Aleks Baena i Omri Glazer (©Reuters)
Aleks Baena i Omri Glazer (©Reuters)

Ako sredi glavu biće igrač za velika dela: Aleks Baena pokazao da je spreman za Barsu

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.04.24. | 18:24

Katalonci, odnosno Ćavi, odavno žele u svojim redovima mladog napadača Viljareala, međutim, visoko obeštećenje pravi problem. To će pokušati da iskoriste Unai Emeri i Aston Vila

Blistao je Aleks Baena u nedelju uveče protiv Rajo Valjekana. Sva tri gola koja je Viljareal postigao u pobedi 3:0 spakovao je 22-godišnji krilni napadač. Dvaput loptom u prostor za Aleksandera Serlota i jednom centaršutom iz kornera pravo na glavu Moskere.

Pored het-trika asistencija, talentovani Baena je tehničko umeće demonstrirao i probacivanjem lopte kroz noge igrača gostujućeg tima. Dvaput uzastopno. Kao nekada Ronaldo, Ronaldinjo i razni drugi majstori fudbala.

Izabrane vesti

Svakako da tri proigravanja za gol u jednoj utakmici zaslužuju velike pohvale, ali asistencije i jesu ono što Aleks Baena najbolje radi. Trenutno je vodeći igrač Primere u tom segmentu (12), a još četiri puta je asistirao saigračima u Ligi Evrope. Momak ponikao u Viljarealovoj školi ima fantastičan pregled igre i predstavlja jednu od najvećih nada španskog fudbala. Od 16. godine redovno je pozivan u nacionalne selekcije, a sakupio je i dva nastupa kod Luisa de la Fuentea, koji ga dobro poznaje iz mlađih dana i od kada je postavljen za selektora A tima Baenino ime konstantno je na njegovim spiskovima. S obzirom na trenutnu formu značajno su mu porasle i šanse da se nađe među putnicima na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Španski mediji pisali su da postoji dilema za tri pozicije, a među igračima koji konkurišu da ih popune je i Viljarealov kreativac.

Odlično je momak iz Andaluzije počeo sezonu, upisavši četiri asistencije i gol u prvih šest nastupa. Ipak, Žuta podmornica se mučila da ispliva na površinu, što je dovelo i do stagnacije mladog napadača. Kike Setijen je smenjen, potom i Paćeta, a po dolasku Marselinja probudio se Aleks Baena. U 2024. godini sakupio je osam asistencija i jedan gol.

Povratnik u klub na čijoj je klupi prethodno sedeo dok je njegova današnja zvezda još statavala prebacio je Baenu na levo krilo, odakle često ulazi u sredinu i koristi svoju jaču desnu nogu za šuteve ili proigravanja Morena, Serlota ili Guedesa. Dobro se Baena snalazi i na poziciji drugog napadača, na kojoj ga je svojevremeno koristio Unai Emeri kada ga je leta 2022. promovisao u standardnog prvotimca i upario sa Nikolasom Džeksonom. Tu sezonu Baena je završio sa 12 golova i pet asistencija u svim takmičenjima. Ali, i 12 žutih kartona, od kojih je dva dobio u istom meču pa je isključen.

Pored velikog fudbalskog umeća, Aleksa Baenu karakteriše i prgav temperament. Voli da se raspravlja sa sudijama, protivničkim igračima, pa i svojim trenerima. Kao 20-godišnjak na pozajmici u Đironi pomogao je katalonskom klubu da se plasira u Primeru, ali je sezonu završio sa čak 16 žutih kartona i ponovo jednim isključenjem. U tekućoj ima devet žutih i jedan crveni karton, pa je "vruća glava" ono što u Španiji savetuju Baeni da što pre sredi ukoliko misli da ostvari potencijal i postane veliki igrač. Podsetimo, Baena se prošle sezone našao u centru skandala sa Federikom Valverdeom jer ga je Realov fudbaler fizički napao na parkingu stadiona Santijago Bernabeu nakon Viljarealove pobede sa 3:2. Dvojica igrača su pokoškali još na terenu, a Valverde je kasnije izjavio da ga je Baena provocirao pominjanjem nerođenog sina, rekavši mu: "Plači sada jer ti se sin neće roditi". Baena je to demantovao, ali će duel Viljareala i Real Madrida 19. maja sigurno biti pod lupom zbog njih dvojice.

Iako mu se zbog žutih kartona često dešava da pauzira utakmice, to ne umanjuje Baenin kvalitet na terenu, pa njegovo obeštećenje iznosi ogromnih 60.000.000 evra. Ta cifra, navodno, ne predstavlja problem Aston Vili koja se pominje kao zainteresovana da dovede Viljarealovog napadača ovog leta. Adut kluba iz Birmingema je trener Unai Emeri, koji odlično poznaje Baenu iz perioda kada su sarađivali.

Mladi fudbaler je velika želja i Barselone, tačnije Ćavija, koji odavno ima visoko mišljenje o Aleksu Baeni.

"Ko ne bi voleo da igra za Barselonu? To je san svakog fudbalera, jer je Barselona jedan od najvećih klubova na svetu. Ali, ja sam u klubu svog života i voleo bih da ostanem ovde još mnogo godina", izjavio je Baena nakon sjajne partije protiv Rajo Valjekana.

Realnost je, ipak, nešto drugačija. Viljareal nije klub koji može predugo da zadrži igrača Baeninog potencijala. Iako mu ugovor važi do leta 2028, malo je verovatno da ga Žuta podmornica neće uskoro prodati kako bi napunila kasu. Ukoliko bude igrao na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, lako bi moglo da se dogodi da sjajni napadač ode već ovog leta. Visoko obeštećenje predstavlja problem finansijski uzdrmanoj Barseloni, ali ne i premijerligašima.


tagovi

Aleks BaenaViljarealPrimeraBarselona

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara