"Starteri reprezentacije Gruzije sa gostovanja Velsu"
"Starteri reprezentacije Gruzije sa gostovanja Velsu"

Raport sa lica mesta: Gruzija - trojica opasnih u napadu, pretnja je i njihov Žigić! Šta je smislio Vajs?

Vreme čitanja: 4min | čet. 23.03.17. | 14:22

O detaljima narednog rivala Srbije u kvalifikacijama za SP MOZZART Sport se raspitao kod Ivana Vučetića, dugogodišnjeg kondicionog trenera u bivšoj sovjetskoj republici

Starteri reprezentacije Gruzije sa gostovanja VelsuKad god odemo na Istok - mučimo se. Počev od Azerbejdžana, preko Kazahstana, Jermenije (dvaput), Estonije, pa i Litvanije (doduše, tad nas nije bolelo, jer je viza za Južnu Afriku bila u džepu) uvek nas je žuljao odlazak u prostranstva nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. Plus Rusi, kojima nikako da nađemo žicu.

Nešto se, možda, ipak promenilo.

Izabrane vesti

Kad su mnogi pomislili da nas čeka još jedna trauma u kvalifikacionom ciklusu, naši su rezultatski prilično lako savladali Moldaviju u Kišinjevu, a da jednom zanavek raskrstimo sa avetima prošlosti imaćemo priliku u petak od 18.00, kad u Tbilisiju izađemo na megdan Gruziji. Ako pokupimo još tri boda, mundijalski put ličiće na magistralu, a ne na uske hodnike u kojima smo se obično gubili.

MOZZART kvote: 6741 --->>> Gruzija - Srbija 1 (5,10), X, (3,50) 2 (1,75)

Pogotovo što domaćin nije ubedio nikoga da je sila, ali jeste bar na dva od četiri dosadašnja meča pokazao kako s njim mora oprezno, da ne bismo prošli kao, na primer, Vels.
Gruzini su nepredividi i tu je naš selektor Slavoljub Muslin pogodio u srž problema. Šest godina sam prisutan u njihovom fudbalu, gledao sam većinu mečeva, bili su, na primer, igrački egal sa Francuzima, Špancima ili Nemcima, a gubili od Estonije i Moldavije. Time su pokazali da se dobro snalaze protiv jakih reprezentacija, a muče se kad im se nametne uloga favorita. Kako se mi bolje kotiramo od njih, logično je da smo favoriti, ali je još bolje što su naši, zbog ranijih iskustava, oprezni. Doza poštovanja mora da postoji. Ne prevelika. Ipak imamo bolji tim“, priča za MOZZART Sport Ivan Vučetić, kondicioni trener od 2011. angažovan u gruzijskom fudbalu.

Ivan Vučetić na treningu mlade selekcije GruzijeRadio je u nekoliko klubova, između ostalih za njihov najtrofejniji, Dinamo iz Tbilisija, da bi prošle godine Ivan Vučetić postao koordinator za fizičku spremu svih mlađih reprezenativnih selekcija Gruzije. Do tančina je upoznat sa našim narednim rivalom.
Gruzini se uglavnom oslanjaju na igrače iz inostranstva. Selektor Vladimir Vajs je pozvao samo trojicu iz ovdašnje lige. Nema ih u velikim svetskim klubovima, pre bih rekao osrednjim. Najzvučnije ime je Jano Ananizde iz moskovskog Spartaka, dok je za nas povoljna okolnost, što su Tornike Okrijašvili iz Krasnodara i Levan Mčedlidze, vezista Empolija, povređeni, pa nisu na raspolaganju za ovaj meč“.

Vladimir VajsA to sužava izbor slovačkom strategu.
U novonastalim okolnostima Gruzini će se najverovatnije, uz već pomenutog Ananidzea, koji im je najbolji igrač, osloniti na Giorgija Kvilitaija, špica bečkog Rapida, za koga je, pričalo se, prošle godine bio zainteresovan Partizan, kao i na Valerija Kvazaišvilija, momka koji se letos iz Vitesea preselio u Legiju. Realno, njih trojica su najveća opasnost po naš gol“.

Ne i jedina.
Izdvojio bih još 20-godišnjeg Nika Kačaravu. Dečko je visok dva metra, podseća na Nikolu Žigića, težak je za čuvanje“.

Što se tiče odbrane:
Treba pomenuti Soloma Kviskevliju, štopera moskovske Lokomotive i levog beka Gurama Kšaiju. Ostali - prosek“.

Selektor Vladimir Vajs dobro je ponat našim ljubiteljima fudbala, jer je kao trener Artmedije eliminisao Partizan u kvalifikacijama za Ligu šampiona 2005.
„Otkako je došao, nematnuo je sistem 4-5-1. Nije trener koji često menja sastav, pa se ne očekuju ni velike promene u odnosu na prethodne mečeve. Naravno, sa izuzetkom pomenutih povređeni. Računam da će napraviti samo jednu izmenu u veznom redu, na poziciji na kojoj igra Okrijašvili“.

Vučetić u opremi Dinama iz TbilisijaPrema Vučetićevim rečima, na stadionu „Boris Paičadze“, na kome su pre dve godine Barselona i Sevilja igrali meč za pehar Superkupa Evrope, očekuje se poseta od oko 30.000 gleladalaca, jer -  kaže naš sagovornik - „Gruzini cene Srbiju, smatraju je najjačom ekipom u grupi“.
„Jedino što niko ovde ne može da pretpostavi jeste kako će domaća selekcija da odigra. Nepredvidiva je do te mere da je u dosadašnjem toku kvalifikacija odigrala osam različitih poluvremena. Na početku, protiv Austrije u gositma primila je dva gola u prvom delu, a u drugom dominirala, stvarala šanse i postigla počasni gol, protiv Iraca je idržala početnih 45 minuta, u Kardifu uspela da izjednači u drugom delu, uz sveopšte ocene da je imala više od igre, ali zakazala je kad se očekivalo da sve to naplati protiv Moldavije, objektivno najlošijeg tima naše grupe. Iako je vodila. Ne mogu da ocenim da li je u pitanju fizika - jer kako onda objasniti da u drugom delu budu bolji od Velšana - ili psiholgija“.

Detalj sa meča Irska - GruzijaZbog svega navedenog, Srbija, koja zasad nema poraz, deluje da se za sve pita i da će rezultat ponajviše zavisiti od našeg pristupa.
Gledao sam sve mečeve osim gostovanja u Moldaviji. Igramo sigurnije nego u prethodnom ciklusu, vidi se da su igrači prihvatili ideje selektora Muslina, oseća se i dobra atmosfera u ekipi, tako da ni najmanje ne sumnjam u pobedu Srbije. Sa tri boda iz Tbilisija i eventualnim trijumfom nad Velsom u junu završili bismo više od pola posla na putu do Rusije“, zaključio je Ivan Vučetić, kondicioni trener mlade reprezentacije Gruzije, koja je sinoć, u prijateljskom meču, baš u Tbilisiju, savladao Island (3:1).

 (FOTO: Action images)


tagovi

EvropaGruzijaIvan Vučetićkvalifikacije za svetsko prvenstvomeđunarodni fudbalreprezentativni fudbalVladimir Vajs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara