Real i Bajern - plakat zle krvi: Miljan, Ludak, Vujke i 1:9, Pet lešinara, gaženje po glavi, Janković, Anelka, Ramos... (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | pet. 13.04.18. | 15:26

Kad oni igraju, nikada nije mirno i bez kontroverzi

Zajedno imaju 17 titula prvaka Evrope: Real Madrid 12, Bajern iz Minhena pet. Najveći su španski i nemački klub. I plakat za Ligu šampiona kao jedno od najvećih rivalstava u istoriji takmičenja.  

Kroz bogate klupske istorije, satajali su se 22 puta u evrokupovima. Uvek u takmičenjima za šampiona Evrope i skoro uvek u prolećnim okršajima četvrtfinala i polufinala. Ovo će im biti čak sedmo međusobno polufinale, dva su imali u Kupu evropskih šampiona, a četiri u Ligi šampiona. Po tome su rekorderi što ih čini jednim od najvećih i najglamuroznijih rivalstava u svetu fudbala. Mnogi od tih duela se pamte po nekim legendarnim potezima, golovima, promašajima... Drama je bila zagarantovana kada oni igraju.

Izabrane vesti

Poslednji put su se sastali prošle sezone u četvrtfinalu i još su sveža sećanja na te duele. Što zbog golova Kristijana Ronalda, što zbog kontroverznog suđenja. U prvoj utakmici u Minhenu je Bajern mleo Real, vodio 1:0 i dobio sporan penal za 2:0 koji je Vidal promašio. Osveta je stigla u drugom poluvremenu, ulaskom Marka Asensija i sa dva gola Kristijana Ronalda, a Nojer je sprečio teži poraz Anćelotijevog Bajerna.

gallery

Ali Bajern se nije predao, došao je u Madrid da pobedi i pobedio! I ispao! U katastrofalnoj noći mađarskog arbitra Viktora Kasaija. Levandovski je zaledio Santjago Bernabeu golom iz spornog penala, Ronaldo je ubrzo izjednačio, a onda Ramos poravnao ukupan skor autogolom za 1:2 koji je takođe bio sporan jer je Levandovski bio u ofsajdu i uticao na igru. Ako je Bajern do tada imao pomoć mađarskog arbiutra, posle toga je surovo masakriran od strane istog.

Arturo Vidal je nezasluženo isključen, a Ronaldu se u više navrata opraštao drugi žuti karton. I onda je Portugalac u produžecima slomio brojčano inferiorniji Bajern. Sa dva gola iz ofsajda! Na kraju je Asensio stavio tačku na konačnih 4:1 i ukupnih 6:3 u kojima je Ronaldo dao pet golova.

A rivalstvo dva giganta seže do proleća 1976. i polufinala KEŠ-a kada su se prvi put sastali u Evropi. I od tada vlada zla krv između dva giganta. Na Bernabeu je bilo 1:1, a Sep Majer je u toj utakmici slomio nos domaćem napadaču Robertu Martinezu. Meč je završen tako što je navijač uskočio na teren i nokautirao austrijskog sudiju Linemajera. I zaradio nadimak „Ludak sa Bernabeua“. Bajern je u Minhenu pobedio 2:0 Miljanićev tim i prošao dalje, a publika je zviždala Nemcima Neceru i Brajtneru koji su nosili dres Merengesa. Bila je to Bajernova dinastija sa Bekenbauerom, Milerom, Majerom koja je te godine treći put zaredom osvojila titulu prvaka Evrope i zapretila da će prestići Bajern na tronu najvećeg evropskog kluba.

Kasnije su se sastali u prijateljskom meču 1981. kada je Bajern rasturio Real sa 9:1.
„Bolje izgubiti jednu utakmicu devet razlike, nego devet utakmica sa po jedan razlike“, antologijska je izjava tadašnjeg Realovog trenera Vujadina Boškova.

Najkrvavije je bilo polufinale 1987. Čuvena Realova generacija sa „Pet lešinara“ koja je dominirala Španijom i bila obožavana u Madridu, ali u Evropi nije mogla do trona je naletela na Bajern. Bavarci su uništili Real u Minhenu sa 4:1, na poluvremenu je bilo 3:0, rešetali su Mateus, Volfart i Augentaler. Španci nisu mogli da podnesu ponižavanje, a posle trećeg gola je Huanito zgazio Mateusa nogom na glavu dok je ovaj ležao! I zaradio petogodišnju suspenziju iz evropskih takmičenja...  

U Madridu je bilo 1:0, a domaći navijači su golmana Pfafa gađali projektilima i raketama, tako da je meč jedva završen.

Već sledeće sezone su im se putevi ukrstili u četvrtfinalu. Naravno, bez Huanita. Bajern je opet za 47 minuta u Minhenu zgazio Kraljeviće sa 3:0, ali su Butragenjo i Ugo Sančez u poslednjih šest minuta dali dva gola i oživeli Real za revanš. Ni tamo nije bilo Huanita, ali jeste našeg Milana Jankovića. On je nekoliko meseci ranije sezone došao iz Crvene zvezde, odigrao svaku utakmicu u sezoni i u revanšu pojeo Mateusa i Bajernov vezni red, dao gol za 2:0 i kao igrač utakmice eliminisao Bavarce. Ali, Real je kasnije eliminisan od budućeg šampiona PSV Ajndhovena...

Na novi okršaj se čekalo do kraja veka kada je Bajern sa Šolom, Efenbergom, Kanom, Elberom i ostalima u dva meča druge grupne faze (takav je format bio tada) ponizio Real sa 4:2 u Madridu i 4:1 u Minhenu. U Madridu je jedinih 11 minuta za Real u Ligi šampiona odigrao i Perica Ognjenović. Bajern je prošao dalje kao favorit za osvajanje, a Real se provukao ekipa kojoj niko ne veruje. I opet su se naleteli jedni na druge u četvrtfinalu. Očekivala se kanonada Hicfeldovog tima protiv tima koji je prevodio „vatrogasac“ Del Boske doveden kao privremeno rešenje. Ali... Stalno kritikovani i osporavani Nikola Anelka sa dva gola donosi Realu pobedu u Madridu od 2:0, a onda i prelepim trzajem glavom gol u gostima za prolaz u Minhenu posle Bajernovih 2:0. Na kraju su osporavani Real i Anelka osvojili titulu protiv Valensije, a Del Boske započeo veliku trenersku karijeru.

Bajern se osvetio sledeće sezone u polufinalu. Mlađani Iker Kasiljas je častio Elbera golom u Madridu za minimalac Bavaraca. U revanšu je Elber opet načeo Real golom iz ofsajda, izjednačio je najskuplji igrač svih vremena Luis Figo, ali je Jeremis presudio sa 2:1. Bajern je kasnije osvojio titulu. Opet je Valensija bila žrtva.

Naredni dvomeč je bio u četvrtfinalu finala 2002. Real je tada već imao Zidana pored Figa. U Minhenu je Bajern u poslednjih deset minuta nakon dve asistencije Elbera preokrenuo golovima Efenberga i Pizara na 2:1, a igrači su se potukli u tunelu posle meča. Realova osveta je stigla na Bernabeuu golovima Elguere i Gutija (2:0) u meču prepunom tuče i agresije. Opet se završilo osvajanjem titule i Zidanovom magijom protiv Leverkuzena.  

Dve godine kasnije su im se putevi ukrstili u šesnaestini finala. Bomba Roberta Karlosa je neutralisala gol Makaja u Minhenu (1:1), a magija Zidana u revanšu donela Realu minimalac i prolaz dalje.

Tri godine kasnije (2007) - opet šesnaestina finala. Raul i Van Nistelroj su terorisali odbranu Bajerna, bilo je 3:1, ali je Van Bomel pred kraj pogodio bitan gol u gostima i razbesneo Bernabeu kada im je „pokazao lakat“. Koliko bitan, pokazalo se u revanšu kada je Bajern slavio 2:1 uz istorijski gol Makaja u devetom sekundu. Na kraju je bilo 2:1.  

Nekoliko godina su se izbegavali, a onda opet počinje serija 2012. godine. U polufinalu. Po 2:1 u Minhenu i Madridu, pa su prvi put morali penali da rešavaju. Pamtiće se ta serija po promašajima Kristijana Ronalda i Kake, ali najviše Serhija Ramosa koji je loptu „poslao na mesec“ i završio kao hit na društvenim mrežama. Murinju je propala najbolja šansa da osvoji Ligu šampiona sa Realom, a Bajern je kasnije doživeo šok od Drogbe u finalu u Minhenu...

Realova osveta stiže sa Anćelotijem. Italijan briljantnom taktikom uništava Gvardiolu u polufinalu 2014. u Minhenu i rastura savršen Hajnkesov Bajern koji je ostavljen u nasleđe Kataloncu. Serhio Ramos je dao dva gola u Minhenu, a kasnije i onaj kultni u finalu protiv Atletika.

I na kraju, ono gore opisano četvrtfinale od prošle sezone. Obeležno Ronaldom i suđenjem.

Sada se spremamo za novo.


tagovi

Miljan Miljanić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara