Fudbaleri Uniona (Reuters)
Fudbaleri Uniona (Reuters)

Ako je vreme za bajkovit film, onda je danas odigrana jedna od glavnih epizoda

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.04.23. | 22:22

Možda i najzanimljivija trka za titulu u nekoj od jačih evropskih liga

Deluje da je šampionska trka gotova u Španiji, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Portugaliji, Turskoj... U Nemačkoj je Bajern opet na vrhu, a jedino se Arsenal u Engleskoj opire pritisku Sitija i sluti da ćemo imati neizvesnu borbu za tiulu.

Ali ima još jedna liga koja objektivno spada među 10 najjačih i u kojoj drama polako ide ka vrhuncu je belgijska Pro liga. Tamo „maleni“ Union Sen Žiloaz piše stranice neke nove fudbalske istorije i obećava možda i najlepšu bajku evropskog fudbala.

Izabrane vesti

Klub koji je nekada bio velikan i najtrofjeniji klub države je posle Drugog svetskog rata utonuo u skoro pola veka tumaranja, preživljavanja i bio na rubu nestajanja ali ga je britanski milijarder Toni Blum pre nekoliko godina spasao propasti i sada dele lekcije po Belgiji. Nakon povratničke prvoligaške sezone lane (povratak u elitu posle 48 godina!) u kojoj umalo da osvoje senzacionalnu titulu, momci iz Duden Parka sada prete istom silinom. Večeras su napravili možda i jedan od najbitnijih koraka u szeoni.

Nakon što je lider Genk danas golom u 87. minutu prekinuo lošu seriju i savladao Leven 2:1, na Unionu je bio pritisak da odgovori pobedom i savlada žilavi Sin Trojden koji mu je kost u grlu otkako se vratio u ligu.

U drugom delu prošle sezone kada je Union vodio na tabeli, Sint Trojden ga je šokirao minimalnom pobedom u Briselu. Zagorčao mu je život i jesenas u prvom delu aktuelne sezone. Tada je izborio remi (1:1) na svom terenu. I večeras je autsajder bio na pragu iznenađenja ali ovoga puta Union nije odustao do kraja, preokrenuo je i golom u 89. minutu ostvario veliku pobedu (2:1) kojom je ostao na tri boda iza Genka. Ili „bod i po“...

Podsetimo, u Belgiji se igraju još tri kola u ovom delu sezone nakon čega se bodovi dele na pola i četiri najbolja tima formiraju svoju plej-of ligu u kojoj igra svako sa svakim. Suštinski, Genkova prednost je sada samo „bod i po“, a do plej-ofa ima teži raspored. Gostuje Standardu i Šarlroi a dočekuje probuđeni Anderleht. Union sa druge strane igra protiv Genta, Serena i Kortrajka... Solidna je verovatnoća da se lider i promeni do plej-ofa. A tamo se pored Uniona i Genka očekuju još Antverpen i Gent ili Briž. Miriše na ludu završnicu. Podsetimo da je Union dogurao i do četvrtfinala Lige Evrope gde ga očekuje Bajer Leverkuzen.

Nakon što je u februaru ušao u period krize i zaostajao 12 bodova, Union je počeo da diže formu kako se bližilo proleće i sada deluje sjajno. Ovo im je četvrta uzastopna pobeda u prvenstvu. Posebno bitna jer je pokazan pobednički karakter i savladan rival koji im nikako ne odgovara.

Posle samo osam minute igre večeras, gosti su izbacivali loptu sa gol-linije, a Union je napadao u talasima. Ali do poluvremena nije uspevao da probije bedem Sint Trojdena. I drugo poluvreme je počelo velikom šansom za Union koju je promašio Bonifejs.

A onda kako to obično biva u fudbalu... Kontranapad podređenog tima i kazna!

Gosti su poveli pogotkom Bruna. Bio je to hladan tuš za domaće. Ostalo je još nešto više od pola sata igre... Domaći trener je povukao pravi potez uvođenjima veziste Puertasa i napadača Fertesena. Union je izjednačio srećno kada je slobodnjak kapitena Teume zakačio nekog u živom zidu i prevario golmana. Tribine su proključale, a Union počeo da opseda gol protivnika.

Šutevi, prekidi, šanse... Odolevali su gosti do 89. minuta kada je krilni napadač Adingra upisao četvrtu asistenciju na poslednja četiri meča i pronašao Puertasa koji je zakucao loptu u mrežu za veliko slavlje i pobedu.

Drama u Belgiji tek počinje!

BELGIJA 1 - 31. KOLO

Petak

Zulte Varegem – Antverpen 0:2 (0:0)

/Aldervereld 85, 89pen/

Subota

Serkl Briž - Kortrajk 2:0 (2:0)

/Somers 16, Ueda 36pen/

Seren - Gent 0:5 (0:1)

/Orban 18, 52, Kujpers 54, 77, Torunariga 62/

Vesterlo - Šarlroa 2:3 (1:2)

/Fiksel 8, Dieriks 89pen - Bajo 35, Hejmans 39, Bađi 90+2/

Ostende - Standard 1:3 (1:3)

/Arase 40 - Ohajo 8, 11, Fosi 19/

Nedelja

Genk - Leven 2:1 (1:0)

/Hejnen 23, Tresor 87 - Torsteinson 56/

Epen - Anderleht 0:1 (0:0)

/Raman 50/

Mehelen - Klub Briž 0:3 (0:2)

/Lang 16, 20, Mehele 68/

Union Sen Žiloaz - Sint Trojden 2:1 (0:0)

/Teuma 73, Puertas 89 - Bruno 57/



tagovi

Union Sen Žiloaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara