"Junak Iraca: Šejn Dafi"
"Junak Iraca: Šejn Dafi"

Pre šest godina jedva je izbegao smrt, a sinoć ušao u istoriju

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.06.16. | 15:35

Inspirativna životna priča irskog heroja Šejna Dafija

Junak Iraca: Šejn Dafi

Republika Irska uživa u slavlju zbog plasmana u osminu finala Evropskog prvenstva u Francuskoj. Izabranici Martina O'Nila i Roja Kina prevazišli su sopstvene mogućnosti i savladali snažne Azure, čiji kombinovani tim nikako nije obična grupa turista.

Izabrane vesti

Srčanom igrom Irci su nedostatak kvaliteta pretočili u snagu koja im je donela pobedu, a selektoru Zelenih se isplatilo i to što je verovao u srce defanzivca Šejna Dafija. Nije O'Nil puštao u igru u prve dve utakmice na šampionatu 24-godišnjeg štopera Blekburna, nije mu Dafi čak igrao ni u kvalifikacijama, ali se u sredu uveče dozvao pameti, što mu se itekako isplatilo na kraju.

Ono što mnogi možda ne znaju, to je da je Dafi zabeležio tek drugi nastup u karijeri za Republiku Irsku, a prvi kao starter, i to samo šest godina nakon što je jedva ostao živ. Sada već davne 2010. godine, Šejn Dafi je bio žrtva skoro pa fatalnog zdravstvenog problema. Njemu je pozlilo na treningu Evertona kada mu se začepila arterija koja odvodi krv do jetre, pa je hitno bio operisan. Posle toga se vratio na teren, a nakon staža na kaljenju u Barnliju, Skantopru i Jeovilu završio je u Blekburnu.

PRELAZZI: Polja atenraja, radost, pivo i samo jedan gol - kako su Irci spasli Evropu

Desni bek Šimus Kolman, kapiten reprezentacije, koji je njegov klasić iz perioda provedenog na Gudison Parku, zbog svega mu je posvetio sinoćnu pobedu nad Azurima.
“Šejn Dafi je bio neverovatan, i to u svojoj prvoj zvaničnoj utakmici. Nemojte da zaboravite da je pre šest meseci bio skoro mrtav. On je izuzetno dobar momak, sa kojim sam proveo puno vremena u Evertonu, a posle onakve igre mogu samo da kažem da sam ponosan na njega”, istakao je Kolman.     

Dafi, koji je u mlađim kategorijama nastupao za Severnu Irsku, otkrio je da nije imao pojma da će debitovati na utakmici sa Italijom.
“Tek kada smo stigli u svlačionicu saznao sam da ću igrati. Nikada ne znate šta će da se desi u fudbalu. Bio sam nervozan u prvih deset minuta, samo sam gledao kako da se smirim. Teško mi je da iznesem utiske jer u kvalifikacijama nisam odigrao ni minut, ali hvala šefu koji me je poveo na Evropsko prvenstvo. Uživam u velikim utakmicama, a takva je bila ona protiv Italije. To je verovatno najteža reprezentacija protiv koje možete da igrate, ali smo zadlužili da ih pobedimo zbog načina na koji smo ih gazili toikom cele utakmice”, kaže Šejn Dafi.

Eto, iako je Robi Brejdi golom omogućio Ircima plasman u osminu finala i nastavak evropskog sna, nacija danas priča o Šejnu Dafiju momku koji je stopirao Azure i pokazao da je sve u životu stvar srca i karaktera, a toga nikada Ircima nije manjkalo...

(FOTO: Action Images)


tagovi

Simus KolmanŠejn Dafireprezentativni fudbalreprezentacija Republike Irskemeđunarodni fudbalEvropaeuro 2016

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara