""
""

Terijeri sirotinjskog srca u lovu na nedodirljivo

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.05.17. | 10:15

Poslednji put kada je Hadersfild Taun igrao u elitnom rangu engleskog fudbala, bilo je to mnogo davno. Edvard Hit je još bio premijer Velike Britanije, svet se oporavljao od afere Votergejt, a legendarni Kum samo što se pojavio u bioskopima...

Toliko se ta prokleta Premijer liga razvila do danas da nijedan tim sa prezimenom Taun već 15 godina nije tamo zakoračio, još od Ipsviča i sezone 2001/02.

Izabrane vesti

Klubovi iz manjih gradova nisu uspevali da ostave većeg traga u engleskom fudbalu na način na koji se to radi poslednjih sezona, posebno otkako je enormni novac počeo da se upumpava u ovu igru. U poslednje vreme potrebno je da se dogodi nešto posebno, iznenadno, čudno, kako bi neki siromah mogao da se dokopa ćupa s blagom i oseti sve čari premijerligaškog fudbala.

Pre ravno 16 meseci, kada se Hadersfild Taun rastao od menadžera Krisa Pauela i angažovao prvog stranog trenera u istoriji tog kluba, malo ko je mogao da pretpostavi da će danas isti taj klub biti jedan od najozbiljnijih pretnedenata na plasman u Premijer ligu.

Da će žestoko kucati na vrata engleske fudbalske elite. 

Dovođenjem Dejvida Vagnera, trenera drugog tima Borusije iz Dortmunda, jorkširski klub se kockao i kladio na čoveka koji je u to vreme bio poznat jedino po tome što je najbolji ortak Jirgena Klopa. Niko za njega u Engleskoj nije znao sve dok odmah nije počeo da menja baš sve u ovom klubu.

MOZZART KVOTE>>> Hadersfild - Šefild Venzdej: 1 (2,50), X (3,05), 2 (3,05)

Rekonstruisao je omladinsku akademiju, promenio metode treninga, aktivnosti fudbalera na dan utakmice, opremio teretanu, uveo obaveznu kuhinju i jasna pravila za ishranu fudbalera. Potpuno se posvetio menjanju Hadersfilda, a u klubu su bili izuzetno srećni da mogu da mu omoguće da sprovede svoje zamisli. Bez obzira što je njegova prva sezona bila promašaj, ako gledamo rezultatski, i navijači i uprava Terijera prepoznali su krvavi rad nemačkog stručnjaka i uvideli da se karakter tima i celog kluba drastično promenio.

Njegov tim nije skup. Hadersfild je ove sezone na transfere potrošio najmanje od svih konkurenata za Premijer ligu, nešto više od 4.000.000 evra, a najskuplje pojačanje im je nemački defanzivac Kristofer Šindler koji je stigao iz Minhena 1860 za svega 2.200.000. Dokaz da nije sve u parama i da se može do uspeha i bez love, predanim radom.

Jokan is on fire! Spavaju li mirno Jap Stam i mala Barselona?

I dok je predsednik Din Hojl ukazao još veće poverenje Vagneru tako što mu je prošlog leta produžio ugovor, marketing kluba osmislio je kampanju za prodaju sezonskih karata po uzoru na nemačkog stručnjaka, koristeći priliku da dobro zaradi na novom imidžu koji je Hadersfild stekao isključivo zahvaljujući novom treneru. Odgovor navijača na kampanju bio je sjajan, entuzijazam i poseta na Džon Smit stadionu su naglo porasli, a Hadersfild je povratio nadu, nešto što je neko vreme bilo miljama daleko od ovog kluba.

Jer poslednji put kada je Hadersfild igrao u elitnom rangu engleskog fudbala, bilo je to mnogo davno. Edvard Hit je još bio premijer Velike Britanije, svet se oporavljao od afere Votergejt, a legendarni Kum samo što se pojavio u bioskopima. Da budemo precizni, bilo je to u sezoni 1971/72 u staroj Diviziji 1, kada je Hadersfild Taun završio sezonu na poslednjoj 22. poziciji, sa samo 25 bodova i svega šest pobeda u celoj sezoni.

Brajan Klaf je iste godine osvojio prvi trofej u trenerskoj karijeri i to titulu šampiona sa Derbijem.

Ubrzo posle toga Hadersfild je strmoglavo pao nekoliko ranga niže. Tako je 1975. godine završio skroz u podrumu, u očajnoj Diviziji 4, a potom je gotovo četiri decenije obitavao od ranga do ranga, između bankorta i prosečnosti. Prva ekipa koja je u istoriji engleskog fudbala osvojila tri uzastopne šampionske titule (1924, 1925. i 1926.) poznate u Engleskoj kao “Trajs čempions” postao je niželigaški jo-jo klub. 

I nije bilo nimalo nazanaka da će im se sudbina ponovo promeniti.

Sve do već ranije opisanog dolaska Dejvida Vagnera, koji je od prvog dana u zapadnom Jorkširu razmišljao samo o napadačkom fudbalu, bez ikakvih granica, ekipi bez limita i fudbalu za sladokusce. Takva ekipa danas izlazi na megdan Šefild Venzdeju (13.00, Sport klub 3) sa željom da posle dve utakmice izbori plasman na Vembli i finale baraža 29. maja. 

Zbog svega što su uradili ove sezone, Terijeri su to zaslužili, a ukoliko sjajnu sezonu krunišu plasmanom u Premijer ligu moćićemo da kažemo da smo bili svedoci jedne od najneobičnijih fudbalskih priča koja je zadesila Ostrvo u poslednje vreme, skoro u rangu Lesterove prošlogodišnje titule šampiona.

(FOTO: Action Images)


tagovi

ČempionšipDejvid VagnerEngleskaHadersfild TaunŠefild Venzdej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara