""
""

Ubačeni element u Humskoj: Dragi delegatu, nemamo šta da prijavimo! Ovo je bilo savršeno, ovo hoćemo

Vreme čitanja: 6min | uto. 07.11.17. | 16:16

Lepa slika sa utakmice Partizan - Skenderbeg, ali i opomena našim klubovima i pojedincima da postoji telo u tesnoj saradnji sa UEFA

Partizan je položio najvažnji test ove jeseni. Organizacija utakmice sa Skenderbegom, u četvrtom kolu Lige Evrope, visoko je ocenjena od predstavnika UEFA, kao i same delegacije albanskog kluba. A da minulog četvrtka u Beogradu nikom nije falila dlaka s glave i da je sve bilo kod konac može se zaključiti i na osnovu izveštaja FARE, nezavisnog tela u bliskoj saradnji sa Evropskom kućom fudbala.

O čemu je reč?

Izabrane vesti

FARE je organizacija koja se zalaže za jednakost u fudbalu. Kako na terenu, tako i na tribinama. Cilj joj je suzbijanje svakog obika nasilja i kao takva dužna je da alarmira rukovodioce u Nionu pod uslovom da identifikuje pojave diskriminacije (rasizam, politički ekstremizam i homofobija) u fudbalu na teritoriji Evrope.

Jedan od njenih članova bio je pre pet dana u Humskoj 1, na tajnom zadatku, prerušen u „običnog navijača“, da bi na kraju ostao bez elemenata koje bi, eventualno, mogao da upotrebi protiv srpskog prvaka. Opšti je utisak da je u saradnji sa policijom duel srpskog i albanskog tima organizovan bez greške.
Dragi delegatu, nije bilo nijednog incidenta koji bih mogao da prijavim. Hvala vam na saradnji“, glasila je poruka maskiranog volontera FARE-a delegatu UEFA Ronaldu Cimermanu iz Nemačke, zaduženom da beleži sve što se 2. novembra dešavalo na crno-beloj strani Topčiderskog brda.

Ovo je javnosti obelodanio Endrju Ki, dopisnik Njujork Tajmsa, u reportaži sa utakmice na koju je, pazite sad, išao u društvu neimenovanog volontera FARE-a.

I sam se uverio kako funkcioniše sistem na osnovu kog UEFA skuplja materijal i procenjuje težinu prekršaja određenih klubova i njihovih navijača. Disciplinska komisija to kasnije uzima kao odlučujući faktor prilikom izricanja kazni.

A kako je sve počelo?

Zovem vas u ime FARE-a. Samo da vas obavestim da ću večeras posmatrati duel u Beogradu. Malo smo istraživali. Svi znamo da je utakmica nosi epitet visokog rizika“, zabeležio je novinar Njujork Tajmsa reči jednog od 240 volontera organizacije čije je sedište u Londonu, a koja u svakom kolu Lige šampiona i(li) Lige Evrope šalje ljude na potencijalna žarišta.

Humska 1 je izabrana iz tri razloga. Prvi, usled činjenice da je Partizan ove sezone već kažnjen zbog ponašanja navijača na susretima sa Budućnosti i Olimpijakosom (novčano i zatvaranje tribina na dva meča). Drugi, zategnuti politički odnosi Srba i Albanaca. A treći, najsvežiji, kazna UEFA Skenderbegu (60.000 evra i prazne tribine za duel sa Dinamom iz Kijeva) zato što se u Elbasanu, tokom prvog susreta istih ekipa, sa tribina čulo: „Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji“.
Te večeri pomenuti čovek je trebalo da radi kao anonimni posmatrač, jedan od desetine onih koje FARE obučava kako da se ponaša i beleži sve na stadionu, od transparenata, preko skandiranja do slogana. Sve što je u suprotnosti sa Disciplinskim pravilnikom UEFA“, piše u članku.

U reportaži se kaže da su ljudi koji rade za FARE opremljeni najsavremenijom tehnološkom opremom, odnosno da kamera kojom snimaju navijače može da zumira svaki detalj. Makar bio i na suprotnoj strani stadiona od one na kojoj se nalazi.
Nikad ne znaš šta su pripremili za utakmicu. Trudi se da se ponašaš normalno. Nismo CIA. Zapamti da se smeješ. Mi smo obični turisti. Zabavljamo se“, neki su od saveta koje je očigledno dobro istrenirani „ubačeni element“, diskretno obučen u farmerice i jaknu, u dvadesetim godinama, dao novinaru koji ga je pratio u stopu.

Kad kažemo „dobro obučeni“, mislimo i iskusni. Ovo mu je bila 21. utakmica kojoj je prisustvovao. Uglavnom se kreće po državama kakve su Hrvatska, Srbija, Rumunija, Češka, Rusija, Italija, dok su predstavnici ove organizacije pre nekoliko godina „otkriveni“ u Poljskoj. Lokalni huligani su prkljuvili da nije reč o turistima i da se ne ponašaju normalno, pa su ovi morali da potraže pomoć policije.

U Beogradu, iako su neki očekivali probleme, sve je proteklo mirno. Neobično mirno, imajući u vidu, recimo, dešavanja sa meča reprezenatcija Srbije i Albanije pre samo tri godine.
Bilo je mirno. Navijači su stajali ispred ulaza, grickajući semenke. A policajci, potpuno opremljeni, izgledali su „smoreno“, kao da se dosađuju. Ni unutar stadiona, pred utakmicu, nije bilo ništa drugačije. Osim izrazito pojačanog obezbeđenja. Klub je apelovao na navijače kako da se ponašaju. Bilo je oko 12.000 ljudi. Južna tribina, poznata po tvrdom jezgru - Grobarima - krcata“, primetio je reporter uglednog lista.

U tekstu se navodi i kako su Grobari, znajući da im UEFA ne bi oprostila još jedan ispad, bili disciplinovani i pokazali kako umeju da isključivo bodre svoj tim.
„Tokom utakmice posmatrač bi napravio nekoliko fotografija, povremeno bi aplaudirao posle napada domaćina, da bi zatim pažnju posvetio najvatrenijem delu tribina. Najpre je primetio transparent „South Guard“, sa stilizovanim slovom O, keltskim krstom, široko rasprostranjenim neonacističkim simbolom (o nadmoći  bele nad drugim rasama). U četvrtak vlasnici transparenta su prelepili trakom keltski krst, kako ne bi upadao u oči. I „sumnjiva“ lobanja na drugoj zastavi se pokazala kao benigna“.

Da je Partizan uradio sve što je do njega u organizaciji utakmice postalo je jasnog onog trenutka kad je u UEFA prosledio plan koreografije Grobara, a iz Niona dobio odgovor da ista može da se koristi.
„Neposredno pred početak utakmice, Grobari su razvili koreografiju sa ogromnim likom Lazara Hrebeljanovića, srpskog vladara, poginulog u čuvenoj Kosovskoj bici 1389. protiv Turaka. Koreografiju je pratilo glasno pevanje pesme „Marš na Drinu“.

Na ovom mestu valja dodati da FARE volontere priprema, između ostalog, tako što ih snabdeva vodičom na 75 strana, u kome je detaljno objašnjen folklor pojedinih grupa i u kome su enciklopedija psovki i uvredljivih simbola širom sveta, a da ga posmatrači dopunjuju lokalnim običajima, politikom, kulturom i istorijom.
Pomenuta koreografija (kneza Lazara, op. au), nesumnjivo, smišljena da provocira Albance, ali isto tako je konstatovao da se ne može smarati diskriminatorskom, odnosno da ne prelazi granice propisa“.

Na to se, u kasnijoj izjavi Njujork Tajmsu nadovezao Pavel Klimenko, koordionator programa FARE.
Jeste, provokativna je, ali ne implicira dublju poruku, tako da ovo nije dovoljno za kaznu. Mi u izveštaju napišemo šta mislimo, šta je zaključak, ali moramo i da dokažemo nameru, koji je bio motiv, kako je to uticalo na žrtvu. Zaustavljanje diskriminatornog ponašanja je samo prvi korak. Promena stava navijača je dug put za koji je potrebno vreme“.

Opet, Partizan je pokazao da se sve može. Kad se hoće.
„Rezultat je bio vidljiv u Beogradu. Navijači su skandirali samo „Kosovo je Srbija“, što je u granicama prihvatljivosti UEFA. Najvažnije, nije bilo escplicitnih političkih poruka“, piše Njujork tajms.

Na kraju, zaključak specijalnog posmatrača FARE bio je jasan:
Posle poslednjeg sudijskog zvižduka, navijači su eksplodirali od sreće. Igrači Partizana su radosni napuštali teren, praćeni pesmom publike. Desetak minuta kasnije vratili su se iz svlačionica, pojedinci nisu imali dresove i opet su pevali s navijačima. Pogledaj ih. Ovo je savršeno. Ovo želimo“.

Valjda svaki put može tako.

PRIMER CRVENE ZVEZDE

Prema podacima koje je objavio Njujork Tajms, FARE je u sezoni 2014/15 zabeležio 47 incidenata na 113 evropskih utakmica, u narednoj se broj znatno smanjio (20 na 188), da bi priošle bilo 25 na 114 mečeva.

Pavel Klimenko, koordionator programa FARE, ukazao je na nekoliko primera na kojima se vidi da srpski klubovi krše discplinska pravila, odnosno šalju poruke diskriminaicje. Navedeno je da je na jednom od derbija Crvena zvezda - Partizan posmatrač FARE zabeležio homofobične poruke, kao i da je letos Marakana morala da zatvori severnu tribinu, jer UEFA sankcionisala crveno-bele zbog transparenta na utakmici sa Florijanom.
Bebe nek' se rađaju, poruka je Severa, nećemo da Srbija bude zemlja pe...“.

Zato su na narednoj evropskoj utakmici, protiv Irtiša, Delije morale na jug, gde su okačile sledeću poruku:
„Bebe nek' se rađaju, poruka je Juga, nećemo da Srbijom vlada bela kuga".

U zaključku FARE-a se kaže:
„Jasno je da je opet u pitanju bila homofobna poruka, ali zbog fraze koju su navijači upotrebili bila je dvosmislena, pa tako ni UEFA nije pokrenula akciju“.

(FOTO: Star sport, MN Press, Action images)


tagovi

FK Crvena zvezdaDelijeLiga EvropeFK PartizanSkenderbegSrbijaSuperligaUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara