Srbija sprema revanš umornim Amerima, Brazilci objedinjuju tron

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.09.18. | 09:19

U borbi za bronzanu medalju, četa Nikole Grbića protiv tradicije, ali bi mogla da iskoristi težak duel SAD u polufinalu. Karioke posle olimpijskom zlata žele da uzmu svetsku krunu i revanširaju se Poljacima za poraz u finalu od pre četiri godine

Dani odluke u Torinu. Odbojkaši Srbije imali su neke blistave momente na Svetskom prvenstvu. Napravili su već sada uspeh izabranici Nikole Grbića, ali bi bila velika šteta da se iz Torina vrate bez odličja. Protiv razigranih Brazilaca u polufinalu nije moglo više, danas od 17 časova sledi borba za utešnu bronzu. Rival, još jedan neugodna reprezentacija koja nikako ne leži Orlovima - SAD.

Srbija je šampionat otvorila duelom sa Amerima, a sada će i da završi tronedeljno bitisanje u Italiji i Bugarskoj. Samo se nadamo da će ishod da bude drugačiji u odnosu na prvo kolo Svetskog prvenstva. Četa Džona Speroua je tada bila bolja posle pet setova. Ove godine ove dve selekcije su igrale i u Ligi nacija, četvrtog vikenda u Čikagu i tada su Amerikanci glatko dobili našu reprezentaciju bez izgubljenog seta. Poslednjih godina tradicija je na strani SAD. Od poslednjih 11 susreta, Srbija je dobila samo tri. Na planetarnom šampionatu pre četiri godine u Poljskoj bilo je 3:1 za SAD.

Izabrane vesti

Ipak, ono što bismo mogli da iskoristimo je umor Amera. Naime, naša selekcija je u subotu završila meč polufinalu oko 18.30, dok je današnji rival igrao dramatičan meč posle pet setova skoro do ponoći protiv Poljske. Odbojkaši SAD će na megdan Srbiji samo posle 17 sati od poslednjeg meča. Svežina je na strani Orlova.

Kada je Srbija dobijale favorite na ovom SP, Ruse, Francuze i Italijane, to je činilo dobrim servisom. U suprotnom, Orlovi su se mučili u napadu. To je i ključ protiv Amera, koji imaju čak trojicu igrača u Top 10 poentera na ovom SP (Srbija ima Aleksandra Atanasijevića na petom mestu sa 138). Udarni trio Amerikanaca čine Aron Rasel sa 137, Met Anderson sa 134 i Tejlor Sander sa 126 poena. Sva trojica brane boje najboljih klubova sveta. Rasel je saigrač Atanasijevića i Podraščanina u Peruđi, Anderson je odbojkaš četvorostrukog uzastopnog šampiona Evrope Zenita iz Kazanja, dok je Sander igrao prošle sezone za Lube Ćivitanovu, a od naredne će put Brazila, u Kruzeiro. Uz udarni trio u napadu, mnogo toga zavisi od dizanja lucidnog Majka Kristensona.

Osim našeg korektora koji je na petoj poziciji najboljih poentera šampionata, mesto u Top 10 se našlo i za primača servisa Uroša Kovačevića. Marko Ivović je na 15, a Srećko Lisinac na 16. poziciji.

Brazil je pre dve godine na svom terenu u Rio de Žaneiru uspeo da osvoji olimpijsko zlato, a sada ima priliku da objedini presto i titulom na SP i potvrdu dominaciju svetskom odbojkom. Danas od 21.15 gledaćemo reprizu finala šampionata sveta od pre četiri godine, kada je Poljska bila bolja, slavila 3:1 pred svojim navijačima i po drugi put u istoriji stigla do zlata. Poljaci će igrati za treću titulu najbolje selekcije planete, a Karioke za četvrtu.

Poljaci su najprijatnije iznenađenje šampionata. Iako su branioci krune, niko im nije davao velike šanse u konkurenciji SAD, Brazila, Rusije, Srbije, Italije, Francuske... Posle te titule pre četiri godine na svom terenu nigde ih nije bilo do ovog šampionata. Dva puta su se provlačili protiv nezainteresovane Srbije, a u polufinalu su napravili iznenađenje pobedom nad Amerikancima.

U finalu ćemo gledati duel dvojice najefikasnijih odbojkaša na ovom prvenstvu. Poljake predvodi fantastični Bartoš Kurek, koji je sa 29 poena razbio SAD. On je prvi poenter SP sa 147 ispred brazilskog bombardera Valasa de Souze, koji je sakupio 143. Karioke imaju na četvrtom mestu i Daglasa Souzu. Ove godine u Ligi nacija, Brazil je slavio protiv Poljske 3:1. Iako je južnoamerička selekcija dobila poslednja dva susreta, branilac krune zna kako sa Kariokama jer ih je dobio pet puta u poslednjih devet duela. Brazilci imaju ulogu favorita u Torinu. Samo su jednom izgubili na ovom SP i to od Holandije, dok Poljska ima tri poraza na šampionatu.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 17:00 8899 SP Serbia - USA ki 1 2,19
Ned 21:15 8900 SP Brazil - Poland ki 1 1,45
Ukupna kvota3,18

SP – TORINO

Nedelja

ZA TREĆE MESTO
17.00: (2,19) Srbija - SAD (1,60)

FINALE
21.15: (1,45) Brazil - Poljska (2,55)

*** kvote su podložne promenama

Foto: FIVB


tagovi

Svetsko prvenstvo u odbojci 2018.SP u odbojciMuška odbojkaška reprezentacija SrbijeNikola Grbićsportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara