlo se to i po njegovim gestikulacijama pored aut linije, velike nervoze i motivacije, koja je bila prisutna i jesenas kada su se na stadionu “Rajko Mitić” vodile rovovske bitke sa Napolijem i Liverpulom ili one magične večeri u Salcburgu, kada je jedan od omiljenijih trenera u Zvezdinoj istoriji prosto želeo da iskoči iz svoje kože.

Milojević je ovoga puta pre svega taktički uspeo da nadigra protivnika. Odluka da se Mirko Ivanić uvrsti u startnu postavu i pošalje na levi bok ispostavila se potezom koji je odlučio večiti derbi. Stateg crveno-belih pogodio i sa izmenama izabravši pravi trenutak da na teren pošalje Aleksu Vukanovića, upravo umesto njegovog miljenika El Fardua Bena. Bivši napadač Napretka je lukavo, u svom stilu iz drugog plana, matirao crno-bele i u idealnom trenutku rešio utakmicu.

Aleksa Vukanović je svoje obavio

Crvena zvezda je za razliku od prethodna dva okršaja sa najvećim rivalom uspela u potpunosti da dobije bitku na sredini terena, što je po kvalitetu morala da učnini i u 158. i u 159. večitom derbiju. Manevar domećeg tima je bio taj koji se pitao na terenu, držao je loptu i tažio pukotinu u odbrani protivnika, nateravši sredinu terena večitog rivala da razmišlja samo o odbrani, bez mnogo prostora da napravi korak unapred. Partizan se držao dok je svemogući Saša Zdjelar uspevao da pokrije bukvalno svaki pas koji je išao prema Milanu Pavkovu. Tačnije do 60. minuta kada je „pukla“ Zvezdina kontra koja se završila evidentnim faulom Uroševića i pogotkom Bena sa bele tačke. Od tog trenutka je bilo jasno da će se Partizan teško vratiti u igru.
Potpuno zaslužena pobeda, mislim da smo bili bolji protivnik, izgledali smo kao tim i zasluženo pobedili. Ovo su posebne utakmice, bilo bi dobro da ih ima više u našem fudbalu. Korak smo bliže tituli, ali definitivno je još nismo osvojili“, poručio je igrač utakmice Mirko Ivanić.

Milojević je sa Ivanićem, koji je insistirao na posedu, glavnim organizatorom igre Markom Marinom, ali i uvek aktivnim Dušanom Jovančićem, u dobroj meri uspeo da sakrije loptu od protivničkog veznog reda, što je bilo ključno na putu ka važnom slavlju domaćina u 160. večitom derbiju. Sa druge strane, neumorni Branko Jovičić se trudio da pokušaj upošljavanja gotovo neupotrebljivog Rikarda Gomeša bude nemoguća misija za protivnički manevar.

Danilo Pantić se nije snašao na krilu

Još jedan taktički potez, koji je u ogromnoj meri otupeo Partizanovu navalu, bila je striktna markacija Zorana Tošića. Milojević se svesno odrekao ofanzivnih karakteristika Milana Rodića, kojeg je zalepio za nekadašnjeg reprezentativca Srbije i onemogućio ga da karakterističnim ulascima u sredinu nanese ogromnu štetu njegovim defanzivcima. Rodiću je posao značajno olakšao i Mirko Ivanić, koji je konstatnim potiskivanjem Miletića, sprečavao desnog beka gostiju da učestvuje u ofanzivnim akcijama. Mora se napomenuti i da je Zvezdinom veznom redu posao olakšalo i odsustvo Gorana Zakarića, pa je Danilo Pantić silom prilika igrao na levom krilu, što je značajno umanjilo kreaciju na Partizanovoj sredini terena.

Zaključak je da je Crvena zvezda u sinoćnoj borbi uspela da razotkrije mane protivnika i planove sprovede u delo na samom terenu, pa od ovog trenutka može da razmišlja isključivo o proslavi šampionske titule, koja bi mogla da bude overena već za 10 dana u utakmici sa Mladosti iz Lučana. Posle toga bi u taboru srpskog šampiona sve bilo posvećeno pripremi za finale kupa i osvajanju duple krune koja se prilično dugo čeka na stadionu “Rajko Mitić”.

(FOTO: Reuters)


tagovi

160. večiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara