""
""

Tadiću Zlatna lopta Srbije, a znate li ko ih ima najviše u inostranstvu?

Vreme čitanja: 2min | čet. 22.12.16. | 19:20

U društvu probranih su Mihtarjan, Bejl, Alaba, Zlatan, Hamšik, Levandovski...

Ovih dana je širom sveta aktuelno proglašenje najboljih fudbalera u svojim zemljama. U Čileu to je Arturo Vidal, u Srbiji Dušan Tadić, dok je u Jermeniji ta čast pripala Henriku Mhitarjanu

Izabrane vesti

Vezista Mančester Junajteda je osvojio šestu titulu fudbalera godine u domovini i to uzastopno. Ovo je njegovo ukupno sedmo priznanje u karijeri, pa je i zvanično postao najveći fudbaler kojeg je Jermenija ikada imala. Svake godine od svog 20. rođendana Miki je dobijao nagradu, a nas je zanimalo ko je još od svetskih zvezda dominantan u svojoj zemlji?

I možemo slobodno da kažemo da je njegov saigrač sa Old Traforda Zlatan Ibrahimović najbolji u ovoj konkurenciji. Napadač Junajteda je bio najbolji švedski fudbaler čak 11 godina tokom karijere koja i dalje traje. Najbliži rivali su mu fudbalski penzioneri Sami Hipija (devet puta) i Jari Litmanen (osam) koji su svojevremeno bili najbolji fudbaleri Finske. 

Mihtarjan je, generalno, među najboljim aktivnim fudbalerima, mada mu opasno prete zvezda Velsa Garet Bejl i fudbaler Austrije David Alaba koji imaju po šest trofeja igrača godine. Andrej Ševčenko (Ukrajina) i Aleksandr Hleb (Belorusija) su takođe šet puta bili najbolji u domovini.

Marek Hamšik (Slovačka), Robert Levandovski (Poljska), Goran Pandev (Makedonija) i penzioner Kahka Kaladze (Gruzija) osvajali su priznanje po pet puta. 

Zanimljivo, nemaju sve zemlje izbor za fudbalera godine. U Portugaliji recimo nagrade dobijaju najbolji fudbaler Primeire i najboljeg fudbalera u inostranstvu, nagradu koja je osam puta u poslednjih deset godina pripala Kristijanu Ronaldu.

Slično je i u Argentini. Lionel Mesi je bio dva puta najbolji fudbaler ove zemlje pre nego što je nagrada podeljena na domaće i strane, a u ovoj drugoj kategoriji omaleni Argentinac je slavio osam puta u poslednjih devet godina.

(FOTO: Star Sport)  


tagovi

Zlatan IbrahimovićŠvedskaSrbijameđunarodni fudbalHenrih MhitarjanDušan Tadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara