Viktor Osimen i Sebastijan Ale (©Reuters)
Viktor Osimen i Sebastijan Ale (©Reuters)

Afrika na nogama: Vreme je da Osimen proradi, Slonovi "osakaćeni" suspenzijama

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.02.24. | 10:43

Kup nacija: Nigerija favorit protiv Južne Afrike (18.00), dok 60.000 domaćih navijača u Abidžanu veruju u novo slavlje Alea i drugova protiv hita šampionata, Demokratske Republike Kongo (21.00)

Ko će u finale Kupa afričkih nacija? Mnogo uzbuđenja je bilo prethodnih nedelja. Nema među četiri selekcije šampiona iz 2021. godine Senegala, prvaka iz 2019. Alžira, najuspešnije nacije na Crnom kontinentu Egipta sa sedam kruna, Kameruna sa pet, Gane sa četiri…

Prvi favorit za krunu je Nigerija. Superorlovi su do polufinala Kupa afričkih nacija došli ubedljivo, sa samo jednim primljenim golom i to na premijeri protiv Ekvatorijalne Gvineje. U četvrtfinalu je pala Angola sa 1:0, a jedini pogodak je delo napadač Atalanta Ademole Lukmana. U prvom polufinalu Nigerija danas (18.00) u Buakeu igra sa Južnom Afrikom koja se posle dugo vremena vratila u vrh.

Izabrane vesti

Bafana Bafana se provukla u grupnoj fazi sa samo jednom pobedom, ali je onda izbacila favorizovani Maroko u osmini finala i Zelenortska Ostrva u četvrtfinalu i to bez primljenog gola.

--------------------------

NIGERIJA ŠAMPION AFRIKE - KVOTA U MOZZARTU - 2,10

OBALA SLONOVAČE - PRVAK - KVOTA U MOZZARTU - 3,00

DR KONGO NA KROVU AFRIKE - KVOTA U MOZZARTU - 6,00

JUŽNA AFRIKA POBEDNIK - KVOTA U MOZZARTU - 9,00

---------------------------

Najbolji fudbaler Afrike Viktor Osimen imao je lakšu povredu poslednjih dana, ali će biti u sastavu. Samo jedan gol za napadača Napolija i to protiv Ekvatorijalne Gvineje na premijeri. Zanimljivo, ni minut na Kupu afričkih nacija nije bilo za napadače Terema Mofija i Keleči Ihenača. Portugalac Žose Peseiro na kormilu Superorlova više poverenja ima u Lukmana, a napadač Atalante mu je poverenje vratio jedinim golom u prethodnoj rundi protiv Angole.

18.00: (1,65) Nigerija (3,50) Južna Afrika (6,25)

Obe selekcije imaju igrača kojima jedan žuti karton znači i propuštanje eventualnog finala. Nigerija strepi od opomena za Mozesa Simona, Olua Aina i Kalvina Besija, a kod Južne Afrike kritični su Obri Modiba, Grant Kekana i Motobio Mvala. Ovi timovi su odigrali meč pre pet godina, kada je Nigerija u četvrtfinalu Kupa afričkih nacija savladala Bafanu Bafanu sa 2:1.

U drugom polufinalu u Abidžanu, večeras (21.00) pred 60.000 gledalaca, Obala Slonovače protiv DR Konga juri peto finala Kupa afričkih nacija. Dva puta je ova selekcija bila najbolja, 1992. i 2015. godine. Demokratska Republika Kongo je u dva finala isto toiko bila na krovu kontinenta.

DR Kongo je prijatno iznenađenje šampionata Afrike. Izbacio je Egipat sa Mohamedom Salahom i Gvineju u prethodnoj rundi. Domaćin šampionata je u osmini finala eliminisao prvaka kontinenta od pre dve godine Senegal posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, a pre četiri dana je izbacio i Mali i to golom u poslednjim trenucima drugog produžetka kada je mrežu zatresao vezista Remsa Oumar Dijakite. Poslednji duel ovih reprezentacija završen je bez golova.

Očajno je Obala Slonovače počela, jedva je stigla do nokaut runde, a onda je usledila šok terapija, smena Žan Luja Gaseta i dolazak Emersa Faea na kormilu Slonova. I to je dalo rezultate, domaćin je u igri za treću titulu afričkog šampiona.

21.00: (2,25) Obala Slonovače (3,10) DR Kongo (3,50)

Domaćin ne može da računa na čak četvoricu suspendovanih fudbalera - Serža Orijea, Kristijana Kuamea, Odilona Kosunua i Oumara Dijakitea, junaka četvrtfinala. Sebastijan Ale i Simon Adingra, strelac gola u 90. minutu protiv Malija, trebalo bi da zadrže mesta u startnoj postavi. U napadu DR Konga igraće Sedrik Bakambu koji nije postigao nijedan gol na ovom šampionatu, ali i dalje ima kredit kod francuskog stručnjaka Sebastijana Desabra. Iskusni napadač je u smiraj zimskog prelaznog roka pojačao Betis u koji je došao iz Galatasaraja.

KUP AFRIČKIH NACIJA – POLUFINALE (OBALA SLONOVAČE)

Sreda

18.00: (1,65) Nigerija (3,50) Južna Afrika (6,25)

21.00: (2,25) Obala Slonovače (3,10) DR Kongo (3,50)

***kvote su podložne promenama



tagovi

AfrikaKup afričkih nacijareprezentacija Nigerijereprezentacija Obale Slonovačereprezentacija Južne Afrike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara