""
""

Stiže Batistuta! Firenca će večeras biti na nogama da pozdravi svog boga (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 02.12.13. | 13:52

Čovek koji je 90-ih bacao navijače Fiorentine u trans će danas još jednom dobiti zaslužene ovacije i apaluze. A, lepa stvar je da će protagnosta biti i drugi miljenik fanova Viole – Luka Toni

Firenca je spremna da se još jednom pokloni svom Bogu! Nikada nijedan čovek, čak ni Roberto Bađo nije kupio srca navijača Fiorentine kao što je to uradio dugoskosi argentinski velemajstor Gabrijel Omar Batsituta.

Izabrane vesti

Jedan od fudbalskih majstora (Gigs, Toti, Del Pjero, Valeron… ) sa kraja prošlog veka koji nikada nije dobio Zlatnu loptu, ali ne može se reći da je nije zaslužio. Batigol ili Kralj lavova kako su mu glasili nadimci u Italiji je tokom devet godina igranja u Fiorentini ispisao neke od najlepših stranica u istoriji ovog kluba. Sipao je golove kao iz automata i proslavljao ih sa onom ludačkom strašću, kakvu valjda imaju samo Argentinci.

Vatrenim Toskancima je upravo to bilo potrebno posle odlaska Roberta Bađa kada su umalo zapalili grad zbog prodaje idola u omraženi Juventus. Batistuta ne samo da je “izbrisao” Malog Budu iz srca navijača Viole, već je postao najveća ikona u istoriji kluba i sa 168 golova u 289 mečeva najbolji strelac Fiorentine ikada.

U Firenci su mu se rodila tri sina, u tom gradu je postao božanstvo i dobio zlatnu značku od gradonačelnika za sve što je uradio za Firencu. Izostali su samo trofeji. Ali, s obzirom kakva je liga tada bila Serija A i kakva je klima u njoj vladala, bilo je nemoguće da mala Fiorentina pomrsi konce Juventusu, Milanu, Rimljanima…

Mogao je Batigol da bira novi klub, Aleks Ferguson je sekao vene za njim, ali on je želeo Skudeto u svojoj Firenci. Poslednja prilika to je bila sezona 1998/1999. Tog leta je Čeki Gori doveo Trapatonija za trenera, a Batistuti, Rui Košti, Toldu, Toričeliju, Edmundu i kompaniji priključio još Hajnirha, Amora, Repku… Izgledalo je da Viola ima tim za Skudeto. I sve je išlo lepo dok se Batistuta nije povredio. Stradalo je koleno, Fiorentina je izgubila lidersku poziciju i završila kao treća na tabeli. Pritisak bogatijih klubova je bio sve jači i Batistuta je u leto 1999. godine posle devet sezona napustio Firencu i preselio se u Rim.

Ono što nije uspeo sa Trapatonijem i Rui Koštom jeste sa Kapelom i Totijem. Bio je neverovatan u Rominom pohodu na Skudeto i sa 20 golova najzaslužniji za dugo čekanu titulu Vučice. Konačno je pokorio Italiju, sve posle toga je bilo nevažno. Batigol je bio ispunjen i srećan čovek. Posle kratkih epizoda u Interu i Kataru, završio je karijeru i posvetio se svojoj drugoj ljubavi – igranju pola.

Penzionerske dane je provodio daleko od fudbala u rdonoj Argentini, ali njegova Italija ga nije zaboravila. Danas je postao član italijanske fudbalske kuće slavnih gde su svoja mesta već dobili takvi giganti kao što su Paolo Maldini, Marko Van Basten, Đani Rivera, Mišel Platini, Franko Barezi

Ceremonija je održana u njegovoj Firenci, a večeras će ljubičasta armija na Artemio Frankiju imati priliku da još jednom pozdravi svog idola. Simbolično je da će to biti protiv Verone čiji dres će nositi još jedan ljubimac Violinih tifoza i najomiljeniji igrač od odlaska BatistuteLuka Toni.

Večeras je praznik fudbala u Firenci… 

(FOTO: Action images)


tagovi

EvropaFjorentinaGabrijel BatistutaItalijaSerija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara