""
""

Stamenković posvećuje uspeh poginulim Azerbejdžancima, a Nefči odavno nije bio gori (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 08.08.14. | 14:13

Na Kavkazu besni rat, a najtrofejniji azerbejdžanski klub je znatno slabiji nego pre tri godine kada su dueli Stamenkovića i Mitrovića obeležili dva remija

Drugi put u poslednje tri godine Partizan će u dvomeču odmeriti snage sa azerbejdžanskim Nefčijem.

Izabrane vesti

Pre dve godine, crno-beli su se sa Nefčijem našli u grupi u Ligi Evrope što je bio debitanstki nastup azerbejdžanskog kluba u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Oba susreta su završena nerešeno, a oba kluba su na kraju završili sa po tri osvojena boda i završili takmičenje.

Prvi meč je igran na stadionu u Humskoj, a završen je bez golova. Bila je to loša utakmica koja će se pamtiti po sukobu tadašnjeg Partizanovog napadača Aleksandra Mitrovića i Nefčijevog golmana Saše Stamenkovića koji je provocirao crno-bele pre, tokom i posle meča. Posle meča je Samenković opleo po Mitroviću rečima da ima probleme s mozgom. Ni Mitrović nije ostao dužan...

Revanš je igran na stadionu Tofik Bahramov u Bakuu krajem novembra, a Mitrović i Stamenković su opet bili u cventrlanim ulogama. Domaći su poveli već posle 10 minuta golom Flavinja, a Mitrović je matirao Stamenkovića za izjednačenje u 67. minutu i počeo da mu se unosi u lice. Međutim, mladi napadač je dobio crveni karton samo desetak minuta kasnije i upropastio šansu svog tima da dođe do pobede.

Nefči je te sezone uspeo da uzme i bod Interu u Milanu...

Međutim, situacija sada je mnogo drugačija. Tačnije, Nefči je slabiji tim nego pre tri godine. Prošle sezone su završili na četvrtom mestu na tabeli posle tri uzastopne titule. Evrope su se jedva domogli osvajanjem nacionalnog kupa. Slab rezultat, ako se zna da su sa soam šampionskih titula ubedljivo najtrofejniji tim u državi. 

Ovog leta su kroz kvalifikacije eliminisali slovenački Koper i gruzijsku Čikuru. Oba puta zavhaljujući pobedama u revanšima na gostujućem terenu. Koper ih je savladao 2:1 u Bakuu, ali su Azerbejdžanci uzvratili pobedom od 2:0 u Sloveniji.

Protiv gruzijske Čikure su prvi meč na svom terenu odigrali 0:0, ali su zato sinoć u revanšu uspeli da slave 3:2 uz het-trik napadača Ernesta Nfora.
„Pobedu i uspeh posvećujemo ljudima koji su ovih dana položili svoje živote za Azerbejdžan! Znam šta je rat i u potpunosti razumem vašu bol i patnju“, rekao je Stamenković za azerbejdžanske medije posle sinoćnjeg duela u Gruziji.

Na taj način je podsetio na dešavanja koja ovih dana potresaju region na Kavkazu gde su u toku oružani sukobi azerbejdžanske i jermenske vojske u oblasti Nagorno Karabah. U prethodnih sedam dana u pomenutim sukobima su život izgubili 16 azerbejdžanskih i 47 jermenskih vojnika, a iz Nagorno-Karabaha je izbeglo oko 50.000 ljudi.

Ipak, nema bojazni da će Nefčiju biti zabranjeno da dočekuje rivale na svom stadionu „Bakcel Arena“ u Bakuu koji prima oko 15.000 navijača, ali je u prethodna dva kvalifikaciona duela bio ispunjen sa tek 70 odsto kapaciteta.

Što se igračkog kadra Nefija tiče, okosnicu ekipe čine domaći fudbaleri i četvorica Brazilaca. Uz našeg Stamenkovića, tu su još Paragvajac Ramos, Vobej iz Sijera Leonea i Nfor iz Kameruna.

Nefči je ovog leta ostao bez stuba odbrane Mahira Šukurova koji je prešao u trusku Karšijaku i najboljeg strelca prošle sezone Uzbekistanca Bahodira Nasamova.  Otišao im je i motor na sredini terena Rašad Sadikov koji je prošle sezone odigrao 90 odsto mečeva.

Stamenković je dobro poznat Partizanovoj publici i ne spada baš među omiljenje likove na stadionu u Humskoj. Već treću godinu je standardan na golu Nefčija i jedna je od najvećih zvezda u azerbejdžaskom  fudbalu.

U odbrani su se pojačali Brazilce Koeom, a tu su i njegovi zemljaci Kardozo i Bertući koji su bili standardni u prošloj sezoni. Četvrti član poslednje linije je azerbejdžanski reprezentativac Junušade. Koliko je Nefči izgubio primat u azerbejdžanskom fudbalu najbolje govori i podatak da su Junušade i vezista Abdulajev jedini A reprezentativci svoje zemlje iz redova ovog tima. Nekada su fudbaleri Nefčija činili kičmu nacionalnog tima. Pomenuti reprezentativac Abdulajev je nezamnjiv na sredini terena uz Paragvajca Ramosa i Sejidova.

Čini se da najveća snaga Nefčija leži u napadu pošto igraju sa tri isturena igrača. Kapiten Flavinjo i Vobej koji se vratio sa pozajmice iz UAE probijaju po krilima i snadbevaju loptama snažnog kamerunskog centarfora Ernesta Nfora od kojeg će crno-belima pretiti najveća opasnost.

Baš kao i u Srbiji, nacionalno prevnstvo u Azerbejžanu počinje narednog vikenda, a Nefči će već u drugom kolu imati težak zadatak protiv šampiona Karabaga posle čega ih očekuje duel sa Partizanom.

Trener ekipe je Bejukaga Gadžijev kojim ima nadimak „Enciklopedija“, a u Nefčiju je od 2011. godine (s prekidom od četiri meseca tokom prošle sezone) i vodio je ekipu u dvomeču protiv Partizana pre dve godine.

(FOTO: MN Press)


tagovi

SuperligaSrbijaSaša StamenkovićFK PartizanNefčiLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara