Karlos Sains (Reuters)
Karlos Sains (Reuters)

Vaser opravdao Ferarijevu lošu trku u Kini: Napravili smo previše grešaka

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.04.24. | 16:38

Zbog čega je Skuderija propustila šansu za bolji plasman u Šangaju

Ferari se u dosadašnjem delu sezone pokazao kao drugi najbolji tim, a posle pet trkačkih vikenda zaostaje 44 poena za prvoplasiranim Red Bulom. Budući da je barem jedan vozač italijanske Skuderije na prve četiri trke završavao na pobedničkom postolju, a Karlos Sains pobedio u Australiji, iza sebe su na tabeli konstruktora ostavili britanski Meklaren za 55 poena.Priroda staze u Šangaju, zajedno sa Ferarijevim problemima sa pneumaticima, značajno je uticala na ishod minule trke, a Meklaren je bio taj koji se pokazao boljim.

Dok je Lando Noris ubedljivo išao ka drugoj poziciji, dvojac Ferarija iskusio je najteži vikend od početka sezone. Iako su završili kao četvrti (Lekler) i peti (Sains), zaostatak veći od 23 sekunde za Francuzom i skoro 34 za Špancem u odnosu na pobednika trke, govori u prilog tome da nešto sa italijanskom ekipom nije bilo u redu.

Izabrane vesti

Sve je zapravo počelo još tokom kvalifikacija, kada su se za trku kvalifikovali na šestom i sedmom mestu, sa zaostatkom od šest desetinki u odnosu na osvajača pol-pozicije, Maksa Verstapena. Na startu trke nalazili su se odmah iza oba vozača Meklarena, ali manja greška u drugoj krivini usled nezagrejanih pneumatika kod Leklera uticala je i na Sainsa, zbog čega je obojicu obišao Džordž Rasel (Mercedes), a zatim i Niko Hulkenberg (Has).

Dok je Hulkenberg ubrzo postao laka meta za Ferari, Rasel ga je je duže zadržavao iza sebe. Lekler je uspeo da obiđe Britanca u devetom krugu, a Sains se ispred njega našao tek kad je ovaj otišao na promenu pneumatika tokom prvog vozila bezbednosti. Svi ovi problemi usporavali su Ferari i sve više ih udaljavali od borbe za podijum.

Kako je drugo vozilo bezbednosti izašlo na stazu zbog parkiranog bolida Jukija Cunode, Sainsova trka postala je još teža. Nekoliko krugova pre izlaska vozila bezbednosti stavio je tvrde pneumatike, zbog čega su vozači oko njega imali prednost.

Ferari je odlučio da oba vozača budu na strategiji jednog stajanja i da sa srednjih pneumatika na početku trke pređu na tvrde, ali od toga nisu uspeli da profitiraju. Naprotiv, šef tima Frederik Vaser istakao je da je problem kod oba bolida bio upravo vožnja na tvrdim pneumaticima.

Ako smo nešto izgubili, to je u poslednjem stintu. Karlos nije imao sreće sa tajmingom stajanja, jer je otišao na promenu pneumatika tri ili četiri kruga pre izlaska vozila bezbednosti. Bio je pomalo uplašen da odradi duži stint na tvrdim pneumaticima i bio je konzervativan na početku, ali prilično dobro je upravljao dugim stintom. Bili smo lošiji na tvrdim pneumaticima u odnosu na srednje. Bili smo u dobroj poziciji na kraju stinta na srednjim pneumaticima, mada smo izgubili tle pod nogama na tvrdim“, primetio je Vaser.


Šarl Lekler i Serhio Peres iz Red Bula (Reuters)Šarl Lekler i Serhio Peres iz Red Bula (Reuters)

Dodao je Vaser i da je ekipa napravili mnogo grešaka u pokušaju optimizovanja unapređenja koje su doneli na stazu u Šangaju.

Nismo imali čist vikend, ali smo kolektivno napravili previše grešaka. U ovoj grupi, ako ne uradite savršen posao nećete biti u vrhu. Imamo grupu od šest ili sedam automobila u jednoj desetinki u kvalifikacijama. To znači da detalji odlučuju da li ćete biti najbolji ili najgori“.

Upitan da li je Ferari napravio korak unazad u odnosu na Meklaren u Kini, Vaser je objasnio da će performanse na svakoj pojedinačnoj stazi biti ključne.

U pitanju je desetinka ili pola desetinke. U Melburnu na primer, posle 60 krugova završili smo trku sa osam sekundi prednosti (zapravo šest). Više je do toga da izvučemo najbolje iz onoga što imamo. Kao tim, moramo da izvučemo najbolje od onoga što imamo, a to prethodnog vikenda nismo uradili. Može da bude i do prirode staze, do prirode asfalta. Veoma je teško razumeti podlogu u Kini, takođe i zbog formata vikenda, jer smo vozili na mekim pneumaticima u petak prepodne, a onda u trku ušli na srednjim, na kojima smo samo jedan krug vozili u kvalifikacijama. To znači da ovakvo razumevanje situacije, odnosno pristup može napraviti razliku na kraju. Govorimo o razlici od jedne desetinke, a ne od pola sekunde“, zaključio je Vaser.

Naredna trka na programu je ovog vikenda u Majamiju, gde će Ferari predstaviti specijalne boje u čast svog istorijskog mesta u američkom automobilističkom okruženju, obeležavajući 70. godišnjicu Ferarija na američkom tržištu. Dve nijanse plave - Azzurro La Plata i Azzurro Dino zameniće tradicionalnu crvenu boju Skuderije. Velika nagrada Majamija biće prva trka na kojoj će se Ferari takmičiti sa novim glavnim sponzorom - HP (Hewlett-Packard).

PIŠE: Maja Nakaradić



tagovi

Formula 1Velika nagrada KineFerarikarlos sainsKarlos SajncŠarl Lekler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara