""
""

Trenerska vrteška u Engleskoj: Četiri nova menadžera u 24 sata!

Vreme čitanja: 3min | čet. 02.06.16. | 19:45

Aston Vila, Lids, Blekbrun i Roteram imenovali šefove stručnih štabova

Čak četiri engleska drugoligaša promenili su menadžere u poslednja 24 časa, a podatak da su čak trojica njih sa premijerligaškim iskustvom sišli rang niže kako bi probali da uvedu klubove u carstvo snova, gde se zarađuje i do 200.000.000 evra po sezoni, garantuje nam uzbudljivu trku u Čempionšipu od jeseni.

Izabrane vesti

Najzvučnije ime svakako je novi menadžer Aston Vile. Veliki klub iz Birmingema, nekadašnji šampion Evrope iz 1982. godine koji je ispao iz Premijer lige, doveo je trenera sa istovetnim pedigreom, Italijana Roberta Di Matea, koji je 2012. Čelsi odveo do evropske krune.

Nije se nekadašnji fudbaler Plavaca proslavio posle otkaza na Stamford Bridžu koji je dobio nekoliko meseci nakon podviga u minhenskom finalu, a kasniji rezultati sa Šalkeom su bili prosečni u Bundesligi i dobri u Ligi šampiona (poražen u dvomeču osmine finala protiv Reala). 

Ipak, angažman na Vila Parku trebalo bi da pokaže da li je Di Mateo čovek za velika dela, a moguće je da su se za njega odlučili i jer je imao iskustva sa promocijom 2011. godine kada je uveo Vest Bromvič Albion u Premijer ligu kao drugoplasirani u Čempionšipu.

Novog menadžera danas je dobio i Lids. Nekadašnji šef stručnog štaba Svonsija Geri Monk potpisao je jednogodišnji ugovor sa slavnim klubom iz Jorkšira, a na kormilu će zameniti Stiva Evansa, koji je spasio Lids ispadanja u Ligu 1 i doveo ga do 13. pozicije u Čempionšipu prošle sezone.

Ovaj uspeh nije bio dovoljan Škotu da zadrži posao na Eland Roudu, a posle mukotrpnih nedelja iščekivanja, nakon što su ga odbili Karl Robinson (MK Dons) i Darel Klark (Bristol Rovers) kontroverzni gazda Belih Masimo Čelino odlučio se za Monka, kojeg u Engleskoj smatraju jednim od najtalentrovanijih menadžera, posebno jer mu je tek 37. godina.

Monk je posle sjajnih rezultata na klupi Svonsija smenjen u novembru 2015. kada je klub iz Velsa bio nadomak ispadanja iz Premijer lige, a svojevremeno se spominjao i kao kandidat za selektora Engleske. Da li ima štofa da bude veliki trener imaće prilike da pokaže u Lidsu. 

Još jedno poznato premijerligaško trenersko ime našlo je posao danas. Oven Kojl, koji je solidno vodio Barnli, Bolton, Vigan i američki Hjuston Dajnamo, potpisao je dvogodišnji ugovor sa Blekburnom. Nekadašnji šampion Engleske nije bio zadovoljan Polom Lambertom, koji ih je sačuvao u Čempionšipu u finišu sezone, ali nije uspeo da ubedi gazde kluba da je sposoban da vodi Roverse napred.

Zato je donesena odluka da Oven Kojl, koji dobro zna da motiviše fudbalere, dobije posao i proba da vrati Blekburn u Premijer ligu u kojoj nisu već pune četiri godine. Kao referencu za posao, čelnici kluba sa Ivud Parka setili su se da je Kojl imao sjajno iskustvo kada je 2010. godine uveo Barnli u Premijer ligu preko plej-ofa, pa se nadaju sličnom scenariju i narednog maja.

Najzanimljiviji trenerski transfer se bez sumnje dogodio juče. Roteram, koji je jedva sačuvao status drugoligaša u finišu sezone zahvaljujući iskusnom Nilu Vornoku, angažovao je Alana Stabsa, jednog od najperspektivnijih menadžera na Ostrvu.

Nekadašnji štoper Evertona, koji je tokom karijere pregrmeo čak i rak testisa i vratio se na teren, prethodne dve sezone sjajno je predvodio škotskog drugoligaša Hibernijan, a pre samo dve nedelje Hibsima je doneo prvi trofej FA kupa Škotske posle čak 114 godina čekanja.

U škotskom Čempionšipu u plej-ofu je ostao bez plasmana u Premijer ligu, ali je tokom prethodne dve sezone pokazao da će biti fantastičan trener i da je pred njim lepa karijera. Priliku da se dokaže na velikoj sceni imaće u Roteramu u kojem vlada porodična atmosfera, a nemojte se iznenaditi, ako ovaj tim sledeće sezone predvođen Stabsom napravi bum u Čempionšipu.

(FOTO: Action Images, Screenshot)


tagovi

Roberto Di MateoOven KojlGari MonkEngleskaČempionšipAston VilaAlan Stabs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara