Foto: Reuters
Foto: Reuters

Slavlje na Zandvortu, Ferstapenu pol pozicija u domovini: Ostao 38 hiljaditinki ispred Hamiltona

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.09.21. | 17:14

Luda završnica kvalifikacija pred trku za Veliku nagradu Holandije

Vratila se Formula 1 u Holandiju posle 36 godina, a navijači će imati velikog razloga za slavlje. Miljenik domaće publike Maks Ferstapen odneo je pobedu ispred Luisa Hamiltona i zauzeo pol poziciju pred sutrašnju trku (15.00). Vozač Red Bula je tek u poslednjem krugu došao do prvog mesta, u totalno ludoj završnici bio je za 38 hiljaditinki ispred sedmostrukog šampiona sveta.

Nakon što je obelodanjeno da će Serhio Perez biti član Red Bul-a i u narednoj 2022. godini, ovaj trkački vikend nije zablistao. Kvalifikacije je završio već u prvom delu na dalekoj 16. poziciji. Ovim plasmanom sama stragetija Red Bula u trci će biti izuzetno teška da se sprovede u delo iz razloga što će se iza Maksa nalaziti dva vozača Mercedesa,te neće moći da očekuje pomoć svog klupskog kolege.

Izabrane vesti

Pored Serhija, još jedno iznenađenje predstavlja ispadanje četvorostrukog svetskog šampiona, Sebastijana Fetela. Sutrašnju trku će startovati sa 17. pozicije.

Oba vozača Vilijamsa su imali incidente u drugom delu kvalifikacija, što je dovelo do dvostruke crvene zastave. U celokupnoj situaciji, najteže je prošao Lando Noris, tako što je ostao bez još jednog brzog kruga i sutrašnju trku će startovati sa 13. pozicije. Sa staze su izletali Džordž Rasel, potom i Nikolas Lafiti, kada je pokušao da pretekne Hamiltona. Rasel je na kraju zauzeo 11. poziciju, Latifi je tri mesta iza. Robert Kubica će voziti trku umesto Kimija Raikonena, koji je pozitivan na virus korona. Iskusni Poljak kreće sa 18. mesta.

U trećem delu situacija je manje-više bila očekivana. Maks prvi, Hamiltion i Botas odmah iza. Važno je napomenuti da je Britanac u odlučujućem krugu odvezao izuzetan treći sektor gde je prednost Ferstapena sveo na 38 hiljaditih delova sekundi. Drugi startni red će kompletirati sjajni Pjer Gasli, dok će iza njega biti dvojac Ferarija Šarl Lekler i Karlos Sainc. U prvih 10 su i sjajni Antonio Đovinaci na 7. poziciji, zatim dve Alpine Esteban Okon i Fernando Alonso, i na 10. poziciji Danijel Rikardo.

Nije krio oduševljenje zbog toga što će startovati prvi pred svojom publikom.

"Neverovatan je osećaj osvojiti pol poziciju ovde. Publika je nestvarna. Bolid se dobro ponašao, a i staza je odlična. Najbitnije je doći do najbolje startne pozicije, jer se ovde teško pretiče. Danas je bilo dobro, tako da se nadam da ću privesti posao kraju sutra".

Kupila je publika i Britanca, iako je na kraju gledao u leđa glavnom konkurentu u šampionskoj trci ove sezone.

"Zamalo. Najpre želim da se zahvalim svim navijačima u narandžastom ovde. Ovo je sjajno mesto i staza. Obožavam da dođem u ovu zemlju. Maks je sjajno odradio poslednji krug. Poraz na jučerašnjoj sesiji je otežao stvari, ali dao sam sve od sebe. Mislim da će strategija biti važna. Nadam se da će nam staza omogućiti dobru trku".

Hamilton je trenutno prvi u generalnom plasmanu sa samo tri boda više od Ferstapena. Treći Lando Noris je daleko od vodećeg dvojca.



tagovi

Maks FerstapenRed BulFormula 1Luis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara